Válasz
Digitális nomádok Magyarkanizsáról 
Betűméret:             

Lehet-e annál jobb munka, mintha valaki a világ beutazása közben keresi meg a kenyerét digitális nomádként? A magyarkanizsai Vázsonyi Ákos és Emese nyelvtanárok, családi vállalkozást indítottak, s online dolgoznak, közben ide-oda utazgatnak. Hamarosan például Spanyolországba mennek két hónapra. Dolgoznak és üdülnek is egyszerre.

Sokan most azt gondolják, hogy biztosan egy az egyben elmegy az a pénz, amit közben megkeresnek. Pedig nem így van. Budapestről Olaszországba elrepülni például nem drágább, mint mondjuk két, Magyarkanizsa és Szabadka közti menettérti autóbuszjegy, azaz 20 euró, s még egy csomó kedvezményt is igénybe vehetnek a szemfülesek. Olcsó és kényelmes szállást találni sem túl bonyolult feladat az internet segítségével.

Ákos és Emese utazási tippjeit, praktikáit előadássorozat keretében osztják meg az érdeklődőkkel. Több ilyen rendezvényt is tartottak már néhány településen. Most nem ezekről a tippekről és tapasztalatokról akarjuk faggatni őket. Akik követni szeretnék példájukat, azoknak érdemes egy ilyen beszélgetésre elmenni, hogy a helyszínen kérdezni is tudjanak. Mi inkább kedvet szeretnénk csinálni másoknak, hogy kövessék példájukat és utazzanak, akár turistaként vagy – ahogyan ők teszik - digitális nomádként.

- A spanyol nyelv oktatása mellett csapatépítéssel foglalkozom, illetve élménypedagógiai alapú gyermekfoglalkozásokkal és pedagógusképzéssel - kezdi a bemutatkozást Emese. - Ez az a vonal a vállalkozásunkban, ami nem online, ami helyhez kötött. A spanyoltanárság viszont immár ötödik éve online, előtte pedig két évig egy iskolában dolgoztam.

- Én magyart mint idegen nyelvet tanítok szintén online - kapcsolódik be a beszélgetésbe Ákos is. - Külföldieket oktatok, de fordítással is foglalkozom angolról, magyarról és szerb nyelvről.

Azt mondjátok, hogy digitális nomádok vagytok. Ezt hogyan kell érteni?

- A digitális nomádok azok, akik utazva tudnak dolgozni, mert csak egy laptopra van szükségük. Ez nem feltétlen egy-két munkakört jelent, habár ezt nagyon sokan az informatikusokkal azonosítják, s valóban, közöttük nagyon sok digitális nomád van. Mi a nyelvtanítást és a fordítást is tudjuk online végezni, s ez azt jelenti, hogy nemcsak az itthoni otthonunkból, hanem egy bárhol bérelt apartmanból is tudunk dolgozni.

Úgy tudom, hogy a jövő hónapban Spanyolországba utaztok, s onnan fogtok majd dolgozni.

- Így van – veszi át a szót Ákos. - Igyekszünk kihasználni az online munka lehetőségeit. Sajnos a Covid kellős közepén indult el a vállalkozásunk, így nem volt túl sok lehetőségünk, hogy sokfelé utazzunk, de voltunk már Olaszországban, Svájcban, Németországban, Észak-Macedóniában, de az Ohridi-tó mellett is voltunk már egy hónapot.

Kik az ügyfeleitek és milyen megbízások vannak?

- Elsősorban a nyelvtanítás dominál a vállalkozásunkban - mondja Ákos. - Az én ügyfeleim legtöbben macedónok és szerbiaiak, de vannak köztük észak-amerikai magyar származású emberek, vagy pedig olyanok, akiknek férje vagy a felesége magyar, de vannak diákjaim Brazíliából is.

Egy spanyol nyelvtanárnak több az ügyfele? - kérdezem Emesét.

- Igazából hasonló létszámú diákunk van. Az én tanulóim magyar anyanyelvűek, olyanok, akik spanyolul szeretnének tanulni. Egy részük nyelvvizsgára készül, a többség viszont azért tanulja a nyelvet, mert kiköltöztek, vagy ott él valamelyik családtagjuk, mások csak hobbiból tanulják a spanyolt.

Az előadáson elmeséltétek, hogy régebben alkalmi munkát is vállaltatok külföldön.

- Egyetemistaként már elkezdtünk utazni. Én például az Egyesült Államokban voltam egy medencénél úszómester, Emese pedig Spanyolországban au pair-kedett.

- Jelenleg már nem fér bele, hogy a munkánk mellett további munkát vállaljunk, de ha azt terveznénk, hogy valahová elutazunk több hónapra, akkor lehet, hogy a jelenlegi munkáinkat két hétre félre raknánk, s mondjuk a szállásért és ellátásért cserébe keresnénk valamilyen munkát, de jelenleg erre nincs lehetőség. Tíz évvel ezelőtt viszont én is au pair voltam Spanyolországban, ami csodálatos tapasztalat volt - emlékezik Emese, s hogy mi is az au pair-ség, erről hosszabban is beszélt az előadáson. Valójában ezek a fiatalok beköltöznek egy-egy családhoz, s felügyelnek a gyerekekre egyféle nagy testvérként. Ákos és Emese tapasztalataikat egy előadás-sorozat keretében osztják meg az érdeklődő fiatalokkal. Meséltek örményországi és grúziai élményeikről is. Ákos először egyetemistaként járt ott, legutóbb pedig a nászútjukon.

Meddig lehet ezt a tempót folytatni, dolgozni és utazni? Hogyan képzelitek el nyugdíjas napjaitokat?

- Szerintem ennek nincs felső korhatára. Szeretnénk a jövőben is sokat utazni. Lehet, hogy majd más stílusú utazás lesz vagy nyugodtabb desztinációra megyünk. Az viszont nem fog változni, hogy szeretnénk meglátni, hogy milyen az élet a helyiek szemén keresztül - véli Emese.

S ha egyszer jön egy baba-projekt, az mennyire változtatja meg a terveket?

- Akkor valószínűleg egy kisebb szünet fog következni, utána azonban majd gyerekkel is szeretnénk folytatni az utazgatást. Emesének erre rengeteg terve és praktikája van.

- A lakóautózást most például azért halogatjuk tudatosan, mert azt látjuk másoknál is, hogy gyerekekkel az nagyon nagy kaland tud lenni, akár még öt év alatti gyerekekkel is - árulja el Emese.

Akik bele szeretnének kóstolni a digitális nomádok életébe, menjenek el a Vázsonyi házaspár egyik legközelebbi rendezvényére, ahol ingyenes vasúti utazási lehetőségekről is hallhatnak, továbbá különféle kedvezményekre feljogosító hűségkártyákról, repülőjegy-vásárlási fortélyokról és még ezeregy más dologról, amik lehetővé teszik, hogy bárki beutazza és megismerje a világot.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Matematikus a fronton - illusztráció
2023. AUGUSZTUS 4.
[ 18:53 ]
Még utoljára a címe Bogdán József papköltő tavaly megjelent verseskötetének. A cím mintha búcsúzás lenne. Talán ennek is köszönhető, hogy az aggódó tisztelők csütörtök délután színültig megtöltötték a magyarkanizsai József Attila Könyvtár Koncz István-termét, ahol a kötetet bemutatták, s ahol a szerzővel...
2023. MÁRCIUS 17.
[ 10:51 ]
Tovább bővíti képzési kínálatát a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ. A kínált képzések akkreditáltak s Szerbiában egyedül csak itt érhetőek el magyar nyelven is. Tervben van a tanácsadó szolgálat bevezetése is. A központ igazgatója januártól Jerasz Anikó, aki korábban nyolc évig a...
2023. MÁRCIUS 16.
[ 13:55 ]
Könnyen lehet, hogy az előttünk álló években már nem arról lesz szó, hogy hogyan tudnánk jobban élni, hanem arról, hogy hogyan tudnánk egyáltalán túlélni – nyilatkozta Robert C. Castel a hirado.hu-nak adott év végi interjújában. A biztonságpolitikai szakértővel az orosz-ukrán háború eddig eltelt kilenc hónapjáról,...
2023. JANUÁR 1.
[ 20:30 ]
Beolvasás folyamatban