Vajdaság
Élmény legyen anyává válni 
A születés témakörével foglalkozó rendezvénysorozat Magyarkanizsán és Szabadkán
Betűméret:             

A magtól a hajtásig – Út a baba gondolatától a kisgyermekes létig címmel szervezték meg idén Magyarkanizsán és Szabadkán a születés témakörével foglalkozó rendezvénysorozatot. Immár 11. éve szerveznek minden májusban a családtervezéssel, szüléssel kapcsolatos eseményeket, amelyeknek az a céljuk, hogy minél több család vállaljon minél több gyermeket.

Ricz Dencs Tünde mentálhigiénés szakember volt az, aki bő egy évtizede kezdeményezte, hogy legyenek ilyen események nálunk is a magyarországi Születés hete mintájára. Az indulásról, a célokról, az elért eredményekről kérdeztük.

- Nagyon-nagyon fontos, hogy legyen az évnek egy olyan időszaka, amikor azok, akik gyermeket terveznek vagy már várandósak, illetve nem régen szültek és tele vannak számos kérdéssel, kérdéseikre választ kaphassanak, lehessen hová fordulniuk. Pontosabban, hogy azok a szakemberek, akik ezekkel az érzékeny kérdésekkel foglalkozzanak, láthatóvá váljanak az év egy adott pillanatában, utána pedig folyamatosan lehessen kapcsolatot tartani velük. Ez két okból is fontos. A várandóság, a szülés, a születés egy meglehetősem érzékeny időszak. Hormonálisan és érzelmileg is megterhelő tud lenni, de ha erre az időszakra alaposan felkészülnek azok a szereplők, akik ennek részesei, akkor olyan jó születés-élmények lehetnek, amik megteremtik annak a lehetőségét, hogy további gyermekeket vállaljanak. Legyünk várandósak és szüljünk úgy, hogy ahhoz ne traumák kapcsolódjanak, hanem olyan érzések, amiatt szembe néznék ezzel a feladattal.

Ezek a kismamák, ha az ilyen előadásokon megismerkednek egymással, utána tartják-e a kapcsolatot egymással, illetve az előadókkal?

- Pont ez volt a másik cél, nem rangsorolnám, hogy elsődleges vagy másodlagos cél, hogy teremtődjön egy olyan mikroközösség, amiben azok, akik hellyel-közzel egyidőben voltak várandósak vagy egyidőben szültek, azok össze tudjanak kapcsolódni, hisz az egy nagyon megtartó erő, ha vannak anyatársak, akiket akár az örömteli pillanatokban, de akár a nehéz pillanatokban is meg lehet keresni, telefonon lehet hívni, össze lehet jönni. Az ember alapvetően nem magányos lény, különösen az, aki éppen most adott életet a gyerekének. Egy-egy ilyen esemény tulajdonképpen közösségteremtő hatással is bír.

Vannak-e olyan szakemberek, akik magyarul tudnak ezekről a témákról beszélni? Úgy tudom, hogy egyre többen képezik magukat ezen a téren Vajdaságban is.

- Ez a lehető legjobb hír, hogy az elmúlt 2-3 évben kialakult egy olyan női kör, akik nagy odafigyeléssel, alapossággal fordulnak azon nőtársaik felé, akik még a szülés vagy várandóság előtt állnak. Ők a Tulipa Vajdasági Dúlák. Azt látom, hogy nagy odaadással, lelkesedéssel szerveznek nemcsak májusban, hanem az év különböző időszakaiban is szülésfelkészítőket, anyai programokat. Azt hiszem, hogy ez egy fontos dolog, még akkor is, ha ezen életeseményeken már túl vagyunk, vagy még éppen előtte állunk. Olyan megbízható, evidencián alapuló információkhoz lehet jutni, a szüléssel, szülés utáni időszakkal kapcsolatban, amik nagyon meghatározók a nők életében. Nyilván, az ő holdudvarukban vannak más szakemberek is, akik inkább a lélektani résszel foglalkoznak. Egyre több olyan szakember kerül ugyanis a látótérbe, akikkel összefogva ki tudunk alakítani egy olyan közösséget, amibe elégedett és boldog várandós nők, fiatal anyukák tartoznak.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Babacsomagosztás volt Muzslyán - illusztráció
2023. DECEMBER 5.
[ 7:26 ]
Zentán rendezték meg a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) konferenciáját, amelyen a magyarországi és a vajdasági vállalkozók közötti együttműködés kiszélesítésének a lehetőségeiről tárgyaltak. Az összejövetel résztvevőit elsőként Czegledi Rudolf, Zenta Község polgármestere, az összejövetel egyik...
2023. DECEMBER 4.
[ 19:02 ]
Miután az olaszországi Lombardia tartomány elnökét, Atilio Fontanát fogadta Igor Mirović kormányfő, kijelentette, Vajdaság igyekszik folytatni, majd kibővíteni az együttműködését ezzel a régióval. Mirović hozzátette, hogy Vajdaságban több, mint 100 olasz vállalat működik, ami azt jelenti, hogy a gazdasági...
2023. DECEMBER 4.
[ 18:57 ]
Emberként is, politikusként is a legnehezebb időszakban vette át a párt vezetését. Dr. Pásztor Bálint közvetlenül édesapja halála után és közvetlenül a rendkívüli parlamenti választások előtt vette át ügyvezető elnökként a Vajdasági Magyar Szövetség irányítását, a kampány lefolytatását. Két héttel ez...
2023. DECEMBER 4.
[ 14:18 ]
Beolvasás folyamatban