Vajdaság
Legjelentősebb középkori értékeinkről készült dokumentumfilmek bemutatója Magyarkanizsán
Betűméret:             

Vajdaság három legjelentősebb kulturális örökségeiről készült dokumentumfilm premierjét láthatta a közönség péntek este a magyarkanizsai Művészetek Házában. Az aracsi pusztatemplomlról, a bácsi lovagvárról és a szerémi borvidékről készült alkotásokat vetítették le. A rendező Fejős Csilla volt, az operatőri munkát Csubrilo Zoltán és Kovács Róbert végezte, a vágást Masa Attila. A dokumentumfilmek producere Iván Attila.

Vajdaság számos múltat idéző, történelmi helyet rejt. A legjelentősebb középkori értékeink kerültek most bemutatásra dokumentumfilmek formájában. Az elkészítés mögött hatalmas munka áll. Masa Attila vágóként vette ki a részét a munkából, a nyersanyagokból vágta össze egy egésszé a dokumentumfilmeket.

- A kihívás az attól függ, hogy milyen a szerkesztő. Nagyon jó hangulatban, nagyon jó képekkel egy-egy ilyen alkotás az 20-24 óra tiszta munkát igényelt, mire elkészült ebben a formátumban. Viszont, mi alkotók sosem vagyunk elégedettek az eredetivel, mert mindig találunk benne olyat, amit meg kell cserélni, meg kell változtatni. Ezeknek a dokumentumfilmeknek az elkészítése élvezet volt, jó volt a munkakörnyezet, örömmel készítettem.

A rendező, Fejős Csilla eddig főként riportfilmeken keresztül mutatta meg tehetségét, most először készült az ő rendezésében dokumentumfilm. A három alkotásban több megszólalón keresztül ismerhetjük meg a kulturális értékek múltját, jelenét.

- Hadd idézzem Bicskei Zoltán filmrendezőt, aki azt mondta az Arancsi pusztatemplom filmben, hogy a hívását oly sok ember meghallotta és eljöttek ide, hogy védelmet kapjanak, hogy nyugodtan ellegyenek, ugyanakkor Valkay Zoltán építészmérnök pedig azt mondja, azt vallja, hogy az ilyen helyeken van a világ közepe, ahol összeér az ég és a föld, és az ember a létra az ég és földek között. Talán a szereplők beszélnek helyettem is és ebből a pár gondolatból is ízelítőt adtam.

A filmvetítés kötetlen beszélgetéssel zárult.

Korom Sarolta
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban