Vajdaság
Magyarkanizsa: Zárul a fitatalokat megcélzó YOUMIG projekt
Betűméret:             

A fiatalok elvándorlását, külföldön való munkavállalásuk okait és a migráció lassítását tanulmányozták az elmúlt 2.5 évben Magyarkanizsa községben. Erről tartottak ma konferenciát a Tisza-parton.

A YOUMIG projekt célja az volt, hogy a kutatások után megfelelő megoldást találjanak ennek a tendenciának a csökkentésére, és ezáltal egyfajta pozitív irányvonalat mutassanak a község vezetői számára.

A projekt keretein belül több fiatal is részt vett a szociológiai kutatásban, az előadásokon, akik arról meséltek, miért is hagyták el az országot, valamint a külföldi tapasztalataikat is megosztották. A kutatásból kiderült, hogy melyek azok a legfőbb okok, amik miatt távozásra kényszerültek a fiatalok. Lukić-Bošnjak Dragana, a YOUMIG projektmenedzsere elmondta, az elvándorlást leginkább az itthoni, megfelelő munkalehetőségek hiánya okozza, valamint maga a munkaerőhiány, hiszen nehéz saját vállalkozásba kezdeni munkaerő nélkül. Mindezek mellett a szerb nyelvismeret hiánya is nagyban növeli a migrációt. A projektmenedzser továbbá kiemelte, hogy erre egy jó megoldás lehet például a megfelelő tájékoztatás növelése a fiatalok körében, hiszen számos olyan külföldi vállalat van, ahol online kell a munkát elvégezni, kedvező fizetésért, viszont ezekről a fiatalok nem is tudnak.

A projektben Magyarkanizsa önkormányzata társpartnerként vett rész, mivel a község olyan területen fekszik, amely közel van az Európai Unió határához, így ezt a területet különösen érinti az elvándorlás.

A két és fél év alatt a projekt keretein belül több előadást tartottak, programot vezettek és kutatást is végeztek a belgrádi Köztársasági Statisztikai Intézettel és a Társadalomtudományi Intézettel is közösen. A belgrádi Társadalomtudományi Intézet munkatársai a helyi adatokon alapuló, megfelelően előkészített ifjúsági migrációs stratégia fontosságára hívták fel a figyelmet a projektzáró konferencián.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerdán Zenta Község Képviselő-testületének alakuló ülésén megválasztották a község új polgármesterét és a községi tanács tagjait is. A község új polgármesterének Burány Hajnalkát választották meg. Burány Hajnalka 1980. március 30-án született Zentán. A Zentai Gimnázium elvégzése után az Újvidéki...
2024. JÚLIUS 10.
[ 17:43 ]
Magyarkanizsán is szerdán alakult meg az új összetételű községi képviselő-testület, amelynek elnöke Újvári Zsombor (VMSZ) lett, helyettese pedig Jadranka Balaž (SNS). A községi képviselő testület titkára Major Diána maradt. A 29 tagú testületben a VMSZ-nek 19 képviselője van, akik koalícióban lesznek a Szerb Haladó...
2024. JÚLIUS 10.
[ 14:42 ]
A Bravo polgári mozgalom elítéli a Srebrenica „felszabadítása” alkalmából meghirdetett tüntetést, és arra kéri a rendőrséget, hogy ne engedájezze annak megtartását. A mozgalom szerint a július 11-re, a Szabadság térre meghirdetett rendezvény egyértelmű provokáció, és nemcsak a srebrenicai áldozatok és családjaik...
2024. JÚLIUS 10.
[ 14:42 ]
Beolvasás folyamatban