Vajdaság
Véget ér a Transdia projekt Magyarkanizsán

Lassan véget ér az a Magyarkanizsa és Szeged között létrejött IPA projekt, amelynek a fő célja a megváltozott munkaképességű személyek munkába állítása volt. Az eredményekről és sikerekről ma Horgoson és Magyarkanizsán számoltak be az illetékesek a zárókonferencián.

A 15 hónapig tartó közös munkának köszönhetően Magyarkanizsán 4 megváltozott munkaképességű személy jutott munkahelyhez, emellett 5 mentort is kiképeztek. Szakács Ibolya napközivezető szerint a témában lenne hova fejlődnie térségünknek.

- A munkaadók kevés tapasztalattal és kevés tudással, információval rendelkeznek a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásával kapcsolatban, ez az egyik fő gond, emellett a törvényeket sem ismerik, így ami Szerbiában hatályos, azt nem igazán tudják alkalmazni – mesélte Szakács Ibolya.
A magyarkanizsaiaknak társpartnere ebben a szeged-szőregi Szivárvány Autizmus Közhasznú Egyesület volt, akik 15 megváltozott munkaképességű személyt tudtak megfelelő munkahelyhez juttatni a projektnek köszönhetően.
Tolnai Csaba, a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ igazgatója szerint a kölcsönös információcsere hiánya okozza a legtöbb problémát a munkavállaló és a munkáltató között.
- Maga a tény, az állapot, hogy valaki megváltozott munkaképességű sokak számára nem ismert. Azt gondolják, hogy ezek a személyek kerekesszékhez kötöttek, pedig dehogy! Ez tulajdonképpen nem így van, ezért meg kell ismerni a szélesebb közönségnek is ezeket a személyeket, hogy ezután közös munkába tudjanak kezdeni – nyilatkozta az igazgató.
A projekt összköltsége mintegy 98 190 ezer euró volt, amelyből a képzések és a munkavállalás ösztönzése mellett sikerült a napközikben több foglalkozásokra alkalmas műhelyt is megnyitni. A zárókonferencián részt vett Fejsztámer Róbert, polgármester is, aki elmondta, hogy nagyon örülnek annak, hogy egy ekkora horderejű projekt része lehet Magyarkanizsa, és hogy ez mindenképpen egy előrelépés a község számára.
- A gölöncsérműhely, az üvegház, a szappankészítő-műhely, tehát mindezen aktivitások valóban egy olyan minőségi fejlődést fognak eredményezni az intézményünk életébe, ami ebben a szférában dolgozó, működő és ennek a szférának a szolgáltatásait használó fiatalok, és nem csak fiatalok részére minőségi előrelépést jelent – tette hozzá a polgármester.
Magyarkanizsa önkormányzata egyébként önrészként 600 ezer dinárral járult hozzá a projekt sikeréhez.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Befejeződtek a karbantartási munkálatok kedden valamivel 14 óra előtt, és ismét zavartalanul működik a röszkei közúti határátkelőhely - tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t. Szabó Szilvia közölte, az átkelőnél kedden 9 órától áramkimaradás miatt szünetelt a...
2019. JÚNIUS 25.
[ 15:28 ]
A szabadkai városi képviselő-testület elnöke cáfolja, hogy politikai haszonszerzés céljából fogadták volna el a javaslatot, hogy Danilo Kišnek posztumusz adományozzanak díszpolgári címet. Bunford Tivadar közleményt tett közzé az önkormányzat hivatalos oldalán, amelyben emlékeztet arra, hogy Szabadka Város...
2019. JÚNIUS 25.
[ 15:24 ]
A Határtalanul! program keretében először utazhattak vajdasági gyerekek tanulmányi kirándulásra Magyarország történelmi helyszíneire. Zenta községből két iskola diákjai vettek részt a látnivalókban gazdag utazáson. A magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Határtalanul! programban 2010 óta már több...
2019. JÚNIUS 25.
[ 7:23 ]
Beolvasás folyamatban