Válasz
A magyarkanizsai OZ nagy varázslata
Sokszínű programokkal, sikeresen mozgósítja a fiatalokat az ifjúsági iroda

A szerb nyelvű lapok is írtak már arról, hogy Szerbia talán egyik legtevékenyebb ifjúsági szervezete Magyarkanizsán működik. Rendszeresek a programok, amelyek sok fiatalt mozgatnak meg. Néhány hete még az egyik szerbiai miniszter is ellátogatott az OZ Magyarkanizsa Községi Ifjúsági Irodába, azaz röviden az OZ-ba. Amikor mindenhol arról panaszkodnak, hogy passzívak a fiatalok, a fiatalok mozgósítása nagy varázslatnak tűnik. Nincs azonban semmi bűvészkedés! A siker titka csupán az, hogy van egy talpraesett szervező, akinek sikerült kialakítania maga körül egy csapatot. Ő Ivanović Laura koordinátor. Vele és Lengyel Sándor taggal beszélgetünk.

- Jól meggondoltad, amikor elvállaltad a feladatot, hogy mibe is vágsz bele?

- Nem volt könnyű dolgom, mert pont a pandémia kellős közepén kerültem a koordinátori szerepkörbe - válaszolja Laura. - Először egy podcast-sorozatot indítottam, próbáltuk népszerűsíteni az online térben is az OZ munkásságát. A fiatalok számára érdekes személyekkel beszélgettem és ezeket a beszélgetéseket a YouTube-on tudták visszahallgatni podcast formájában, ami manapság nagyon divatos. Én is meglepődtem, hogy ez mennyire populáris lett. Ezzel egy kicsit már el tudtunk jutni a fiatalokhoz. Utána megszerveztük az első nyilvános eseményt is, amit a járvány megengedett. Ez volt a “Sk8 & Slam 4 the Grund” elnevezésű rendezvényünk, azaz a Gödör grundon szerveztünk egy villámvers és gördeszka versenyt. Rendkívül nagy sikere lett. Többen odajöttek hozzám már a helyszínen, hogy ez tetszik nekik, szeretnének részt venni ebben, s ekkor összeállt egy úgymond kemény mag. Kb. 10-15 személy volt induláskor, s velük kezdtük el kitalálni, milyen is legyen a nyár, milyen programokat szervezzünk.

- Én már régóta önkénteskedem különféle szervezeteknél és különféle rendezvényeken - kapcsolódik be a beszélgetésbe Sándor is. - Májusban keresett meg Laura a már említett Gödör grund projekt miatt, hogy szeretnék-e részt venni benne, s nem haboztam, azonnal igent mondtam. Nagyon örültem neki, hogy Magyarkanizsán végre történik valami az ifjúsági életben. Azután csak sodródtunk az árral, jöttek a következő projektek, s azóta is itt vagyok az OZ-ban, s nagyon élvezem.

- Laura pedig a nyár folyamán rájött, hogy a nyári hónapokban a fiatalokat nem lehet bevonzani az ifiotthon zárt terébe. Ekkor viszont jött egy briliáns ötlet.

- Így van! - bólint Laura. - Az elődeimnek is nagy problémájuk volt, hogy mivel az OZ épületének nincs kerthelyisége, nem lehet nyáron bevonzani a fiatalokat, így evidens volt, hogy szükségünk van egy kültéri helyre. A Tisza-parton, a strandnál volt egy üres raktár, ami önkormányzati tulajdonban van. Ennek érdekessége, hogy 30-40 éve is a fiataloké volt, diszkó működött ott. Csak ezt a régi koncepciót újítottuk fel, hogy legyen ismét a fiataloknak közösségi tere. Ez lett az Oz StrandHáz. Mindent a fiatalok csináltak, ők hozták helyre az épületet, ők festettek, ők hoztak otthonról bútorokat, képeket, ki mit talált éppen. Csináltunk egy strandkönyvtárt is. Emellett a tartalmakat is a fiatalok biztosítják.

- Milyen programok voltak a nyáron?

- Tartottunk filmvetítéseket, művészfilmeket tűztünk műsorra. Tartottunk vitaestet is, még a polgármester is lejött, s olyan problémákról beszélgettünk, amelyek a fiatalokat is érdeklik - sorolja Sándor. - Slam poetry rendezvényünk is volt. Ellátogattunk fesztiválokra, ahol népszerűsítettük magát az OZ-t és a tevékenységünket. Azt hiszem, hogy ez nagyon sikeres volt, mert rengetegen jelentkeztek, hogy szeretnének önkéntesek lenni. Ezért nagyon remélem, hogy a nyár után is olyan jó programokat tudunk majd szervezni, mint eddig.

- Még egy miniszter is ellátogatott hozzátok - emlékeztetem Laurát a nagy eseményre, amire ő igenlően bólint.

- Nenad Popović tárcanélküli miniszter járt nálunk, akinek bemutattuk az OZ tevékenységét, illetve elé tártuk az egyik régebbi tervünket is. Intenzív programozókurzusokat szeretnénk szervezni ugyanis, s neki is nagyon tetszett az ötlet. Azt ígérte, támogatni fogja, ezért nagyon reméljük, hogy meg is fog valósulni az elképzelés.

- Pontosan milyen tanfolyamok lennének?

- Úgynevezett Boot Camp-ok - magyarázza Laura. - Ezek intenzív, 3-tól 6 hónapos programozóképzések, melyeket különféle cégek szerveznek, amelyek esetleg munkát is biztosíthatnak majd a legtehetségesebb résztvevőknek, ugyanis nagyon nagy hiány van programozókból. Fél év alatt a fiatalok megtanulhatnák a programozás alapjait, ami azért jó, mert ezt a munkát akár otthonról is lehet végezni. Megoldható az is, hogy valaki otthon ül, Kanizsán, s onnan dolgozik újvidéki, belgrádi vagy külföldi cégeknek.

- Gyakorlatilag az lenne a cél, hogy a fiatalok itthon is érvényesülhessenek, s Magyarkanizsán maradjanak?

- Abszolút ez a cél! - bólogat Lura. - Volt pár éve egy uniós projektum, amelyben magam is részt vettem. Ez a fiatalok migrációjával foglalkozott, annak okát kerestük. Több mélyinterjú is készült, voltak kérdőíves vizsgálatok. Feltártuk, hogy többnyire a nem megfelelő munkalehetőség, a jobb megélhetés miatt hagyják el a fiatalok Magyarkanizsát. Ilyen módon is szeretnénk munkát biztosítani, hogy itt maradjanak, itthonról dolgozzanak, akár Németországba is. Egy programozó távmunkában bárhová tud dolgozni a világban.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kajakos folyami kalózok a Tiszán - illusztráció
2021. JÚLIUS 29.
[ 9:17 ]
Óriási változáson ment át az utóbbi években a vajdasági magyar közösség, és míg korábban sokaknak azzal a dilemmával kellett szembenézniük, hogy elhagyják-e szülőföldjüket a boldogulás érdekében, mára megerősödtek, és sikeresek – hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedden a szabadkai Pannon...
2021. JÚLIUS 7.
[ 9:45 ]
Értelemmel, érzelemmel 1974 – 2011 a címe a közelmúltban megjelent könyvnek, amely a Korica Miklós - Jónás Gabriella művészházaspár pályáján keresztül mutatja be a szabadkai Népszínház történetét a jelzett időszakban. A kiadványt egy hónappal ezelőtt mutatták be Szabadkán, ahol a művészházaspár élt és alkotott....
2021. JÚNIUS 22.
[ 18:04 ]
Hogyan sikerült megegyezni a közös felvidéki magyar párt létrehozásáról, és hol tartanak most a tárgyalások? Miért nem kell a határon túli magyar politikusoknak állást foglalni magyarországi belpolitikai kérdésekben? Miért fontos, hogy a magyar állam támogassa a határon túli magyar közösségeket? Mózes Szabolcs, a...
2021. JÚNIUS 17.
[ 10:39 ]
Beolvasás folyamatban