Vajdaság
Magyarkanizsa: Megváltozott képességű emberek integrálása a munka világába
Betűméret:             

Háromnapos képzéssorozattal folytatódik a héten a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ és a szegedi Szivárvány Autizmus Közhasznú Egyesület a Belül a körön – sokszínűség és integráció – INCIRCLE elnevezésű projektuma.

A Dolgozni jó! elnevezésű képzéssorozat keretében keddtől csütörtökig tartanak tréningeket a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban.

Szakács Ibolya pszichológust, projektvezetőt kérdezzük a programról.

“A projekt a megváltozott munkaképességű emberek sikeres munkába állásához nyújt segítséget. Igyekszünk útmutatót adni, hogy hogyan javíthatnak életkörülményeiken. Speciális az a terület, ahol ők tudnak működni. Az, hogy valaki megváltozott munkaképességűvé válik, vagy annak születik, az azt hozza magával, hogy a társadalommal is egy picit másmilyen lesz a kapcsolata.”

Szakács Ibolya szerint Magyarkanizsa lakossága nyitott ezen emberek irányába:

“Elfogadják őket. A projekt célja, hogy segítse a munkaadók és ezen munkavállalók egymásra találásának a folyamatát. A programnak több szakasza van. A mostani háromnapos tréningen a megváltozott munkaképességűek tudhatják meg, hogy hogyan helyezkedjenek el a munka világába, hogyan lehetnek sikeresek. Motivációs tréninget is szervezünk, játékos módon próbáljuk megközelíteni ezt a nem könnyű témát.”

Az első napon a Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ jegyzékén szereplők számára tartották meg a képzést. Szerdán a magyarkanizsai általános iskolák 7. és 8. osztályos diákjait fogadták, csütörtökön pedig a helybeli Értelmi és Testi Fogyatékosok Érdekeit Védő és Segítő Egyesület Együtt Veled – Értük egyesület tagjai lesznek a foglalkozás résztvevői. Ezen utóbbi csoport között is vannak munkaképes személyek, s közülük többen már közmunkában is részt vettek.

Az előadók Gordos Szilvia gyógypedagógus és Kávai Eleonóra munkaterápiás nevelő.

Kávai Eleonóra a motivációs tréninget tartja. A megváltozott munkaképességű embereket próbálják motiválni a munkavállalásra, ami saját tapasztalata szerint nehéz feladat.

“Sokan egészségkárosodást is szenvedtek, s emiatt is kevesebb az önbizalmuk. Kivonulnak a társadalmi életből, kedvetlenebbek, s a motiváció is elveszik, hogy változtassanak helyzetükön. Természetesen felsorakoztatunk jó példákat, de a cél mindenképpen az, hogy mindenki a saját erősségei, képességei, jó tulajdonságai alapján találja meg azt, amivel önmagát tudja ösztönözni, hogy elinduljon ezen az úton, s megjelenjen a munkavállalói rendszerben.”

Sajnos a munkaadók részéről is tapasztalható némi távolságtartás, mondja Kávai Eleonóra.

“Ez némileg annak is köszönhető, hogy a jogi szabályozás sem teljesen tiszta és világos, nem tér ki minden részletre. Az ilyen emberek alkalmazásakor fokozott a felelősségvállalás. A projekt célja ugyanakkor, hogy a munkadónak is támogatást nyújtson azáltal, hogy a munkavállalók mellé mentorokat is tudunk biztosítani, egy szakembergárdát, akik segítik őt, ha bármiféle gondja akad.”

A szakember szerint azonban semmiféle különleges jogokról nem beszélhetünk itt, ami a munkaadókat elriasztaná. A lényeg az, hogy egyenlő bánásmódban részesüljenek ezek a személyek, természetesen az ő speciális igényeik figyelembevételével.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szombati vajdasági látogatása során részt vett a verbászi evangélikus imaház felszentelésén, majd a kishegyesi Petőfi Sándor Magyar Közösségi és Művelődési Központ átadóünnepségén. A verbászi és a kishegyesi épületek felújítását és...
2023. SZEPTEMBER 30.
[ 16:12 ]
Pénteken a Magyar Tannyelvű Tanító Képző Kar székházában megtartott találkozóval ünnepelte meg fennállásának harmincadik évfordulóját a Vajdasági Pax Romana Egyesület, adott róla hírt a Magyar Szó. A keresztény értelmiségieket tömörítő egyesület programja Paskó Csaba, a Pax Romana elnöke, kelebiai...
2023. SZEPTEMBER 29.
[ 20:30 ]
Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke Sárközi Istvánnak, az MNT Végrehajtó Bizottsága elnökének és a nemzeti tanács képviselőinek társaságában a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetbe látogatott, ahol megismerkedtek az intézmény szerteágazó tevékenységével, illetve a VMMI munkatársaival. Fremond Árpád a...
2023. SZEPTEMBER 29.
[ 16:19 ]
Beolvasás folyamatban