Vajdaság
Magyarkanizsa: Zárul a fitatalokat megcélzó YOUMIG projekt
Betűméret:             

A fiatalok elvándorlását, külföldön való munkavállalásuk okait és a migráció lassítását tanulmányozták az elmúlt 2.5 évben Magyarkanizsa községben. Erről tartottak ma konferenciát a Tisza-parton.

A YOUMIG projekt célja az volt, hogy a kutatások után megfelelő megoldást találjanak ennek a tendenciának a csökkentésére, és ezáltal egyfajta pozitív irányvonalat mutassanak a község vezetői számára.

A projekt keretein belül több fiatal is részt vett a szociológiai kutatásban, az előadásokon, akik arról meséltek, miért is hagyták el az országot, valamint a külföldi tapasztalataikat is megosztották. A kutatásból kiderült, hogy melyek azok a legfőbb okok, amik miatt távozásra kényszerültek a fiatalok. Lukić-Bošnjak Dragana, a YOUMIG projektmenedzsere elmondta, az elvándorlást leginkább az itthoni, megfelelő munkalehetőségek hiánya okozza, valamint maga a munkaerőhiány, hiszen nehéz saját vállalkozásba kezdeni munkaerő nélkül. Mindezek mellett a szerb nyelvismeret hiánya is nagyban növeli a migrációt. A projektmenedzser továbbá kiemelte, hogy erre egy jó megoldás lehet például a megfelelő tájékoztatás növelése a fiatalok körében, hiszen számos olyan külföldi vállalat van, ahol online kell a munkát elvégezni, kedvező fizetésért, viszont ezekről a fiatalok nem is tudnak.

A projektben Magyarkanizsa önkormányzata társpartnerként vett rész, mivel a község olyan területen fekszik, amely közel van az Európai Unió határához, így ezt a területet különösen érinti az elvándorlás.

A két és fél év alatt a projekt keretein belül több előadást tartottak, programot vezettek és kutatást is végeztek a belgrádi Köztársasági Statisztikai Intézettel és a Társadalomtudományi Intézettel is közösen. A belgrádi Társadalomtudományi Intézet munkatársai a helyi adatokon alapuló, megfelelően előkészített ifjúsági migrációs stratégia fontosságára hívták fel a figyelmet a projektzáró konferencián.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Jubileumot ünnepelt a Pax Romana - illusztráció
2023. SZEPTEMBER 29.
[ 20:30 ]
A költségvetés módosításáról, a községi nyilvános elismerések adományozásáról, valamint több községi intézmény éves programját és pénzügyi tervét is elfogadták a Magyarkanizsa községi Képviselő-testület csütörtöki ülésén. 23 napirendi pontot vitattak meg a képviselők. A napirendi pontokról az ülést...
2023. SZEPTEMBER 28.
[ 12:52 ]
Nincs pontos adat, hogy hány szerbiai munkavállaló ingázik naponta a vajdasági településekről Magyarországra. A Tisza-mentén Zentától Horgosig szinte mindenhol vannak olyanok, akik a határ túloldalán keresik a kenyerüket, de Szabadka környékéről is sokan dolgoznak odaát. Több száz munkavállalóról lehet szó. Az ő...
2023. SZEPTEMBER 28.
[ 12:21 ]
Újvidéken és Karlócán a hétvégén Koszovón életüket vesztett szerbeknek szentelt plakátok jelentek meg. A fekete-fehér plakátokon, melyen a banjskai kolostor látható a következő felirat látható: „Örök dicsőség minden szerbnek, aki elesett a szabadságharcban ezen a szent helyen. Banjska kolostor, 2023.09.24." A...
2023. SZEPTEMBER 27.
[ 14:59 ]
Beolvasás folyamatban