Vajdaság
Nagybecskerek: Szili Katalin volt a vendége a Találkozások az Úri utcában sorozatnak

A nagybecskereki Petőfi MME-ben újraindított, Találkozások az Úri utcában című est vendégeként üdvözölhették ma Szili Katalint, a Magyar Országgyűlés volt elnökét, miniszterelnöki megbízottat.

Klemm József, a találkozások-sorozat egyik megálmodója elmondta, azt tervezték, hogy olyan személyeket hoznak el, akiknek van mondandójuk a külhoni magyarságnak, elsősorban pedig a szórványmagyarságnak, mint amilyen a nagybecskereki magyarság is.

- Azt hiszem, hogy ma sikerült néhány témát érintenünk, egyebek között azt is, hogy a vajdasági és általában a külhoni magyarság mire számíthat az anyaországtól, mi változott az elmúlt 17 évben, hiszen szinte napra pontosan 17 évvel ezelőtt hozták meg azt a tragikus döntést, amely szétszabdalta újra a magyar nemzettestet. Az érdekelt bennünket most a Szili Katalinnal folytatott beszélgetés során, hogy mire számíthat a külhoni magyarság az anyaország részéről, mit tesz az anyaország a kétoldali kapcsolatokban, tehát a külhoni magyarság és az anyaország tekintetében, de ugyanígy mit tesz az anyaország annak érdekében, hogy az Európai Unión belül is ezt a kérdést napirenden tartsák - nyilatkozta Klemm József.

Szili Katalin örömmel fogadta a meghívást, mert igencsak fontosnak tartja, hogy az anyaországban tudniuk kell arról, a határtól mintegy 120 kilométerre levő nagybecskereki magyarságot milyen kérdések foglalkoztatják, hogy milyen a jövőképük, hogyan képzelik el egyébként a magyar közösség megmaradását ezen a tájon.

-Nagyon fontos egyrészről arról beszélni, hogy Európa egyáltalán hogyan képzeli ma a kisebbségben élő őshonos nemzeti közösségek jövőjét. Ebből a szempontból számunkra egy fontos kérdés az, hogy Szerbia minél előbb az Európai Unió teljes jogú tagja legyen. És ez jót tenne nekünk is, hiszen jó példát tudna mutatni azzal Szerbia, hogy a Vajdaságban tud olyan önigazgatást, önrendelkezést biztosítani nemzeti közösségeknek, amelyek a széles körű kulturális autonómiát, sőt más tipizálások szerint mondhatjuk azt, hogy egy adminisztratív autonómiát biztosítanak a közösségnek, hiszen oktatási, kulturális, média és finanszírozási kérdésekben és intézmények kérdésében önállóan dönthetnek. A másik fontos kérdés számunkra az, hogy minden magyar számít, hiszen bárhol él a világban ma a magyarság, akár diaszpórában, akár szórványban, akár határon kívül tömbben, nagyon fontos a magyarság jövője, identitás megőrzésének a lehetősége.

A beszélgetés előtt, ráhangolódásként Molnár Zoltán színművész a Szeretnék néha visszajönni még című versösszeállítással lépett a közönség elé.

A Találkozások az Úri utcában legközelebbi estje a karácsonyi ünnepeket idézi majd.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Főként magyar és világpolitikával, gazdasággal és vállalkozásindítással kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik a XIX. Vajdasági Szabadegyetem az idén, amely július 6-án nyílik meg az észak-bácskai Kishegyesen. A négynapos rendezvény első napján a cégvezetésről és a vállalatvezetéssel kapcsolatos gyakorlati...
2022. JÚLIUS 1.
[ 20:32 ]
A Képviselőház Külügyi Bizottságának pénteki ülésén elfogadásra kerültek a szerbiai és a magyar kormány közötti közúti, vasúti és vízi forgalom határellenőrzéséről szóló megállapodás módosításai. Ezen változtatások nélkül megnehezedne a vasúti teherforgalom, a magyarországi szakaszon történő gyorsvasúti...
2022. JÚLIUS 1.
[ 13:44 ]
Szabadkán a Zorka helyi közösségben levő Proletár brigádok utcában dolgoznak a munkagépek. Az útburkolatot javítják, de egyúttal ki is szélesítik azt. Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, akis Ognjen Golubovićtyal, az Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat igazgatójával megtekintette a...
2022. JÚLIUS 1.
[ 9:29 ]
Beolvasás folyamatban