Világ
Likvidálták az Iszlám Állam második számú vezetőjét
Betűméret:             

Újabb részleteket közölt az amerikai média pénteken az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet második számú vezetőjének Szíriában történt likvidálásával kapcsolatban Ashton Carter védelmi miniszter aznapi bejelentését követően, így például azt, hogy az amerikaiak élve akarták elfogni Abd ar-Rahmán Musztafa al-Kadulit.

Két amerikai televíziós csatorna is idézett magukat megnevezni nem kívánó védelmi minisztériumi tisztségviselőket, akik azt állították: az amerikai katonai vezetés szándéka az volt, hogy élve fogják el al-Kadulit, aki az Iszlám Állam (IÁ) vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi helyettesének, egyben a terrorszervezet "pénzügyminiszterének" tartottak.

A források arról számoltak be a CNN és a Fox hírtelevízióknak, hogy az amerikai különleges hadműveletek erői helikopterrel követték az al-Kadulit szállító gépkocsit, az utolsó pillanatban azonban történhetett valami, ami arra késztette őket, hogy tüzet nyissanak a járműre. Az idézett tisztségviselő azonban nem kívánta kifejteni, hogy mi volt az, ami az eredeti tervek megváltoztatására késztette a különleges erőket, amelyek egyébként már napok óta figyelték al-Kaduli mozgását.

Ashton Carter Washingtonban sajtótájékoztató keretében közölte, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet több kulcsfontosságú vezetőjével, köztük a csoport második számú vezérével végeztek a héten az amerikai fegyveres erők Irakban, illetve Szíriában.

Carter közölte azt is, hogy várhatóan még több amerikai katonát küldenek Irakba a közeljövőben. Hozzátette, hogy még nem született meg a döntés.

A délelőtti sajtótájékoztatón szintén megszólaló Joseph Dunford tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke már elmondta, hogy a koalíciós erők egyre inkább teret nyernek, s szép sorban "levadásszák" az Iszlám Állam vezetőit, a CNN hírtelevízió azonban délután további részletekkel is szolgált. A hírcsatorna megszólaltatta a helyszínről Joseph Warren ezredest, az operatív erők parancsnokát, aki elmondta, hogy Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője lassú ember ugyan, de okos, óvatosan és nagy körültekintéssel mozog, s annak ellenére, hogy tízmillió dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére, nehéz lesz elfogni.

A hírcsatorna megszólaltatott egy terrorszakértőt is, aki elmondta, hogy a most likvidált al-Kaduli korábban az al-Kaida terrorszervezet második számú vezetőjének, Abu Muszáb al-Zarkávinak a jobbkeze volt, az iraki hatóságok le is tartóztatták, ám 2012-ben szabadon bocsátották, s ekkor csatlakozott az Iszlám Államhoz. Az egyébként fizikatanár végzettségű al-Kadulit Al-Bagdadi helyetteseként tartották ugyan számon, de mivel türkmén volt, ez valószínűleg akadályt jelentett volna abban, hogy ő kövesse al-Bagdadit a terrorszervezet élén. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban