Vajdaság
A legjobb kirándulási élményekért cserébe ajándékot adott az MNT 
Betűméret:             

A Magyar Nemzeti Tanács az őszi időszakban osztálykirándulást szervezett Újvidékre és Belgrádba a vajdasági magyar általános iskolák harmadikos és negyedikes tanulói számára, majd arra kérte a kirándulókat, hogy a saját szemükkel látott és tapasztalt dolgokat készítsék el egy pannóra, mellyel egy pályázaton vesznek részt. Az MNT Hivatalába 87 pályamunka érkezett.

Az eredményhirdetés után az MNT képviselői személyesen juttatták el a nyereményeket a díjazottaknak.

A nyertesek: a gunarasi Dózsa György Általános Iskola 3. osztálya, a Petőfi Sándor Általános Iskola felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály kihelyezett tagozat 4. osztálya, a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola 4.b osztálya, a Széchenyi István Általános Iskola kelebiai kihelyezett tagozat 3. osztálya.

Könyvcsomagban részesülnek továbbá a Nikola Tesla Általános Iskola tordai Ady Endre kihelyezett tagozat 3. osztálya, valamint a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola 4. osztálya.

A projekt megvalósulását a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatta, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Közreműködésével.

Fremond Árpád, az MNT elnöke Magyarkanizsán nyilatkozott a pályázatról, illetve az MNT oktatással kapcsolatos néhány korábbi tervéről.

- Két és fél ezer diákot utaztattunk, és mintegy 250 kísérő tanár és idegenvezető vett részt ezeken a kirándulásokon. Valamikor az év folyamán májusban hirdettük meg az iskolák harmadikos és negyedikes osztályai számára, hogy kirándulást fogunk szervezni, mégpedig a harmadikosok számára Újvidékre, a negyedikesek számára pedig Belgrádba. A Magyar Nemzeti Tanács korábban is szervezett hasonló kirándulásokat, de a Covid ideje alatt a kirándulások szüneteltek, ezért fontosnak tartottuk, hogy ezt a programot újra tudjuk indítani, hiszen ez egy kiváló lehetőség arra, hogy még inkább összekovácsolódjon egy osztály, illetve, hogy a gyermekek egy picit megismerjék környezetüket.

A gyerekek ellátogattak az Újvidéki Múzeumba, ahová ingyen tudtak bejutni, Belgrádban pedig a várat tekintették meg, mondta Fremond Árpád.

- Tehát több olyan program volt, amely bemutatja az országot, amiben élünk. Ezeket a kirándulásokat október folyamán szerveztük meg. A kirándulások után meghirdettünk egy rajzpályázatot, amin 32 általános iskola vett részt, és közel 90 mű érkezett be. Az osztályok, a gyermekek egy pannót kellett, hogy készítsenek az élményekről, hogy mit láttak a kiránduláson. Ezután elindítottunk egy internetes szavazást, amely segítségével nyerteseket hirdettünk, akik a legtöbb lájkot tudták megszerezni, azok részesültek nyereményben, illetve a Magyar Nemzeti Tanács egy zsűrit is felállított, amely az általa vélt legszebb munkákat jutalmazta meg.

Végül négy iskolába kerültek a díjak. Nagyon jó minőségű, több száz euró értékű nyomtatókról van szó, mondta az MNT elnöke, aki azt is elárulta, hogy a legszebb munkákból falinaptár készül 2024-re.

- Ennek az elkészítése folyamatban van, és abban bízunk, hogy minden egyes intézménynek, illetve partnereinknek és mindenki másnak tudunk majd ajándékozni ebből a falinaptárból. Remélem, ez egy hagyomány lesz, amit minden évben szeretnénk folytatni.

Fremond Árpád beszélt az MNT további terveiről is:

- Azt szeretnénk, hogy jövőre is az alsó osztályos tagozatokban az elsősök egy beiskolázási csomagot kapjanak. A negyedikeseknek az idén adtunk egy könyvcsomagot is, illetve volt a jutalomkirándulás. A harmadikosok mindig kirándulnak, de szeretnénk a jövőben, hogy elsőtől negyedik osztályig az alsó tagozatokban minden egyes évben a gyermekek valamilyen ajándékot kapjanak. Vagy utazás lesz, vagy az elsősöknek a beiskolázási csomag, de a másodikos, harmadikos és a negyedikes osztályok számára is szeretnénk valamilyen aprósággal kedveskedni. A nyolcadikosokra is gondolunk, számukra is szeretnénk például kirándulásokat szervezni. Ezt a programot mindenképp folytatni fogjuk, viszont átgondoljuk, hogy a 2024-es évtől miként szervezzük meg. Szeretnénk, hogyha minél több gyermeknek tudnánk valamilyen ajándékkal, figyelmességgel kedveskedni. Fontos ez a gyermekek számára, és fontos a családok számára is, és fontos a Magyar Nemzeti Tanács számára is, hiszen nekünk minden egyes gyermekre figyelnünk kell, aki anyanyelvén tanul, és minden egyes olyan intézményre figyelnünk kell, ahol anyanyelvi oktatás folyik – fogalmazott az ajándék magyarkanizsai átadásakor Fremond Árpád, az MNT elnöke.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ tevékenységéről, eddigi képzéseiről, további céljairól tájékozódott pénteken az intézménybe látogatva Fejsztámer Róbert polgármester. Az eseményen mások mellett megjelent Vicsek Annamária volt oktatási államtitkár, Deli Andor EP-képviselő, Ótott...
2024. MÁJUS 10.
[ 12:54 ]
Egynapos munkabeszüntetéssel tiltakoznak a palánkai tanügyi dolgozók szakszervezetének tagjai - ezzel állnak ki Slobodan Zorić, a Május 9. Műszaki Iskola tanára mellett, akit szerdán az iskolában, óra közben megtámadott az egyik volt diákja, súlyos testi sérüléseket okozva neki. Az iskola közelében, az I. Péter Király...
2024. MÁJUS 10.
[ 11:39 ]
2023-ban a tartománynál pályázott a Magyarkanizsai Alapfokú Zeneiskola, s a megnyert 1,4 millió dinárból sikerült elvégezni az épület hidroizolációját. Az egész épület szigetelése megtörtént. Közben ugyancsak tartományi eszközökből elkészült az épület teljes felújítási terve is. Most újra pályáznak, hogy...
2024. MÁJUS 10.
[ 9:08 ]
Beolvasás folyamatban