Vajdaság
Véget ér a Transdia projekt Magyarkanizsán

Lassan véget ér az a Magyarkanizsa és Szeged között létrejött IPA projekt, amelynek a fő célja a megváltozott munkaképességű személyek munkába állítása volt. Az eredményekről és sikerekről ma Horgoson és Magyarkanizsán számoltak be az illetékesek a zárókonferencián.

A 15 hónapig tartó közös munkának köszönhetően Magyarkanizsán 4 megváltozott munkaképességű személy jutott munkahelyhez, emellett 5 mentort is kiképeztek. Szakács Ibolya napközivezető szerint a témában lenne hova fejlődnie térségünknek.

- A munkaadók kevés tapasztalattal és kevés tudással, információval rendelkeznek a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásával kapcsolatban, ez az egyik fő gond, emellett a törvényeket sem ismerik, így ami Szerbiában hatályos, azt nem igazán tudják alkalmazni – mesélte Szakács Ibolya.
A magyarkanizsaiaknak társpartnere ebben a szeged-szőregi Szivárvány Autizmus Közhasznú Egyesület volt, akik 15 megváltozott munkaképességű személyt tudtak megfelelő munkahelyhez juttatni a projektnek köszönhetően.
Tolnai Csaba, a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ igazgatója szerint a kölcsönös információcsere hiánya okozza a legtöbb problémát a munkavállaló és a munkáltató között.
- Maga a tény, az állapot, hogy valaki megváltozott munkaképességű sokak számára nem ismert. Azt gondolják, hogy ezek a személyek kerekesszékhez kötöttek, pedig dehogy! Ez tulajdonképpen nem így van, ezért meg kell ismerni a szélesebb közönségnek is ezeket a személyeket, hogy ezután közös munkába tudjanak kezdeni – nyilatkozta az igazgató.
A projekt összköltsége mintegy 98 190 ezer euró volt, amelyből a képzések és a munkavállalás ösztönzése mellett sikerült a napközikben több foglalkozásokra alkalmas műhelyt is megnyitni. A zárókonferencián részt vett Fejsztámer Róbert, polgármester is, aki elmondta, hogy nagyon örülnek annak, hogy egy ekkora horderejű projekt része lehet Magyarkanizsa, és hogy ez mindenképpen egy előrelépés a község számára.
- A gölöncsérműhely, az üvegház, a szappankészítő-műhely, tehát mindezen aktivitások valóban egy olyan minőségi fejlődést fognak eredményezni az intézményünk életébe, ami ebben a szférában dolgozó, működő és ennek a szférának a szolgáltatásait használó fiatalok, és nem csak fiatalok részére minőségi előrelépést jelent – tette hozzá a polgármester.
Magyarkanizsa önkormányzata egyébként önrészként 600 ezer dinárral járult hozzá a projekt sikeréhez.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A topolyai egészségház 3,5 millió dináros támogatásban részesült. Az egészségügyi minisztérium által biztosított pénzből felszerelést vásárolnak, valamint egy mintegy 500 személyt érintő projekt keretében a magas vérnyomás kialakulásának megelőzésére, valamint a gyógyítására helyezik a hangsúlyt. A topolyai...
2020. FEBRUÁR 24.
[ 15:27 ]
Az általános és középiskolák, valamint az óvodák hétfőtől, vagyis február 24-től ismét rendesen működnek. A tartományi kormány közleménye szerint a Vajdaság területén lévő aktuális járványügyi helyzet felmérését követően az illetékes szervek javasolták, hogy február 24-től szüntessék meg az ideiglenes...
2020. FEBRUÁR 23.
[ 18:31 ]
Ünnepélyes keretek között szentelték fel ma délelőtt a zentai Felsővárosi köztemetőben dr. Kiscsepcsényi Sántha György (1863– 1948) sebész főorvos, a Magyar Párt alapító elnöke (1922–1929), a Magyar Országgyűlés felsőházi tagja (1942–1944) és felesége, Apatini Fernbach Zsuzsanna (1878–1951) kolumbáriumát és...
2020. FEBRUÁR 23.
[ 13:10 ]
Beolvasás folyamatban