Vajdaság
Pacsér: Drogmegelőző előadás az iskolában

Három évvel ezelőtt, 2016-ban jött létre Topolyán a Men-thal Drogprevent Civil Szervezet, melynek alapítója és elnöke Holló István nyugalmazott rendőrfőnök. Munkatársaival célul tűzték ki a kábítószer elleni küzdelmet, a fiatalok és szüleik felvilágosítását előadássorozatokon keresztül. Eddig közel 140 előadást tartottak, legutóbb a pacséri Moša Pijade Általános Iskola hetedik- és nyolcadik osztályos tanulói, a szülők, valamint a tanári kar részére.

Mint a szervezet elnöke elmondta, a civil szervezetet főleg a szülők tájékoztatása céljából hozták létre, de mivel igény mutatkozott rá, a tanulók számára is egyre több előadást tartottak, hiszen sajnos, a jelenlegi társadalmi életben meghatározó tényező lett a droghasználat. Egyetemisták, az iskolákban a pszichológusok és pedagógusok, gyermekgyógyász és szociális munkás is szerepelnek a civil szervezet tagjai között. „Fontos a gyerekekkel is tudatni, hogy a kábítószer nem csak az egészségre káros, hanem minden alkalommal, ha droghoz nyúl az ember, bűntényt követ el. A szerbiai büntetőtörvénykönyv nagyon részletesen taglalja ezeket a bűntényeket, és nagyon komoly büntetések járnak érte”- tájékoztatott. Mint mondta, az ifjúság körében is elterjedt egy ilyen fiatalkori szubkultúrának nevezhető jelenség, hogy legtöbben, amikor szórakozni indulnak, már fogyasztottak alkoholt, vagy azt tervezik, hogy nagyobb mennyiségű alkoholt vagy drogot fogyasztanak, hogy jobban érezzék magukat.

Budai Anna-Mária gyermekorvos, az egyik előadó meglátása szerint fontosak ezek az előadások, mivel a célzott korosztály már igen aktívan részt vesz bizonyos szerek fogyasztásában, keverik az energia italokat, hétvégenként akár alkoholt is fogyasztanak, nem is beszélve a dohányzásról, amit akár ötödik osztályban is elkezdhetnek. Mint megjegyezte, nem lenne szabad 18 éven aluliaknak alkoholt fogyasztani, eladni és vásárolni sem, de nálunk ez nem igazán szabályozott. A gyerekek a legtöbb információhoz a világhálón keresztül jutnak, és nem válogatják meg azok hitelességét. Otthon gyakran nem készítik fel őket, hogy biztosak legyenek magukban, nem tudják eldönteni, hogy mi a jó, és nagyon befolyásolja őket a társaság is. Az előadásokon arra próbálják rávezetni a gyerekeket, hogy maguktól jöjjenek rá, hogy a drogok használatával a pillanatnyi jó érzés után jön a hozzászokás lehetősége. Nemcsak az ún. régi drogokról, hanem a szintetikus és dizájnerdrogokról is beszélgettek. Emellett az egészséges életvitelre, a hasznos időtöltésre, sportra is felhívták a figyelmet.

„Arról beszéltem, hogy mit kellene tenniük az ellen, hogy kipróbálják a drogot. Fontosnak tartottam megerősíteni bennük, hogy hogyan mondjanak nemet, hogy magabiztosak legyenek, és hogy felkészüljenek arra, hogy bárhol, bármikor lehetnek olyan lehetőségek, hogy droggal kínálják őket akár csoporton belül, szórakozóhelyen, barátok is”- mondta Papajcsik Juhász Andrea pszichológus, és hozzátette, hogy a gyerekek érdeklődőek, sok mindent tudnak. Ez a prezentáció azért jó, hogy ezek az ismeretek még jobban leülepedjenek bennük.

A Men-thal Drogprevent munkatársai a topolyai község területén Zentagunaras kivételével már minden általános iskolában tartottak előadást, Újvidéken az Európa Kollégiumban, valamint a magyarkanizsai község iskoláiban is. Prezentációikat képekkel, videobejátszásokkal színesítik. A pacséri előadás a Bethlen Gábor Alap támogatásával jött létre.

Komáromi Gizella
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Három új szobrot kap Szabadka - illusztráció
2020. MÁJUS 28.
[ 15:57 ]
Az oktatás korszerűsítését és digitalizációját szolgáló interaktív táblák beszerzésére 70,4 millió dinárt különített el a tartományi kormány. Az Okostábla minden iskolába! akciónak az a célja, hogy minden vajdasági iskolának, kihelyezett tagozatnak és diákotthonnak legyen egy-egy, vetítővel ellátott táblája –...
2020. MÁJUS 28.
[ 13:25 ]
A városi közlekedési vállalat elárusító helyein mától, május 27-étől kezdik a kedvezményes éves bérletek kiadását az arra jogosultak számára. A bérlet ára változatlanul 1650 dinár, míg a kártya kidolgozása 375 dinárba kerül. Arról, hogy kik jogosultak a kedvezményes bérletre, ITT olvasható bővebb...
2020. MÁJUS 27.
[ 10:15 ]
Az online zárókonferenciát követő sajtótájékoztatóval ért véget Pacséron a Helyi ízek – helyi értékek elnevezésű Iterreg – IPA CBC projektum, melynek kedvezményezettjei a magyarországi, Bácsalmási Önkormányzati Közszolgáltatási Közhasznú Nonprofit Kft., és a szerbiai, helybeli Mezőgazdasági Termelők Egyesülete....
2020. MÁJUS 26.
[ 17:37 ]
Beolvasás folyamatban