Válasz
Felfedezőtúrán Vajdaságban
A horgosi Kecsenovity testvérpár szülőföldünk turisztikai látnivalói után kutat
Betűméret:             

Mintegy hatvan kastély, középkori várak, Árpád-korabeli templomromok, természeti látnivalók, mindez Vajdaságban. Nem kell messzi tájakra utazni ahhoz, ha az ember gazdag túraútvonalat kíván magának összeállítani. Egy horgosi testvérpár, Kecsenovity Egon és Molnár Kecsenovity Erna kalandos utazásai úgy kezdődtek, hogy a hétvégi bevásárlás alkalmával kis időre letértek a főútról, hogy megtekintsenek egy közeli kastélyt. Ma már a vajdasági kastélyok közel felét látták. Mint mondják, azokra a helyekre mennek, ahová az osztálykirándulások alkalmával nem vitték el őket, pedig érdemes lett volna. Élményeikről szülőfalujukban tartottak egy vetítéssel egybekötött beszámolót, de más módon is arra buzdítanak mindenkit, hogy fedezzék fel maguknak Vajdaságot.

- Nagyon sok szép hely van a világon, de úgy véljük, hogy érdemes a saját szülőföldünket is megismerni, hisz itt élünk, itt nőttünk fel, s nagyon sok érdekes látnivaló van - magyarázza Erna.

- Hogyan állítottátok össze az útvonalat? - kérdezem Egontól.

- Ezt előre mindig jól meg kell tervezni. Amikor találunk valahol valami érdekeset, s utánanézünk annak a dolognak, akkor azt is megnézzük, hogy mi van még a környéken. Ha már úgyis arra visz az utunk, akkor szeretünk körbe nézni azon a területen. Mindig van egy-két kijelölt cél, ezek pedig hozzák magukkal a többit.

- Mikor összeállítjátok az útvonalat, mire vagytok elsősorban kíváncsiak? Épületekre, természeti kincsekre, esetleg kulturális javakra?

- Ez változó - mondja Erna. - Azt elmondhatom, hogy a kastélyokkal kezdődött minden. Ezért elsősorban az épített látnivalókra fókuszálunk.

Egon pici számadást ad:

- Ha összeszámoljuk, Vajdaságban körülbelül 60 kastély, illetve kastélyrom található. Ennek gyakorlatilag a felét sikerült megtekinteni, 30-31-et, ha jól számolom.

- Nagyrészük romos épület. Így is vonzanak benneteket?

- Nem mindegyik van rossz állapotban. Örülünk neki, ha olyat tudunk megnézni, amit szépen felújítottak. A romosak tövében meg azon gondolkodunk, hogy milyen volt itt az élet, egykor, hogyan nézhettek ki az építmények teljes pompájukban. Mindegyiknek van egy története - mondja Erna.

- A történetüket is kutatjátok?

- A történetüket is fel lehet általában lelni, mert úgy érdemes utazni, hogy tudjuk, hová megyünk és mi az, amit nézünk - bólint Egon.

A kérdésre, hogy melyik kastélynak volt a legérdekesebb a története, a testvérek szerint nincs egyöntetű válasz. Mindegyik épületnek más-más volt a sorsa. Egon azonban még hozzáteszi:

- A horgosi Kárász-kastély volt természetesen az, amit megismertünk, de csakhamar kiderült, hogy itt a környéken is vannak hasonlóak, például Hajdújáráson vagy Törökkanizsán. Amikor azután kisebb kutatások után megállapítottuk, hogy Vajdaságban több mint 60 kastély van, rájöttünk, hogy közülük milyen keveset láttunk. Ebből jött azután az ötlet, hogy felkeressük ezeket.

Az utóbbi évek egyik kulcsszava a falusi turizmus. Mindenki próbálja eladni a látnivalóit. Milyen szinten van ez már nálunk? - kérdezem. A testvérek elmondták, hogy nagyon örülnek, hogy ez nálunk is elindult, bár még nagyon gyerekcipőben jár, de ezen kínálatokra is odafigyelnek majd a jövőben.

- Vajdaságban is próbálják összeszedni a hungarikumokat. Esetleg ezeket megnéztétek-e?

- Volt rá példa, de természetesen mi kíváncsiak vagyunk a többi itt élő nép értékeire is. Szeretnénk megismerni a szórványmagyarság településeit is, s elbeszélgetni ott az emberekkel. Csodálatos dolog, hogy ezek a közösségek messze a magyar határtól is meg tudnak maradni, az meg egészen elképesztő, hogy milyen kulturális értékeket tudtak létrehozni - magyarázza Egon.

- A szórványban merre jártatok?

Együtt sorolják:

- Dél-Bánátban, illetve a közép-bánáti falvak voltak azok, amiket felkerestünk, de a listánkon van Nyugat-Bácska is, illetve Szerémség is.

- Említettétek, hogy a természeti kincseink is szépek. A Tarcalon jártatok már?

- A Fruška gora az egyedüli pont, amit még nem jártunk be. Utaztunk már át rajta, sétatúrán is voltunk, de konkrétan, hogy megismerjük az értékeit, az még csak az idei és a jövő évi tervek között szerepel – feleli Egon.

- A túrák alkalmával sokat fényképeztek. Mi lesz a sorsuk ezeknek a fotóknak?

Fotódokumetációk mindig készülnek, s összegezzük, hogy mit éltünk át egy-egy túra során. Van egy Facebook-csoport: Vajdaság és környéke turisztikai értékei. Ott posztolunk elsődlegesen, mert néhány ezer embert már ott is el tudunk érni. Ezt nem mi alapítottuk, de mi is nagyon szeretjük, mert nagyon hasznos információszerzésre és ezen képek bemutatására. Gondolkodtunk azonban már arról is, hogy ha tényleg bejárjuk egész Vajdaságot, akkor a tapasztalatainkat egy könyv formájában is összefoglaljuk a következő generációk tagjai számára - ígérik a testvérek.

A gyors interjú után kezdődik a vetítéssel egybekötött előadás. Kiderül, hogy a kastélyok mellett az aracsi pusztatemplom és Bács várának a felkeresése volt a legnagyobb élmény a számukra, pont amiatt, hogy monumentális építmények, főleg az utóbbi. Egy-egy út során azonban újabb kori alkotásokra is bukkannak, amik nem egy esetben meghökkentőek, így találtak rá például Begaszentgyörgyön Rocky Balboa filmhős szobrára, de érdekes látnivaló a folyó nélkül maradt kevepallosi híd is.

A kérdésre, hogy merre mennek legközelebb, egyöntetű a válasz: Dél-Bácskába és Szerémségbe. Jó utat a Kecsenovity testvérpárnak!

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tündérkertek nemcsak a mesében fordulnak elő, egyre több van belőlük Kárpát-medence-szerte. A bennük lévő gyümölcsfák is éppen annyira különlegesek, mint a mesebeli kertekben a mosolygó almák, szóló szőlők és csengő barackok. A tündérkertek olyan specifikus kertészeti növényültetvények, amelyek célja bizonyos...
2022. JANUÁR 31.
[ 16:45 ]
A magyar kultúra napja alkalmából magyar építészeti tárlat nyílt Magyarkanizsán, a Dobó Tihamér Képtárban a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagjainak munkáiból. Létezik-e ma olyan modern magyar építészeti irányzat, amely jól felismerhető, akárcsak 100 éve a magyar szecesszió volt? - kérdeztük Turi Attila...
2022. JANUÁR 25.
[ 14:28 ]
A napi hazai esetszámokból látjuk, hogy az omikron variáns rendkívül gyorsan terjed, tegnap már a 14 ezerhez közelített, mára valamelyest csökkent az országban regisztrált fertőzöttek száma. A gyors ütemű terjedés ellenére azonban a koronavírus- járvány legújabb mutációja enyhébb klinikai képet eredményez, könnyebben...
2022. JANUÁR 14.
[ 17:38 ]
Beolvasás folyamatban