Vajdaság
A szabadkaiak nem veszik elég komolyan a járványveszélyt?

Szabadka területén a járványügyi helyzet, annak ellenére, hogy nagy számban fertőződnek meg a polgárok, ellenőrzés alatt van – olvasható a válságkezelő városi törzskar hétfői közleményében.

A Szabadkai Közegészségügyi Intézet jelentése alapján, a járvány kezdete óta a tegnapi nappal bezárólag Szabadka területén összesen 115 koronavírussal fertőzött személy van, ami azt jelenti, hogy az egy héttel ezelőtti adatokhoz viszonyítva a megbetegedett szabadkaiak száma tizenhéttel nőtt. A járványban eddig négy személy halt meg.

A Szabadkai Közkórház mai jelentése alapján, az elmúlt 24 órában a Szabadkai Közkórház Tüdőgondozójában összesen 20 olyan pácienset vizsgáltak meg, akik a koronavírus tüneteit produkálták. Közülük 8 beteget tartottak bent kórházi kezelésen. A fertőző osztályon jelenleg 31 beteg van, ezek közül 19 páciensnél pozitív lett a koronavírus teszt eredménye. A Szabadkai Közkórházban kezelt páciensek stabil klinikai kórképpel rendelkeznek. Ma újabb 21 mintát küldtek PCR vizsgálatra.

A válságkezelő városi törzskar közleménye szerint 2020. július 6-ától, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet megkezdte az RT-PCR koronavírus laboratóriumi vizsgálatok végzését.

A törzskar óráról – órára követi a járványhelyzet alakulását a városban és az országban, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a legfontosabb a személyes felelősségvállalás egészségünk és életünk védelmében. „Nyilvánvaló, hogy mindannyian elértük türelmünk határát, mert mindez már nagyon régóta tart és mind több az olyan személy, aki nyáron nem tartja be az óvintézkedéseket. Ennek következményeit, már sajnos tapasztalhatjuk a koronavírussal fertőzöttek számának növekedése kapcsán” – áll a hivatalos közleményben.

„A helyzet komolysága megkívánja, hogy az óvintézkedéseket a lehető legmagasabb szintre emeljük. Emlékeztetünk arra, hogy Szabadka Város Válságkezelő Törzskara a július 9-én megtartott ülésén rendeletet hozott, amellyel elrendelte a védőmaszkok használatát és a legalább másfél méteres távolságtartást minden zárt térben. A dokumentum értelmében zárt télben egyidejűleg nem tartózkodhat ötnél több személy, ha nem lehetséges a legalább másfél méteres távolságtartás, a megfelelő személyes óvintézkedések mellett. Továbbá a vendéglátóipari tevékenységet folytató cégeknek elrendeltük, hogy tevékenységüket inkább a szabadba, azaz a kerthelyiségekbe helyezzék át, a megfelelő óvintézkedéseket alkalmazva” – olvasható a közleményben.

Emlékeztetnek arra is, hogy a rendelet érinti a szabadtéri és a zárt medence használóit is. Ezekben a létesítményekben a nyitva tartást legfeljebb három órás váltásokban kell megszervezni, korlátozva a látogatók számát, a megfelelő óvintézkedések alkalmazásával, a medencét használók biztonsága érdekében.

A védőmaszkok használata, illetve a 1,5 méteres távolságtartás kötelező a parkokban, játszótereken és szabadidős és rekreációs sportpályákon, görkorcsolyaparkokban, a fitnesz eszközök, szabadtéri edzőterek, illetve rekortán pályák használatakor is. A tömegközlekedési eszközökre kizárólag csak maszkban lehet felszállni.

A törzskar ismételten felszólítja a lakosságot, hogy végső ideje komolyan venni a veszélyt és betartani mindazokat az intézkedéseket, melyeket a Köztársasági Válságstáb és Szabadka Város Válságkezelő Törzskara hozott meg, hogy Szabadka ne kerüljön olyan helyzetbe, mint sok más szerbiai város.

N. E.
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nagybecskerek lélegezni szeretne! - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 13.
[ 19:28 ]
A kisoroszi Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ egy képzőművészeti pályázatot írt ki a begaszentgyörgyi, a magyarcsernyei és a nagykikindai község általános iskolás diákjai részére, akiktől azt kérik, hogy bármilyen technikával alkossák meg Szent István királyt, és azt lefotózva küldjék el...
2020. AUGUSZTUS 13.
[ 18:49 ]
A Nagybecskereki Egyházmegye egyetlen Mária-kegyhelyén, Töröktopolyán elmarad a búcsú, illetve az ünnepi szertartásokra nem tudják fogadni a zarándokokat. A Nagykikinda Község válságtörzse a koronavírus járvány miatt nem engedélyezi a töröktopolyai búcsú megtartását, és a hivatalos rendelkezések értelmében csak 10...
2020. AUGUSZTUS 13.
[ 17:22 ]
A Vajdasági Klinikai Központban jelenleg 181 koronavírussal fertőzött beteget kezelnek, közülük 9 személy lélegezetőgépen van – áll az intézmény által kiadott közleményben. Hozzáteszik, a Katonakórházban ápolt páciensek száma 14. Az egészségügyi intézmény illetékesei arra kérik a polgárokat, hogy továbbra...
2020. AUGUSZTUS 13.
[ 16:48 ]
Beolvasás folyamatban