Vajdaság
Látványos változások Szabadka új városvezetésének munkájában
Dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke összegezte az első 100 nap eredményeit
Betűméret:             

Vasárnap volt pontosan 100 napja, hogy megalakult az új összetételű önkormányzati vezetés Szabadkán. A demokratikus rendszerekben szokás, hogy a választóknak elszámolnak az eredményekkel az első 100 nap után, mondta dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke, aki sajtótájékoztatón foglalta össze, hogy milyen eredményeket sikerült elérniük augusztus óta.

A Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, az önkormányzati választásokon 17131 szavazatot kapott, ezzel megduplázta mandátumszámát, emlékeztetett a képviselő-testület elnöke. A komolyabb mandátumszámmal eredményesebb lehet a VMSZ érdekképviselete is.

Látványos változásra került sor stílusban, lendületben, tartalomban is, mondta Pásztor Bálint.

- Már az elején elmondtam, hogy ez a vezetés nem a kontinuitást szolgálja az előző városvezetéssel. Úgy érzem, hogy jónak mondható az együttműködés a polgármesterrel, a városi tanács tagjaival, a végrehajtó hatalommal. Mindannyian közösen dolgozunk annak érdekében, hogy Szabadka egy élhető város legyen. Természetesen vannak ügyek, amelyekben különböző hangsúlyok alapján politizálunk, de ez a polgárok érdekeit egy pillanatra sem sodorja veszélybe. Úgy érzem, hogy egységes csapatként működik a városvezetés.

Az is újdonság az előző évek gyakorlatához képest, hogy a városvezetési ajtaja folyamatosan nyitva áll, s nemcsak a nagyprojektumokkal foglalkoznak, hanem a polgárok is hozzájuk fordulhatnak, s egyedi ügyeket is megoldanak, hívta fel rá a figyelmet a képviselő-testületi elnök.

- Egy polgárbarát városvezetésnek az a feladata, hogy elérhető legyen a lakosság számára, s olyan ügyekben is kötelesek vagyunk eljárni, amelyek esetleg egy háztartást, egy fél utcát, egy városrészt érintenek. A VMSZ házhoz megy akciónk keretében pártunk 21 alkalommal 30 helyi közösség polgárait kereste fel, 400 problémát sikerült feltárnunk, s ezeknek a problémáknak a megoldása képezi az első számú feladatunkat. Meghatároztuk a stratégiai prioritásokat, célkitűzéseket.

Ami a költségvetést illeti, volt egy pótköltségvetés, illetve folyamatban vannak az utolsó lépései a jövő évi költségvetés kidolgozásának, ismertette Pásztor Bálint.

- Az alapvető célkitűzéseket sikerült teljesíteni. Nem került veszélybe a város működése, az intézményrendszer, a közvállalatok munkája annak ellenére sem, hogy nagyon komoly gondoknak nézünk elébe a járvány miatt. A teljes városvezetés és annak VMSZ-es része is hozzájárult a takarékos gazdálkodáshoz. Befejeztük a nyáron elindul beruházásokat, a csantavéri parkolók kiépítését, a hajdújárási Boris Kidrič utca aszfaltozását. A radanováci Ókér utca is kiépült, a Tölgyfa utcában lefektették a vízvezetékrendszert, az útburkolat befejezése pedig december első napjaiban várható. Ezek a beruházások összesen 40 millió dinárt emésztettek fel.

Mart aszfalttal javítottuk a közlekedési lehetőségeket 3500 méter útszakaszon Hajdújáráson, Kelebián, Királyhalmon, Csantavéren és Újfaluban.

- További 1450 méter hosszúságban javítjuk az útburkolatokat mart aszfalttal még a tél beállta előtt Makkhetesen, a Zorka és a Vasutas helyi közösségek területén. Felújítottuk a nagyon rossz állapotban lévő Mičurin utcát, a Bajai úti temetőnél és várható a forgalom egyirányúsítása a temető közelsége, s a polgárok biztonsága miatt.

- Két olyan beruházást is említenék, amelyek köztársasági eszközökből valósulnak, illetve valósultak meg. Az egyik a felüljáró építése az Y-ágnál, ami előrehaladott állapotban van, de a másik felüljáró megépítésére is betervezte a kormány az eszközöket a jövő évi köztársasági költségvetésben. Ezen kívül fel lett újítva a Szabadka-Zenta vasútvonal és megindult a közlekedés 80 km/h sebességgel. Száz év után volt komolyabb beruházás ezen a szakaszon, amelynek értéke 15 millió euró volt.

A Harambašić utcában befejezéséhez közeledik a szennyvízhálózat kiépítése. A napokban elkezdődik a vízvezeték építése a Maribor utcában, ez is egy régi ígéret volt. A gázművek 10 km hosszúságban fektetett le gázvezetéket Palicson, Sándorban, a városközpontban és a Zorka HK területén.

- A nyár folyamán kihelyezett okos buszmegállók esetében sikerült háromnyelvesíteni a feliratokat, hisz a számunkra a szerb, a magyar és a horvát nyelv használata prioritás. A 2020-ban jóváhagyott két IPA pályázat, az Opti-bike 2 és az Infotrans helyet kapott a 2021-es költségvetésben és a megvalósulásuk a terv szerint halad. Az egyedi problémák is prioritást jelentenek. Az utóbbiak közül megemlíteném a Thurzó Lajos utcában az esővíz elvezetésének megoldását.

A közbiztonság, a környezetvédelem területéről is vannak eredmények.

- Egyrészt hatalmas öröm az, hogy miután beszéltünk Vučić elnök úrral a koalíciós szerződés aláírása alkalmával, a rendőrség rendszeresen elszállítja a migránsokat Szabadkáról is. Ilyen akciók korábban nem voltak. Én pontosan tudom, hogy ezek az emberek visszaszivárognak, de hatalmas előrelépésnek tartom, hogy az államvezetés szembe néz ezzel a problémával, s konkrét lépéseket tesz a lakosok biztonsága érdekében.

A környezetvédelem terén folyamatosak a tárgyalások a palicsi, hajdújárási és ludasi olajfúrások ügyében, mondta Pásztor Bálint, majd hozzátette:

- Az egészségügy tekintetében a magyar kormány jóvoltából 8 ezer maszk került szétosztásra a városházán, illetve lélegeztető gépek és betegfigyelő monitorok kerültek a szabadkai kórházba is. Ezt azért hangsúlyozom, mert különböző hírek keltek szárnyra arra vonatkozóan, hogy honnan is származik ez az adomány. Ezt az adományt Magyarország Kormánya küldte.

Az oktatás területén sikerült elérni, hogy a Széchenyi Általános Iskolában ne legyen tagozat összevonás, illetve megnyíltak Csantavéren az új napközi tagozatok.

- Visszakerült a helyére Kosztolányi Dezső előzőleg megrongált mellszobra a gimnázium melletti parkba, s elkezdődött a régi szabadkai értékek számba vétele, azok megőrzése, régi szabadkaiak hagyatékának ápolása, mivel ez a feladatkör elhanyagolásra került az elmúlt években. Vermes Lajosra, Ivan Sarićra, Lazar Mamužićra, Székely Tiborra, Lifka Sándorra és természetesen Bíró Károlyra gondolok, akinek a szobrát remélem, hogy jövő tavaszra fel tudjuk állítani.

- Ami a VKT munkáját illeti, 3 rendes, 1 rendkívüli és 1 ünnepi ülést tartottunk ebben a mandátumban. Én ezt jó dinamikának tartom. A következő ülésre december 3-án kerül sor és bízom abban, hogy a költségvetés is karácsony előtt elfogadásra kerül.

Újságírói kérdésre, hogy a rendkívüli helyzet szabadkai bevezetése a gyakorlatban mit jelent, Pásztor Bálint elmondta, hogy már eddig is olyan szigorú intézkedések voltak érvényben, hogy ez most újabb szigorítást nem jelent, csak lehetővé teszi a komolyabb ellenőrzéseket, hogy betartják-e a polgárok az intézkedéseket. Pásztor Bálint arra kér mindenkit, hogy tartsák be az egészségügyi rendeleteket.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Garai László
2020. NOVEMBER 30. [ 15:41 ]

Bíró Károly minden idők legeredményesebb szabadkai polgármestere nem csak szobrot érdemel, hanem palotájának a felújítását is a volt Zvezda mozi mellett, lassan leszakad az utcafronti neogót erkély, évtizede nem használható alatta a járda. (40 éve nem lakom már ott, úgyhogy nem haza beszélek).


Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban