Vajdaság
Zenta: Átadták a község legrangosabb nyilvános elismeréseit

Ünnepélyes keretek között adták át ma Zentán a községi képviselő-testület városnapi díszülésén a község legrangosabb nyilvános elismeréseit, az Pro Urbe életműdíjakat, a Pro Urbe díjat, a Iuventus Pro Urbe díjat és a polgármesteri köszönőleveleket.

A díszülés kezdetén a szerb himnuszt a Varga Nikolić Jelena vezette Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ vegyes kórusa, a magyar himnuszt pedig a Miklós Réka vezette Cor Jesu Kamarakórus adta elő, majd Tatjana Balo, a községi képviselő-testület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, akik között mások mellett jelen volt Dömötör Csaba, a magyar kormány miniszterelnöki kabinetirodájának miniszterhelyettese, Zoran Đorđević, a Szerb Kormány munkaügyi, foglalkoztatási és szociális védelmi minisztere, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, dr. Csige Gábor, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának vezető konzulja, Petar Mudri tiszteletbeli török konzul, Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, Vladimir Galić tartományi területrendezési és környezetvédelmi titkár, Nikola Lukač, az észak-bánáti közigazgatási körzet vezetője és mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is.

A Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Ispiláng gyermekkórusának, valamint a Stevan Sremac Szerb Kulturális Központ Đeram énekcsoportjának alkalmi produkciója után Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott beszédet, amelyben kitért az elmúlt évben megvalósult projektumokra, valamint azok jelentőségére is. Dömötör Csaba, a magyar kormány miniszterelnöki kabinetirodájának miniszterhelyettese a zentai csata jelentőségét, valamint az összefogás fontosságát emelte ki, Zoran Đorđević, a Szerb Kormány munkaügyi, foglalkoztatási és szociális védelmi minisztere pedig a szerb–magyar kapcsolatok továbbfejlesztésének lehetőségét taglalta beszédében.

Az ünnepségen átadták a község legrangosabb nyilvános elismeréseit is. Posztumusz Pro Urbe életműdíjban részesült az idén januárban elhunyt Nebojša Basarić kulturális munkás, a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ munkatársa, akinek nevében fia vette át az elismerést. Pro Urbe életműdíjjal tüntették ki Fodor Istvánt, a Magyar Szó nyugalmazott újságíróját, szerkesztőjét, Pro Urbe díjjal jutalmazták dr. Katona Editet, zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és az újvidéki Magyar Tanszék tanárát, a Iuventus Pro Urbe díjat pedig Szabó Szebasztián úszónak ítélték oda, aki egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni az ünnepségen. Zenta község polgármestere köszönőlevelet adományozott a TSC labdarúgó klubnak, amelynek nevében Zsemberi János, valamint a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ keretében működő Ispiláng gyermektánccsoportnak, amelynek nevében Hugyik Richárd vette át az elismerést.

A díszülés után a vendégek a Tisza-parton megkoszorúzták a zentai csata emlékművét is, amelynél a magyar és a szerb kormány, a tartományi képviselőház, az önkormányzat, a konzulátusok, valamint a politikai pártok és a civil szervezetek képviselői is elhelyezték az emlékezés virágait.

H. A.
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Leégett egy ház Magyarcsernyén - illusztráció
2020. JANUÁR 24.
[ 17:12 ]
A 78 évvel ezelőtt történtek mélyen beleágyazódtak az emlékezetbe, január 23-a arra tanít bennünket, hogy ezek a szörnyűségek soha sem ismétlődhetnek meg – hangsúlyozta Milos Vučević újvidéki polgármester az 1942-es razzia évfordulója alkalmából ma megtartott megemlékezésen. Az áldozatoknak emléket állító...
2020. JANUÁR 23.
[ 15:19 ]
Pásztor István is aláírta a Bácsfeketehegy és Szeged között közlekedő autóbuszjárat visszaállítására vonatkozó petíciót. A tartományi házelnök azt mondta, fontosnak érezte, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez, mert abban vagyunk érdekeltek, hogy normális életkörülmények között élhessünk. Pásztor István, a...
2020. JANUÁR 23.
[ 13:13 ]
Harmadszor osztották ki Magyarkanizsa községben a Turisztikai Tiszavirág-díjat. Az elismerét olyan intézmények, egyesületek és vállalkozók kapták, akik az elmúlt évben nagyban hozzájárultak Magyarkanizsa község turizmusának fellendítéséhez. A Turisztikai Desztináció Menedzsment 16 díjazottat tüntetett ki az eddigi...
2020. JANUÁR 22.
[ 14:48 ]
Beolvasás folyamatban