Vajdaság
A magyarkanizsai önkormányzat munkatársai a körzeti hulladéktárolóba látogattak
Betűméret:             

A Szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft-be látogattak csütörtökön a magyarkanizsai községi tanács, illetve képviselő-testület tagjai, hogy megismerkedjenek a hulladékgazdálkodási folyamattal. Lackó Róbertet, a községi képviselő-testület elnökét, a látogatás szervezőjét és munkatársait dr. Gligor Gellért, a hulladéktároló igazgatója fogadta, majd kollégái segítségével bemutatták, hogy miként zajlik a hulladékgazdálkodási munkafolyamat.

A Szabadkai Regionális Hulladéktároló jelenleg hat községgel működik együtt, az igazgató értékelése szerint Magyarkanizsával nagyon jó a munkakapcsolat.

Az üzem területére beérkező hulladékot először mechanikai úton megtisztítják a hamutól, egyéb szennyeződésektől, majd szelektálják. Egyelőre csupán a szemét 5-10 százalékát tudják a válogatás után újrahasznosítani. A cél, hogy ez a százalék minél nagyobb legyen.

Az önkormányzatok segítségére a polgárok környezettudatosságának a növelésében is számítanak. A szelektív hulladékgyűjtés nagyban megkönnyítené a szemtétgazdálkodást és újrahasznosítást. Mire ennek meg tudják teremteni a műszaki feltételeit, addig párhuzamosan a lakosság tájékoztatására is nagy hangsúlyt kell fektetni. Kiemelten fontos a gyerekek környezettudatos nevelése.

A hulladéktárolóba beérkező szemét 90 százaléka aprítás után a hulladéklerakóba kerül. Itt a biológiai folyamatoknak köszönhetően biogáz keletkezik, ami elektromos áram termelésére is felhasználható lesz. Várhatóan 1-1,5 évtized múlva kerül annyi szemét a tárolóba, ami annyi biogázt termel majd, aminek a hasznosítása az áram termelésére már gazdaságos lesz. A találkozó alkalmával az is elhangzott, hogy a régióban termelt szemét egyharmada kerül jelenleg a Szabadkai Regionális Hulladéktárolóba, a kétharmadát pedig a hagyományos lerakókba szállítják.

Dr. Gligor Gellért szerint az önkormányzatok folyamatos és hatékony együttműködése továbbra is fontos, hogy belátható időn belül ezeket az arányokat megfordítsák.

N. E.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Évről évre népszerűbbek a Vajdaságban is A szakkör tanfolyamai. Három évvel ezelőtt indult az első képzés, akkor még kísérleti jelleggel. A most is zajló harmadik évadban a szakköri foglalkozások már 18 szakmát öleltek föl, és Vajdaság-szerte 29 településre jutottak el. A magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 12:54 ]
A rendőrség ma fokozottan ellenőrzi a forgalmat. Az ellenőrzés célja, hogy felfedjék az autóbusz- és teherautó-vezetők által elkövetett szabálysértéseket és bűncselekményeket, közölte a szabadkai rendőrigazgatóság. Mint fogalmaztak, az akció során a közlekedési rendőrök ellenőrzik a veszélyes árukat...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 12:29 ]
Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
Beolvasás folyamatban