Vajdaság
Háromezer koronavírusos fertőzött Szabadkán
Betűméret:             

Az elmúlt hétvégén az Észak-bácskai Körzetben 250 újabb koronavírus fertőzöttet jegyeztek. A legtöbb közülük, 191 személy szabadkai, a többi pedig topolyai és kishegyesi. Ezzel az eddig a körzetben regisztrált összes fertőzött száma elérte a 3500-at, Szabadkán pedig a 3 ezret, közli a Vajdasági RTV.

A Szabadkai Közkórház hétfő déli adatai szerint a Covid-rendelőikben az elmúlt 24 órában 38 vizsgálatot végeztek, 17 fertőzött szorul kórházi ápolásra, 19 személyt pedig hazaküldtek további lábadozásra. A kórházban most 191 koronavírusos fertőzött fekszik, közülük 17 beteget géppel lélegeztetnek. A kórházi gyógykezelésre szorulók száma már napok óta stagnál, ami azt jelenti, hogy néhány fővel 190 fölött van, s számottevően nem növekszik.

Hétfőtől a Fasizmus áldozatai terén lévő 7-es számú Covid-rendelőben csak a kórházból elbocsájtott, otthon lábadozó koronavírusos betegeket fogadják. Az ellenőrző vizsgálatokat esetükben itt végzik el, amire általában 14 nap után kerül sor, s a számukra kiírt terápiákat is itt vehetik fel, például az injekciókat, írja a Subotica.com portál.

A Harambašić és a Kumičić utcában is működik egy-egy Covid-rendelő. Ezekben a múlt héten átlagban naponta 200-250 vizsgálatot végeztek. A tesztek alapján a páciensek 50-60 százaléka pozitív a Covid-19 vírusra. Napi szinten általában 15-20 fertőzöttet utalnak a kórházba, tehát ugyanannyit, mint amikor naponta 300 vizsgálatuk volt. A szakemberek szerint ez azt jelenti, hogy a vírus továbbra is nagyon erős, s akiket beutalnak kórházi vizsgálatra, rendszerint bent is maradnak.

A Harambašić utcai rendelőben minden műszakban négy orvos dolgozik, a Kumičić utcai rendelőben pedig három. Nagy nehézségekbe ütközik az egészségügyi ellátás biztosítása ezen a szinten, mert sok orvos is megfertőződik, vagy valamely családtagjuk, s akkor nekik is karanténba kell vonulniuk.

A Gyermekrendelő tüdőgondozójában naponta 30 vizsgálatot végeznek. December eleje óta 18 antigén tesztet is el kellett végezni, s nyolc teszt lett pozitív. Két csecsemőkorú gyerek került kórházba nem is az állapotuk súlyossága, hanem az alacsony életkoruk miatt. A gyermekeknél általában enyhe tünetek jelentkeznek, ritkán alakul ki tüdőgyulladás, mondják a szakemberek.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Zenta főterén műjégpálya nyílik - illusztráció
2023. DECEMBER 1.
[ 18:56 ]
A Legjobb Vajdaságból minőségjelzéssel ellátott tanúsítványokat adott át ma Újvidéken Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke. Mint elmondta, 2017-től kezdődően a tartomány 305 céget segített felszereléssel, munkahelyekkel. Ezeknek a vállalatoknak pedig mindössze öt százaléka van külföldi tulajdonban, a többi...
2023. NOVEMBER 29.
[ 18:15 ]
110 éves a magyarkanizsai Gyógyfürdő. Habár maga az évforduló nyáron van, minden évben november végén ünnepelnek, így az idén is így tettek. 1913. augusztus 10-én nyitotta meg Hermann Grünfeld, a gőztéglagyár tulajdonosa a Csodakút Artézi-fürdő Részvénytársaság első fürdőépületét, a mai fürdő alapobjektumát,...
2023. NOVEMBER 29.
[ 15:35 ]
Egy 58 éves nő életét vesztette, három személy pedig megsérült abban a közlekedési balesetben, ami kedden este 8 óra körül történt a Temerin és Szőreg közötti útszakaszon. A gépkocsit egy 83 éves férfi vezette, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba, írja a 021. A kocsi másik két utasa könnyebben...
2023. NOVEMBER 29.
[ 11:22 ]
Beolvasás folyamatban