Vajdaság
Az év végéig tető alá kerül a magyarkanizsai birkózóakadémia

Magyarkanizsán mintegy negyven napja kezdődtek meg a Vajdasági Birkózóakadémia építési munkálatai. A Tisza-parti város a délvidéki magyar birkózósport egyik fellegvára, ezért nem véletlen, hogy ott létesül ez az oktatási és sportközpont. A munkálatokat pénteken megtekintette Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is.

Nem látok egyetlenegy olyan körülményt se, amelyik megkérdőjelezné az eredeti szándéknak a megvalósulását, az pedig az, hogy 2021. kora őszén az akadémia elkezdjen működni, nyilatkozta az újságíróknak Pásztor István hozzátéve, hogy az év végéig tető alá kellene, hogy kerüljön az épület, azt követően pedig a belső munkálatokon lesz a sor, amik a tél folyamán is folyhatnak.

- Ez egy hihetetlenül fontos beruházás a térség, de a sportélet számára is, mert arra ad lehetőséget, hogy szisztematikusan a tehetségeket felkutatva, azokra odafigyelve, ápolva folytassuk azt a hagyományt, ami bennünket a birkózáshoz köt. A birkózás a térség és a vajdasági magyar közösség egyik leginkább trófeagazdag sportja. Ahogy az előző időkben megvoltak a tehetségeink, szerintem most is megvannak. Meg kell őket találni, meg kell velük szerettetni a sportot és ezt a célt kell, hogy szolgálja ez a létesítmény – mondta Pásztor István.

A VMSZ elnöke nagyon fontosnak tartja az épület mellett az akadémiai rendszernek a felépítését is, de ezzel kapcsolatban nincsenek még a folyamat kezdetén se.

- Az épület az egy dolog, de a másik legalább ilyen fontos dolog annak a sportpiramisnak a felépítése, amelyik az óvodától indul el, s az elemi iskolán keresztül az akadémiáig vezeti a tehetségeket.

A többi vajdasági sportakadémia tervei is készülnek már, mondta Pásztor István:

- A palicsi evezős-vitorlás központ tervét leszámítva az összes többi tervünk megvan. Megvan az adai vízilabda akadémia terve, a szabadkai jégkorongcsarnok terve, a zentai úszóközpont terve. Ezekkel készülök a magyar miniszterelnökhöz az elkövetkező egy-másfél hónapban. Azt remélem, hogy folyamatosan tudunk majd ezekkel a dolgokkal foglalkozni. Fontos lenne, hogy meg tudjuk valósítani azt, amiben megállapodtunk.

Az építkezési területen a VMSZ elnökét Bálint Zoltán, az akadémiát működtető alapítvány ügyvezetője kalauzolta. Tőle azt kérdeztük, hogy a szakembergárda toborzása megkezdődött-e már?

- Még nem tartunk itt sajnos. Azt gondolom, hogy ez az elkövetkező két hónap eredménye lesz majd, az, hogy hozzá tudunk kezdeni magának a hierarchiának, piramisnak a felépítéséhez. Ami jó hír, hogy az anyaországi anyaalapítványunk, a Kozma István Magyar Birkózóalapítvány felállt, nagyon komoly szakmai csapata van. Az edzők mind komoly nemzetközi tapasztalattal bírnak, tehát lesz kitől tanulni, lesz kivel vállvetve dolgozni. Ami még eldöntendő kérdés a részünkről, hogy lánybirkózással fogunk-e foglalkozni. November végéig ezt is le kell tisztázni, mert akkor az egész szervezés módosul, sőt még az építkezésben is kisebb korrekciókat el kell, hogy végezzünk.

- Hogyan van megelégedve a már létező intézmény, a topolyai TSC labdarúgó akadémia munkájával, tekintettel a tegnap esti meccsükre? – kérdeztük Pásztor Istvántól.

- Ott voltam tegnap este, egy felejthetetlen élmény volt az a heroikus küzdelem, amit a TSC vívott, szerintem sikerrel. Az egy dolog, hogy mi lett a meccs vége, a másik dolog pedig az, hogy milyen az alapállás, a mezhez való viszonyulás, a küzdőszellem.

Pásztor István szerint ebben volt egészen különleges a tegnap este, ami újabb erőt ad a további munkához a sportfejlesztések terén.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ünnepélyes keretek között adták át pénteken Ludason azt a pihenőhelyet, ami a tervek szerint a kerékpárosok rendelkezésére áll majd, hogy a Ludasi tó partján kerekezve megpihenhessenek és felfrissüljenek. Egy kilátó teszi teljessé a komplexumot, ahonnan remek rálátás nyílik a Ludasi tóra. A pihenőhely az EcoVelo Tour...
2020. OKTÓBER 30.
[ 17:36 ]
Megtartotta negyedik rendes ülését az augusztusban megalakult új községi képviselő-testület. A jelenlevő 27 tag összesen 25 napirendi pontról döntött. Az ülés egy perces csenddel kezdődött Sóti Ferenc, a Zentai Gazdakör közelmúltban elhunyt elnökének tiszteletére és emlékére. A napirendi pontok közül az elsők...
2020. OKTÓBER 30.
[ 17:12 ]
A Vajdasági Klinikai Központban rohamosan nő az ambuláns vizsgálatok és a kórházi kezelést igénylő koronavírusos páciensek száma, tájékoztatott az intézmény. Mint közölték, nagyon gyors tempóban telnek meg a Vajdasági Klinikai Központ kapacitásai, amely megterheli eszközforrásait. Minden arra utal, hogy Szerbia...
2020. OKTÓBER 30.
[ 9:49 ]
Beolvasás folyamatban