Vajdaság
Magyarkanizsaiak is részt vettek az Otthonról Haza kerékpártúrán
Betűméret:             

A magyarkanizsai Természetjáró egyesület tíz tagja is részt vett az Otthonról Haza elnevezésű kerékpártúrán, amely augusztus 20-án, szombaton ért célba Budapesten. A rendezvénysorozat létrehozóinak elképzelése az volt, hogy aktívan, bringán ülve kössék össze a Kárpát-medence magyarságát.

Az augusztusi, határon átívelő, 4-től 11 napos vándortúrák különböző városokból indulnak és minden kerékpáros csapat augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén érkezik meg Budapestre. Az idei kerékpártúra három helyszínről indult meg a magyar főváros felé: Kolozsvár, Kassa és Pozsony irányából.

A magyarkanizsai csapat a kassai túrán vett részt, s összesen 500 kilométert tekert le 5 nap alatt a Kassa- Sárospatak-Tiszújváros-Eger-Jászberény-Budapest útvonalon. Közben a résztvevők megismerhették Zemplén, a Tisza-mente, Tokaj, Eger és a Galga-mente szépségeit, meséli Kudlik Zoltán, a VMSZ egyik tartományi tisztségviselője, aki szabadkai amatőr kerékpárosként vett részt a túrán a magyarkanizsaiakkal.

- Az Otthonról Haza rendezvénysorozat célja, hogy nemzeti összetartozás gondolatköréhez kapcsolódóan aktív programokon keresztül kössék össze a határon innen és túl élő magyarokat. A 200 résztvevő a Kárpát-medence minden szegletéből igyekezett erősíteni a nemzeti egységet, s a hőség, eső, rossz útviszonyok és gumidefekt ellenére leküzdeni minden akadályt, s egyidőben beérni Budapestre a másik két városból induló túrázókkal. Az út során jókedvű csapatok verődtek össze. Ez azt valószínűsíti, hogy a résztvevők többsége jövőre is Otthonról Haza teker majd Budapestre, de talán már egy másik útvonalon - mondja Kudlik Zoltán.

2021. Tavaszán a Covid-19 vírus okozta elszakítottság miatt új értelmet nyert a program, hiszen a legnehezebb időkben a szűkebb családi és baráti körök sem lehettek együtt.

“A védőoltások megjelenése azonban új reményt jelent, így lehetőség nyílt, hogy az év második felére olyan rendezvényeket szervezzünk, amik lehetőséget teremtenek a minőségi közösségi kikapcsolódásra. Továbbá az elmúlt időszak tapasztalata, hogy az emberek nyitottsága nagymértékben megnőtt a szabadidejük természetben való eltöltésére. E két igény kiszolgálása mellett szeretnénk a részvevőkhöz közelebb hozni hazánk természeti, épített és kulturális kincseit” - fogalmazták meg célkitűzéseiket a szervezők, akik szerint a túra a Kárpát-medencében élő magyarság határokon felüli összetartozásának az érzését erősíti minden résztvevőben, akik lélekben megerősödve, a jövőbe vetett hittel, fizikailag és szellemileg egyaránt feltöltődve, meghatározó élményekkel gazdagodva erősödhetnek meg nemzettudatukban e túrának köszönhetően.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Május 25-én rendezik meg a XII. Vajdasági Vágtát - a szilvásváradi Nemzeti Vágta előfutamát, melynek helyszíne az idén is a szabadkai Lóversenypálya lesz. A hagyományos futamok mellett most először tartják meg a Szabadkai és a Paraszt Vágtát. Az idei egyik vágtát Pásztor István emlékére és tiszteletére rendezik,...
2024. MÁJUS 17.
[ 12:23 ]
Egy új, Steyr típusú traktor a magyarkanizsai Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalat gépparkjának újabb büszkesége. A járművet 13, 4 millió dinárért vásárolta az önkormányzat, s a közvállat rendelkezésére bocsájtotta. Ezt az új munkaeszközt tekintette meg munkatársaival Fejsztámer Róbert polgármester. –...
2024. MÁJUS 17.
[ 8:33 ]
Nyolc államtitkári tisztséget kapott az új szerb kormányban a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), csütörtökön nevezték ki őket. Szerbiában december 17-én tartottak előrehozott parlamenti választásokat, a kormány azonban csak május 2-án alakult meg. Pásztor Bálint, a vajdasági...
2024. MÁJUS 16.
[ 16:58 ]
Beolvasás folyamatban