Vajdaság
Zenta: Átadták a község legrangosabb nyilvános elismeréseit

Ünnepélyes keretek között adták át ma Zentán a községi képviselő-testület városnapi díszülésén a község legrangosabb nyilvános elismeréseit, az Pro Urbe életműdíjakat, a Pro Urbe díjat, a Iuventus Pro Urbe díjat és a polgármesteri köszönőleveleket.

A díszülés kezdetén a szerb himnuszt a Varga Nikolić Jelena vezette Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ vegyes kórusa, a magyar himnuszt pedig a Miklós Réka vezette Cor Jesu Kamarakórus adta elő, majd Tatjana Balo, a községi képviselő-testület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, akik között mások mellett jelen volt Dömötör Csaba, a magyar kormány miniszterelnöki kabinetirodájának miniszterhelyettese, Zoran Đorđević, a Szerb Kormány munkaügyi, foglalkoztatási és szociális védelmi minisztere, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, dr. Csige Gábor, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának vezető konzulja, Petar Mudri tiszteletbeli török konzul, Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, Vladimir Galić tartományi területrendezési és környezetvédelmi titkár, Nikola Lukač, az észak-bánáti közigazgatási körzet vezetője és mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is.

A Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Ispiláng gyermekkórusának, valamint a Stevan Sremac Szerb Kulturális Központ Đeram énekcsoportjának alkalmi produkciója után Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott beszédet, amelyben kitért az elmúlt évben megvalósult projektumokra, valamint azok jelentőségére is. Dömötör Csaba, a magyar kormány miniszterelnöki kabinetirodájának miniszterhelyettese a zentai csata jelentőségét, valamint az összefogás fontosságát emelte ki, Zoran Đorđević, a Szerb Kormány munkaügyi, foglalkoztatási és szociális védelmi minisztere pedig a szerb–magyar kapcsolatok továbbfejlesztésének lehetőségét taglalta beszédében.

Az ünnepségen átadták a község legrangosabb nyilvános elismeréseit is. Posztumusz Pro Urbe életműdíjban részesült az idén januárban elhunyt Nebojša Basarić kulturális munkás, a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ munkatársa, akinek nevében fia vette át az elismerést. Pro Urbe életműdíjjal tüntették ki Fodor Istvánt, a Magyar Szó nyugalmazott újságíróját, szerkesztőjét, Pro Urbe díjjal jutalmazták dr. Katona Editet, zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és az újvidéki Magyar Tanszék tanárát, a Iuventus Pro Urbe díjat pedig Szabó Szebasztián úszónak ítélték oda, aki egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni az ünnepségen. Zenta község polgármestere köszönőlevelet adományozott a TSC labdarúgó klubnak, amelynek nevében Zsemberi János, valamint a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ keretében működő Ispiláng gyermektánccsoportnak, amelynek nevében Hugyik Richárd vette át az elismerést.

A díszülés után a vendégek a Tisza-parton megkoszorúzták a zentai csata emlékművét is, amelynél a magyar és a szerb kormány, a tartományi képviselőház, az önkormányzat, a konzulátusok, valamint a politikai pártok és a civil szervezetek képviselői is elhelyezték az emlékezés virágait.

H. A.
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Csütörtökön kezdődik a ZrBizNet, amelyet immár harmadik éve rendeznek meg a Medison Sportcsarnokban, illetve a mellette levő parkban. Ezúttal is háromnapos lesz a rendezvény - számos tartalommal. A hétfőn megtartott sajtótájékoztatón Saša Santovac, alpolgármester kiemelte, hogy az ország egyik legjelentősebb...
2019. SZEPTEMBER 17.
[ 7:13 ]
Kristi Karelsohnnal, Észtország budapesti nagykövetével tárgyalt Újvidéken Pásztor István, a Vajdasági Képviselőház elnöke. A találkozó központi témája az volt, hogy hogyan fűzhetnék szorosabbra az észt régiók és Vajdaság kapcsolatát. Észtországnak nincs nagykövetsége Szerbiában, ezért a magyarországi...
2019. SZEPTEMBER 16.
[ 16:23 ]
Az idén a pacsériak vendégszeretetét élvezhették a Kárpát- medencei testvérgyülekezetek találkozójának résztvevői, amelyen a házigazdák mellett ott voltak a kisújszállási (Magyarország), négyfalusi (Erdély), felsőrási és alsófalusi (Felvidék), valamint a salánki (Kárpátalja) gyülekezetek vezetői és tagjai. A...
2019. SZEPTEMBER 16.
[ 10:38 ]
Beolvasás folyamatban