Vajdaság
Véget ér a Transdia projekt Magyarkanizsán

Lassan véget ér az a Magyarkanizsa és Szeged között létrejött IPA projekt, amelynek a fő célja a megváltozott munkaképességű személyek munkába állítása volt. Az eredményekről és sikerekről ma Horgoson és Magyarkanizsán számoltak be az illetékesek a zárókonferencián.

A 15 hónapig tartó közös munkának köszönhetően Magyarkanizsán 4 megváltozott munkaképességű személy jutott munkahelyhez, emellett 5 mentort is kiképeztek. Szakács Ibolya napközivezető szerint a témában lenne hova fejlődnie térségünknek.

- A munkaadók kevés tapasztalattal és kevés tudással, információval rendelkeznek a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásával kapcsolatban, ez az egyik fő gond, emellett a törvényeket sem ismerik, így ami Szerbiában hatályos, azt nem igazán tudják alkalmazni – mesélte Szakács Ibolya.
A magyarkanizsaiaknak társpartnere ebben a szeged-szőregi Szivárvány Autizmus Közhasznú Egyesület volt, akik 15 megváltozott munkaképességű személyt tudtak megfelelő munkahelyhez juttatni a projektnek köszönhetően.
Tolnai Csaba, a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ igazgatója szerint a kölcsönös információcsere hiánya okozza a legtöbb problémát a munkavállaló és a munkáltató között.
- Maga a tény, az állapot, hogy valaki megváltozott munkaképességű sokak számára nem ismert. Azt gondolják, hogy ezek a személyek kerekesszékhez kötöttek, pedig dehogy! Ez tulajdonképpen nem így van, ezért meg kell ismerni a szélesebb közönségnek is ezeket a személyeket, hogy ezután közös munkába tudjanak kezdeni – nyilatkozta az igazgató.
A projekt összköltsége mintegy 98 190 ezer euró volt, amelyből a képzések és a munkavállalás ösztönzése mellett sikerült a napközikben több foglalkozásokra alkalmas műhelyt is megnyitni. A zárókonferencián részt vett Fejsztámer Róbert, polgármester is, aki elmondta, hogy nagyon örülnek annak, hogy egy ekkora horderejű projekt része lehet Magyarkanizsa, és hogy ez mindenképpen egy előrelépés a község számára.
- A gölöncsérműhely, az üvegház, a szappankészítő-műhely, tehát mindezen aktivitások valóban egy olyan minőségi fejlődést fognak eredményezni az intézményünk életébe, ami ebben a szférában dolgozó, működő és ennek a szférának a szolgáltatásait használó fiatalok, és nem csak fiatalok részére minőségi előrelépést jelent – tette hozzá a polgármester.
Magyarkanizsa önkormányzata egyébként önrészként 600 ezer dinárral járult hozzá a projekt sikeréhez.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az amerikai nagykövet Szabadkán - illusztráció
2019. NOVEMBER 19.
[ 14:15 ]
A szerbiai ellenzék a választások bojkottjával próbálja leplezni támogatottságának a csökkenését – nyilatkozta Pásztor István, a vajdasági képviselőház elnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője a Večernje novostinak. Pásztor rámutatott, ahogy ez ilyen esetekben más országokban is történni szokott, az...
2019. NOVEMBER 18.
[ 20:12 ]
Tavaszra adják át Palicson az egyetemistaüdülőt, amely akkor fogadhatja majd első 240 vendégét, s utána az év közepéig még ugyanannyi fiatal pihenheti majd ki a tanulás fáradalmait. A munkálatokat hétfőn megtekintette Mladen Šarčević oktatási miniszter. Kijelentette, hogy a palicsi lesz az ország legnagyobb ilyen jellegű...
2019. NOVEMBER 18.
[ 17:09 ]
Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke ma fogadta Anthony Godfreyt, az Amerikai Egyesült Államok szerbiai nagykövetét, aki kinevezése óta először tett hivatalos látogatást a tartományi parlamentben. Pásztor megismertette az amerikai nagykövetet a tartományi képviselőház munkájával, valamint Vajdaság...
2019. NOVEMBER 18.
[ 17:07 ]
Beolvasás folyamatban