Vajdaság
A vér életet jelent: Eredményhirdetés a magyarkanizsai Vöröskereszt irodalmi és képzéművészeti pályázatán
Betűméret:             

Idén is a véradás volt a központi témája annak a pályázatnak, amit a Vöröskereszt magyarkanizsai szervezete hirdetett meg az emberbaráti szervezet hete alkalmából. A díjkiosztót csütörtök délután a Művészetek Háza előcsarnokában tartották, ahol meg lehetett tekinteni a legjobban sikerült képzőművészeti alkotásokat, illetve felolvasták a legjobb fogalmazásokat is. A legjobb munkákat díjazták, az elismeréseket Cseszkó Mónika, a helyi szervezet titkára adta át.

Május 8-a a Vöröskereszt napja, s hosszú évek óta ilyenkor mindig végig járjuk az iskolákat, s minden elsős osztályban beszélünk a diákoknak a Vöröskeresztről, nyilatkozta portálunknak Hodik Erzsébet, a kanizsai Vöröskereszt elnöke:

- Elmondjuk, miért alakult meg a szervezet, hogyan dolgozik és milyen elvek alapján. A gyerekek így kapnak egy képet a munkánkról. Pályázatokat is hirdetünk, amelyeken részt vehetnek. Különböző akciókat szervezünk, elsősegélynyújtási tanfolyamra kerül sor. A vér életet jelent című pályázatunkat is minden évben meghirdetjük. A pedagógusok ilyenkor beszélnek a gyerekeknek, hogy mi is a véradás, a nagyobbak pedig ezt már tudják. A középiskolákba mi is elmegyünk, a végzős diákoknak tartunk előadást. Rájuk, mint leendő aktív véradókra is számítunk. Elmondjuk nekik, hogy bármikor bekapcsolódhatnak a véradásba, amikor úgy érzik, kedvük van, nem fáradtak, egészségesek. Jellemző, hogy a társaságból valamelyik barátjuk vért ad, s azután már többen jönnek a legközelebbi alkalomra. Van, amikor a szülőkkel érkeznek. A családi véradás nagyon fontos, s nagyon szépen működik.

Bicskei ibolya, a Községi Tanács szociális kérdésekkel és egészségüggyel foglalkozó tagja is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt.

- A Vöröskereszt hetének idei rendezvényeire nagyon gazdag programokkal készültek. Minden napra volt valamilyen aktivitás. Az egyik legfontosabb, hogy az elsősöket is beavatták a munkájukba, kis ajándékkal is kedveskedtek nekik. Nagyon fontos felhívni a gyerekek figyelmét a Vöröskereszt munkájára, illetve a véradásra, mert most azon van a hangsúly. Fontos az is, hogy a véradással megmenthetik embertársaik életét. Az önkormányzat nagyon büszke a községi Vöröskeresztre, mert nagyon aktívak, sok mindent szerveznek nemcsak ezen az egy héten, hanem az egész év folyamán.

Bicskei ibolya megtekintette a rajzkiállítást. Mint mondta, nagyon érdekes meglátásban ábrázolják azt a gyerekek, hogy nekik mit jelent a véradás, hogy mit hallottak róla.

A pályázat eredménye:

IRODALMI ALKOTÁSOK

Általános iskolások:

1. Hubai Enikő, 8.oszt, Oromhegyes

2. Újházi Zsóka, 6.c, J.J.Zmaj ÁI

2. Bagi Anna, 6.oszt, Oromhegyes

3. Bognár Krisztóf, 8.b, J.J.Zmaj ÁI

Dicséret: Fejős Edina, 8.oszt, Oromhegyes


Középiskolások kiemelt alkotásai:


Bata János, 2-10, MMIK

Baráti Bence, 2-2, MMIK


KÉPZŐMŰVÉSZETI ALKOTÁSOK


Általános iskolások:

1. osztály:

1. Remete Zoé, Oromhegyes

2. Kalmár Dávid, Oromhegyes

3. Cakó Kristóf, Tóthfalu

3. Peić Nataša, Orom

2. osztály:

1. Döme Sári, Oromhegyes

2. Kocsis Kevin, Oromhegyes

3. Hana Obadić, J.J.Zmaj ÁI

3. osztály:

1. Petrić Sara, Magyarkanizsa

1. Bajusz Anna, Oromhegyes

2. Szalma Ármin, Oromhegyes

3. Özvegy Bálint, Orom

3. Bálint Lilien, Horgos

4. osztály:

1. Döme Lili, Oromhegyes

1. Vida Annabella, Oromhegyes

2. Hubai Olivér, Oromhegyes

3. Kovács Lara, J.J.Zmaj ÁI

Dicséret: Varga Petra, Kispiac

5. osztály:

1. Hubai Réka, Oromhegyes

2. Molnár Vajda Petra, Oromhegyes


Dícséretben részesülő középiskolások:

Lunc Viola, MMIK

Sándor Valentina, MMIK

Kelemen Henrietta, MMIK

Krizsán Igor, MMIK

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

December 3-a a fogyatékkal élők nemzetközi napja. Ez alkalomból a topolyai polgármester minden évben meglátogatja a községben működő, fogyatékkal élő személyekkel foglalkozó intézményeket, civil szervezeteket, egyesületeket. Szatmári Adrián, Topolyai község polgármestere munkatársaival hétfőn ellátogatott ezekbe...
2023. DECEMBER 5.
[ 13:10 ]
A Muzslai Petőfi Sándor MME-ben került kiosztásra a magyar kormány adománya a kisgyermekeknek, akiknek a babacsomagot a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából kézbesítették. Ezen a helyszínen 40 babacsomagot adtak át, a helybeli, nagybecskereki, lukácsfalvi, erzsébetlaki és szentmihályi szülők mellett első alkalommal voltak...
2023. DECEMBER 5.
[ 7:26 ]
Zentán rendezték meg a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) konferenciáját, amelyen a magyarországi és a vajdasági vállalkozók közötti együttműködés kiszélesítésének a lehetőségeiről tárgyaltak. Az összejövetel résztvevőit elsőként Czegledi Rudolf, Zenta Község polgármestere, az összejövetel egyik...
2023. DECEMBER 4.
[ 19:02 ]
Beolvasás folyamatban