Vajdaság
Muzslya: Templombúcsú és visszafogottabb faluünnep

Minden tekintetben szerényebben ünnepelnek a hétvégén Muzslyán: a templombúcsú alkalmával megtartották szombaton a búcsúi szentmisét, amelyet az utóbbi években szombatonként tartanak a bánáti papokkal együtt ünnepelve. Ezúttal a szentmisét a Szűz Mária Szent Neve templomban ft. Palatinus István szabadkai plébános celebrálta, a helyi plébánoson, Kalapis Sztoján atyán, Jelen Janez atyán és Sándor Zoltán állandó diakónuson kívül közreműködött még Elias Ohoiledwarin nezsényi és szentmihályi plébániai kormányzó, Szemerédi Pál székelykevei plébános, Tapolcsányi Emánuel tordai plébániai kormányzó, mons. Tietze Jenő nyugalmazott atya, valamint Erős Mihály ürményházi plébános.

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség tagjai is részt vettek a szentmisén, azt követően pedig búcsúi cserkésztalálkozót tartottak, a muzslyaiakhoz Kispiacról, Királyhalmáról és Udvarnokról érkeztek társaik. A cserkészek maguk készítették el az ebédjüket, és utána barátkoztak, társalogtak, és játékokkal szórakoztak.

A muzslyai helyi közösség tanácsa a szokásos díszülést is szerényebbre fogta, viszont meghívták a szomszédos községek, illetve a környékbeli helyi közösségek, falvak, továbbá a település civil szervezeteinek képviselőit. Megtisztelte jelenlétével a díszülést Kovács Elvira parlamenti képviselő, de a nagybecskereki városi képviselő-testület képviselői is jelen voltak. Palatinus Ervin tanácselnök köszöntötte az egybegyűlteket, aki egy rövid beszámolót is készített a két búcsú között elvégzett munkáról, tevékenységekről, rendezvényekről.

Az idei búcsún csak egy szerény kiállítást rendezett a MAKK, a Muzslai Petőfi Sándor MME melletti falfestményre került húsz alkotó munkája, amelyet a nézelődők is megtekinthettek. Az idén elmaradt a szokásos óriásfestmény megalkotása, amelyet a gyerekekkel közösen kellett volna elkészíteniük.

A Lehel Női Kézilabdaklub az idén is megtartotta a búcsúi tornáját, amelyet az idén is a muzslyai csapat fiatal növendék lányai nyertek meg. Négy csapat vett részt a tornán, a házigazdák mellett a városi Gradnulica helyi közösség csapata, a jabukai és a cserépaljai csapat, míg a nagybercskereki Proleter fiúcsapatával a házigazdák egy barátságos mérkőzést is lejátszottak.

A gyerekek nagy örömére van kirakodóvásár is, az elárusítók, meg ugyanakkor a különféle szórakozási lehetőségek is a piactéren kaptak helyet. A körhinták, a kisvonatok, az ugrálók, a kisautók is hívogatják a fiatalokat, ám a sétálók, a nézelődők ezúttal érezhetően kevesebben vannak, ami nem is csoda, hiszen elmaradtak a külföldi helybeliek, akik régebben rendszerint a muzslyai búcsúra időzítették a hazalátogatásukat, de a járvány miatt a külföldiek csak kevesen jöttek.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Magyar Nemzeti Tanács közreműködve a Magyar Szó Lapkiadó Kft-vel a gyermek- és diáklapok népszerűsítő körútja során eljutották Muzslyára is a kiadványokat, így a Mézeskalács, a Jó Pajtás és a Képes Ifjúság legújabb példányát a kezükbe vehették a muzslyai diákok. Molnár Attila, az MNT tagja, a Szervó Mihály...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 18:03 ]
A határszakasz forgalmának optimalizálása – kerékpárutak tervezése és építése elnevezéssel tartottak ma tanácskozást Szabadkán, a Városháza dísztermében. A tanácskozást, amelyen az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló Opti-Bike projektum eddig elért...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 17:11 ]
Újvidéken 250 koronavírussal fertőzött személy van, Vajdaságban pedig 594, közölte a Vajdasági Közegészségügyi Intézet azzal az értékeléssel, hogy bizonytalan a járványügyi helyzet a tartományban. Az egészségügyi intézmény egy hónap után most közölt először adatokat az újvidéki és a tartományi járványügyi...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 15:05 ]
Beolvasás folyamatban