Válasz
A nehézségek ellenére is jól működött a magyarkanizsai önkormányzat
Több beruházás is megvalósult az idei évben
Betűméret:             

Magyarkanizsa község költségvetésére is rányomta a bélyegét a koronavírus-járvány, ennek ellenére azonban több kisebb beruházás is meg tudott valósulni az idei év folyamán a községben –mondta évértékelőjében Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester.

- Az idei évben a világjárvány nem várt helyzetek elé állította Magyarkanizsa községet is. Ennek ellenére hogyan tudtak megvalósulni az idei évre tervezett beruházások, fejlesztések?

- Ahhoz képest, hogy a költségvetésen is meglátszódik a koronavírus okozta kár, hisz a gazdaságot is nagyban befolyásolta, ettől függetlenül sikerült nagyon sok kisebb beruházást megvalósítani, amit eltervezett az önkormányzat. A nagy infrastrukturális beruházásokat, mint amilyenek a bekötőutak, a kerülőút vagy a települések közti úthálózat, sajnos, nem lehetett költségvetési hiány miatt megoldani. Kisebb beruházásokat azonban sikerült kiviteleznünk, mint például a kispiaci vízvezeték-hálózat felújítása, az óvodáink energiahatékonyságát célzó felújítások, emellett az önkormányzatban modernizálódott az informatikai rendszer is. Továbbá a Tóthfalu és Völgyes közötti útszakasz egy része is megújult, valamint az egészségügyben is sikerült újítanunk, új eszközökkel. Tehát kisebb-nagyobb infrastrukturális és eszközbeszerzési beruházásokat tudtunk az idén megvalósítani.

- A költségvetés megvalósulása hogyan alakult az idei évben?

- A tervezett költségvetésünk meghaladta az 1,1 milliárd dinárt. Az év végére a megvalósulás 75-76 százalékos lesz, hiszen nem fogjuk elérni a 850-860 milliós értéket sem. A mi községünkben mindig befolyásolja a költségvetést a kőolajjáradék, aminek a gazdasági válság miatt újra a minimumra csökkent az ára, így itt már volt egy tízszázalékos kiesésünk a költségvetéshez képest. Ez közel 70 millió dináros kiesés volt. Emellett ide kell számolni, hogy a kormány által bevezetett adókra vonatkozó kedvezmények szintén befolyásolták a bevételi oldalunkat. Tehát kicsit kevesebb pénzzel számolunk az idén, mint amire számítottunk, azonban ez nem befolyásolja az intézményrendszerünk működését, sem az önkormányzat fizetőképességét és a projektjeinket sem.

- Mennyire tudott helytállni a község a világjárvány alatt?

- Meglátásom szerint nagyon jól teljesítettek az intézményeink, akár a Szociális Központ, akár az egészségügyben dolgozók, akár a Vöröskereszt munkatársai, mind-mind kivették a részüket a védekezésben. Ennek köszönhetően a mi községünk területén egészen augusztusig nem is volt egy hivatalos fertőzött sem. Azóta ugrott meg ez a szám és lett komolyabb a helyzet a község területén. Úgy gondolom, hogy egy olyan községben, ahol folyamatos a migránsok jelenléte, valamint az ország legnagyobb határátkelőhelye is hozzánk tartozik, nagyon szépen helytálltunk az elmúlt időszakban és a polgáraink nagyon fegyelmezetten viselkedtek.

- A turizmus fellendülőben van a községben. A nagyobb volumenű rendezvények ugyan elmaradtak a községben, azonban turistából akadt bőven. Hogyan zárja az évet a turizmus szempontjából az önkormányzat?

- Egy nagyon nehéz éven vagyunk mi is túl. A nyár folyamán azonban volt egy-két olyan hónap, amikor valóban teljesen megtelt a magyarkanizsai Tisza-part és minden kapacitást kihasználtak az idelátogatók. Egy olyan minőséget tudtunk biztosítani a Tisza-parton, ami felér egy nyugat-európai minőséggel is. Nagyon büszke vagyok arra, hogy sikerült több beruházást is megvalósítanunk az idegenforgalom terén az elmúlt években, hisz ezt az idén kamatoztatni tudtuk. Szerencsére a községi idegenforgalmi intézmények, legyen az vendéglő vagy hotel, nem érezték meg annyira ezt a világjárványt és jövőre újult erővel indulnak majd neki a munkának.

-Mik a terveik a jövő évre vonatkozóan?

- Mindenféleképp mi továbbra is előirányozzuk és tervezzük azokat a nagy beruházási projekteket, amik ebben az évben elmaradtak. Főleg infrakstrukturális fejlesztésekről van szó, de természetesen idegenforgalmi fejlesztéseket is tervezünk, mint wellness-központ tervezése, hotelépítés, parkfelújítás. Mi ezeket is tovább görgetjük magunk előtt és tervezzük a 2021-es évre. Nagyon bízom benne, hogy egy sokkal eredményesebb, egy sokkal erősebb, pénzügyileg, pályázatilag eredményesebb 2021-es évünk lesz.

Korom Sarolta
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mintegy hatvan kastély, középkori várak, Árpád-korabeli templomromok, természeti látnivalók, mindez Vajdaságban. Nem kell messzi tájakra utazni ahhoz, ha az ember gazdag túraútvonalat kíván magának összeállítani. Egy horgosi testvérpár, Kecsenovity Egon és Molnár Kecsenovity Erna kalandos utazásai úgy kezdődtek, hogy a...
2022. FEBRUÁR 8.
[ 12:40 ]
Tündérkertek nemcsak a mesében fordulnak elő, egyre több van belőlük Kárpát-medence-szerte. A bennük lévő gyümölcsfák is éppen annyira különlegesek, mint a mesebeli kertekben a mosolygó almák, szóló szőlők és csengő barackok. A tündérkertek olyan specifikus kertészeti növényültetvények, amelyek célja bizonyos...
2022. JANUÁR 31.
[ 16:45 ]
A magyar kultúra napja alkalmából magyar építészeti tárlat nyílt Magyarkanizsán, a Dobó Tihamér Képtárban a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagjainak munkáiból. Létezik-e ma olyan modern magyar építészeti irányzat, amely jól felismerhető, akárcsak 100 éve a magyar szecesszió volt? - kérdeztük Turi Attila...
2022. JANUÁR 25.
[ 14:28 ]
Beolvasás folyamatban