Vajdaság
Idén is folytatódik Magyarkanizsán a Vegán főzőkör 
Betűméret:             

Viszonylag nagy érdeklődés övezi Magyarkanizsán a Vegán főzőkör rendezvényeit. Nemcsak helybeliek látogatnak el egy-egy foglalkozásra, hanem érkeznek résztvevők a környező településekről is. A szervezők viszont az hangsúlyozzák, nem a tömegesség a fő szempont, hanem az, hogy az információk azokhoz jussanak el, akiknek arra a legnagyobb szükség van, hogy egészégüket meg tudják őrizni.

Az Eleki Életmódközpont és a Kuckó Magyarkanizsa Község Nagycsaládosainak Egyesülete idén is havonta szervez majd előadásokat. Ezek témáiról kérdeztük Meggyesi Hajbel Anikó szervezőt.

- Továbbra is folytatódnak havi szinten ezek a találkozók, de most inkább előadásokat szervezünk majd az egészségről, nem a főzésen lesz a hangsúly tehát, hanem azon, hogy hogyan tudjuk egészséges táplálkozással a különféle betegségeket megelőzni vagy ha már kialakultak, akkor azok kezeléséhez hozzájárulni.

Milyen témák lesznek az elkövetkező időszakban konkrétan?

- A januári témánk: Természetes gyógymódok a húgyúti problémákra. Ezt az előadást ma, január 19-én szervezzük meg a Művészetek Házában 17 órától. Előadóink az Eleki Életmódközpont szakemberei, Somogyi Magdolna és Somogyi Lehel. Februárban az időskori demenciáról lesz szó. Összedolgozunk a magyarkanizsai nyugdíjasok egyesületével is, s figyelembe vesszük témakörökre vonatkozó igényeiket. Márciusban főzni fogunk, visszatérünk a korábbi koncepciónkhoz. Tavaszi zöldségekből készítünk majd finomságokat. Elmondom azt is, hogy a nyár folyamán a hagyományos Tisza-menti táborunkat is megtartjuk majd.

Az előadások azzal foglalkoznak tehát, hogy hogyan élhetünk egészségesen, de vajon mennyibe kerül egészségesen élni?

- Tudjuk, hogy most minden élelmiszer ára emelkedett, így az alapélelmiszerek is valamennyire megdrágultak. Fontos viszont az, hogy ha a megszokott élelmiszerek közül valamit elhagyunk, s helyette valami újjal próbálkozunk, akkor nem duplán költünk, egyébként is az alapélelmiszerek még most is jó áron beszerezhetőek.

Az előadásoknak van egy vezérfonala is, pont ez, hogy egészséges táplálékokat fogyasszunk.

- Így van. A betegségek megelőzése szempontjából is éppen ez volna a fontos, hogy ha egészségesen táplálkozunk, akkor talán nem alakulnak ki a szervezetben az olyan alapbetegségek, mint a magas vérnyomás vagy a magas vércukorszint. Viszont, ha már kialakultak, akkor is az a megoldás, hogy egészséges életmóddal és egészséges étkezéssel, mozgással segíthetjük a gyógyulást.

Említette, hogy milyen témák feldolgozását tervezik tavaszig. Mennyire tudják figyelembe venni a polgárok igényeit? Vannak-e ilyen megkeresések?

- Már egy ideje csak ez a vezérfonal a szervezéskor. Kérdőíveket osztunk ki, figyelembe vesszük a különféle igényeket.

Egyébként mekkora az érdeklődés az előadások iránt?

- Átlagban 30 résztvevőnk van. A táborokba többen szoktak jelentkezni. A téli időszakban is több résztvevőnk van. Ahogy beköszönt a tavasz, a jobb idő, akkor picit lecsökken a közönségszám, viszont nem mindig a nagy létszám a fontos, hanem az, hogy azokhoz jussanak el az információk, akiknek azokra tényleg szükségük van.

A magyarkanizsai Vegán főzőkör előadásaira a belépés díjtalan, s mindenkit szívesen látnak kortól, nemtől függetlenül.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
A jó
2023. JANUÁR 20. [ 8:43 ]

A jó szándék üdvözlendő. Azonban az egészséges táplálkozást annál látom, aki pl. tanyán él, es azt eszi, ami udvarából, kertjéből kerül az asztalra. Ha boltba és piacra jársz, felejtsd el az egészet.


A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Dr. Pásztor Bálint a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában az önkormányzati és a helyi közösségi választásokról, a szabadkai és palicsi fejlesztésekről, valamint a szerb-magyar határátkelők munkaidejének bővítési terveiről is beszélt, számolt be róla a pannonrtv.com. Az önkormányzati és helyi közösségi...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 21:41 ]
Beolvasás folyamatban