Választások 2023
Brnabić: A rendőrség megállapította, nincsenek “fantomszavazók”
Betűméret:             

Ana Brnabić kormányfő csütörtökön rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a rendőrség megállapította, Đorđe Miketić hamis állításokat közölt, amelyeket az ellenzéki médiumok tényként kezeltek. Az ellenzéki képviselő azt állította, a saját lakcíméről kijelentett egy számára ismeretlen személyt és utasításokat adott mindenkinek, hogyan járjanak el ilyen esetben, mert – mint hangoztatta – a hatalom állítólag ilyen “fantomszavazókat” is felvesz a választói jegyzékbe.

Brnabić azt mondta, azért hívta össze a sajtótájékoztatót, mert rendkívül komoly, valamennyi polgárt, de a demokráciát és a választási folyamatba vetett bizalmat is érintő témáról van szó.

“Idén ismét szembesültünk azokkal a vádaskodásokkal, miszerint – ahogy az ellenzék fogalmaz – “fantomszavazókat” csempészünk be a választói jegyzékbe Belgrádban”, mondta a kormányfő, s hozzátette, Miroslav Aleksić egyenesen azt állította, hogy naponta mintegy 300-500 nem létező választópolgárt jegyeznek be.

Mint a kormányfő fogalmazott, a politikai harc első áldozata mindig az igazság, s ezért úgy döntött, a rendőrséggel fogja kinyomoztatni a konkrét esetet, amiről Miketić képviselő beszélt.

Ana Brnabić szerint manapság egyszerűen nem lehet hamis választói jegyzékeket gyártani, mert minden választói listát mindig, minden pillanatban le lehet ellenőrizni az államigazgatási és önkormányzati minisztérium honlapján.

A sajtótájékoztatón a kormányfő elvetette az ellenzék azon vádjait is, miszerint a hatalom fiktív választókat “telepít” Belgrádba, mondván, annak azért nyoma lenne, ha napi 300-500 új név jelenne meg a választói jegyzékben. Szerinte, arra megy ki a játék, hogy az ellenzéki pártok egy része december 18-án káoszt idézzen elő az országban, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Este nyolc órakor bezártak a szavazóhelyek azokon a településeken, ahol meg kellett ismételni a december 17-i köztársasági parlamenti, tartományi képviselőházi és önkormányzati választásokat. Sajtójelentések szerint a részvételi arány ma feleannyi volt, mint december 17-én. A választásokat azokon a szavazóhelyeken...
2023. DECEMBER 30.
[ 20:48 ]
Valamivel 12 óra után kezdődött a ProGlas nevű, értelmiségiekből álló civil kezdeményezés tagjainak és szimpatizánsainak tüntetése Belgrádban, amit a december 17-i választások után kialakult válság miatt hívtak életre. Csatlakoztak hozzájuk azok az egyetemi hallgatók is, akik tegnap délben kezdték meg 24 órás...
2023. DECEMBER 30.
[ 15:47 ]
A december 17-i voksolás során tapasztalt szabálytalanságok miatt ma megismétlik 35 szavazóhelyen az előrehozott parlamenti választást, öt helyen a tartományi, három helyen pedig a belgrádi önkormányzati választást. A Szerbia az erőszak ellen elnevezésű koalíció bojkottálja a mai szavazást. A baloldali ellenzék napok...
2023. DECEMBER 30.
[ 8:37 ]
Beolvasás folyamatban