Világ
Súlyos harcok dúlnak Donyeck megyében
Betűméret:             

Továbbra is súlyos harcok folynak Donyeck megyében, a Debalceve közelében lévő Vuhlehirszk településen, amelyet előző nap támadtak meg az oroszbarát szakadárok - derül ki a kijevi hadműveleti parancsnokság (ATO) péntek este kiadott közleményéből.

"Súlyos a helyzet Vuhlehirszkben, a szakadárok nem hagynak fel az ukrán állások és a település külső körzeteinek tüzérségi támadásával, amivel civilek életét is veszélyeztetik" - áll a közleményben. A parancsnokság cáfolta, hogy a szakadárok elfoglalták volna a települést, mint ahogy vezetőik donyecki sajtónyilatkozataikban állították.

A Kijev által terrorellenesnek elnevezett kelet-ukrajnai hadművelet parancsnoksága azt írta, hogy a településnek csak néhány körzetét vonták ellenőrzésük alá a szakadár erők. "A heves harcok közben a terrorellenes erők komoly csapásokat mérnek a terroristákra. Előzetes adatok alapján január 30-án a szakadár fegyveresek közül 30 halt meg, 69 sebesült meg, elvesztettek 11 páncélozott harcjárművet és egy harckocsit" - tájékoztatott a parancsnokság.

Az Azov ukrán önkéntes zászlóalj ugyanakkor arról számolt be, hogy Vuhlehirszk péntekre virradóra "átkerült a szakadárok ellenőrzése alá", és jelenleg heves harcok dúlnak a településen.

Vuhlehirszk stratégiai fontosságát az adja, hogy egy magaslaton fekszik, ahonnan tűz alá lehet venni Jenakijeve városát és Debalcevét is. Utóbbi település a nemzetbiztonsági és védelmi tanács pénteki közlése szerint továbbra is az ukrán katonák ellenőrzése alatt van, de rendszeresen lövi a szakadárok tüzérsége.

A belügyminisztérium Donyeck megyei részlegének pénteki közlése szerint az elmúlt egy napban 7 civil halt meg és 10 megsebesült tüzérségi lövedékek becsapódásától, java részük Debalcevében, Vuhlehirszkben és a környező településeken.

Újabb orosz segélykonvoj indult a délkelet-ukrajnai szakadár területekre

Újabb, immáron a tizenkettedik orosz humanitárius segélykonvoj lépte át az ukrán határt szombaton, hogy a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyébe vigye szállítmányát - közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma.

A tárca tájékoztatása szerint a járműoszlop a Rosztov megyei Matvejev Kurgan és Donyeck határátkelőknél lépett be. A vámellenőrzést követően több mint 80 segélyszállító kamion Donyeck, ugyanennyi pedig Luhanszk, a két kelet-ukrajnai szakadár "köztársaság" fővárosa felé veszi majd az irányt.

A járművek 750-750 tonna árut szállítanak a két nagyvárosba, főképpen élelmiszert, gyógyszert és építőanyagot. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban