Vajdaság
Magyarkanizsa: Új pótkocsi a tangazdaságnak

A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság támogatásának köszönhetően egy új traktorpótkocsit tudott beszerezni a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont tangazdasága számára. A csütörtök délelőtti átadáson többek közt megjelent Ótott Róbert, a titkárság titkárhelyettese, Petar Samolovac segédtitkár, illetve Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester is.

Felszereltség szempontjából a tangazdaság számára nagyon sokat jelent ez az új pótkocsi, mondta Sterbik Ildikó, az iskola igazgatója.

“2017 óta a tartományi pályázatokon mindig sikeresen pályáztunk, rengeteg gépet és kapcsolható eszközt tudtunk felújítani. Egyedül a pótkocsi hiányzott egyrészt a terménybetakarításhoz, másrészt a diákok gyakorlati oktatásához. A többi pótkocsink 30-40 éves, úgyhogy, most nagyon örülünk az újnak” - fogalmazott az igazgató, aki szerint az elkövetkező években tovább szeretnék korszerűsíteni az oktatást.

“Nagyon szeretnénk még egy-két eszközt kicserélni, több fóliát beindítani, valamint a drónok a mezőgazdaságban címszó alatt tudnánk lépni esetleg nagyokat” - mondta Sterbik Ildikó.

A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság nagyon fontosnak tartja a korszerű oktatás biztosítását, mondta Ótott Róbert titkárhelyettes.

“El kell mondani, hogy évről évre jelentetünk meg olyan pályázati kiírást, amely a mezőgazdasági szakközépiskolák gyakorlati oktatásában használatos eszközeinek fejlesztését irányozza elő. Az idei évben 26 millió dináros keretösszeggel írtunk ki pályázatot, s a Beszédes József Szakközépiskola is sikeresen pályázott, 1,6 millió dináros vissza nem térítendő támogatást kapott egy pótkocsi megvásárlására. Fontos ez azért is, mert a gyakorlati oktatásban arra törekszünk, hogy a diákjaink minél korszerűbb eszközöket tudjanak használni. Ezen iskolafalak mögül kerülnek ki a jövő szakképzett mezőgazdászai, akikre a vajdasági agráriumnak nagyon nagy szüksége van, ezért is fontos a korszerűsítés. Arra biztatom nemcsak ezt a középiskolát, hanem Vajdaság összes mezőgazdasági iskoláját is, hogy minden évben pályázzanak, éljenek a lehetőséggel, mert csak így, együttes erővel tudjuk olyan szintre emelni a középiskoláink eszközparkját, amilyent ők megérdemelnek. Az idei évben összesen 13 oktatási intézményt tudtunk támogatni, közülük a Mezőgazdasági Kar, amely minden évben támogatást kap, illetve a további 12, Vajdaság területén működő mezőgazdasági szakközépiskola is sikeresen pályázott.

Új, modern eszközökhöz hozzájutnak-e az iskolák? Például drónokhoz - kérdeztük Ótott Róbertet. Válaszában elmondta, hogy eddig még nem fogalmaztak meg ilyen jellegű igényt az iskolák.

“Tudni kell, hogy folyamatosan kommunikálunk velük, s megpróbáljuk minden évben az igényeik szerint formálni a pályázati kiírásainkat. Most alakul át lassan a mezőgazdaságban használatos technológia. Nagyon gondolkozunk azon, hogy nemcsak a mezőgazdasági középiskoláknak, hanem egyéb más pályázatokon a vajdasági gazdáknak is lehetővé tesszük, hogy dróntechnológiát vagy más modern eszközöket meg tudják vásárolni” - mondta Ótott Róbert.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megnövelik az Exit fesztivál miatt az Újvidék és Belgrád között közlekedő vonatjáratok számátok július 7-től 11-ig. Mint Tomislav Momirović közlekedési miniszter elmondta, az Újvidék és Belgrád között napi több mint 60 rendszeres járat mellett, amelyek 5.30-tól 22.30-ig állnak az utasok rendelkezésére, Belgrád...
2022. JÚNIUS 30.
[ 9:22 ]
Tegnap leplezték le Nagy Péter cár emlékszobrát a Branković pátriárka téren, a karlócai papnevelde épülete előtt. A mellszobrot az orosz állam- és kultúraalapító születésének 350. évfordulója alkalmából állították fel. Közvetlenül a mellszobor leleplezése után a jelenlévők megtekintették a Karlócai Gimnázium...
2022. JÚNIUS 30.
[ 9:19 ]
Pétep-Pál-napi templombúcsút tartottak ma délután Kispiacon. Ez alkalomból felszentelték a nemrégiben elkészült harangot a temetőben, valamint sor került a III. Gyermek néptánc és népzene találkozóra is. A templombúcsú részeként átadták rendeltetésének a temetői lélekharangot, amelyet ezentúl a kispiaci hívőket...
2022. JÚNIUS 29.
[ 17:09 ]
Beolvasás folyamatban