Kultúra
Beszédes István kapta az idei Herceg János Irodalmi Díjat
Betűméret:             

Beszédes István, József Attila-díjas költő, prózaíró, drámaszerző, műfordító, irodalomszervező, a zEtna weblap-magazin és olvasóterem szerkesztője, a zEtna Könyvkiadó vezetője vehette át az idei Herceg János Irodalmi Díjat, amelyet még működésének felfüggesztése előtt ítélt oda a Berta Ferenc Zsebszínház illetékes bizottsága. A díj Oklevélből és a kitüntetett kétnyelvű verseskötetének megjelentetéséből áll.

"Ennek az elismerésnek különös jelentősége van azon túl, hogy Herceg János életművét, nyitottságát természetesen nagyra értékelem. Az a közösség, amely emlékét ápolja itt, Nyugat-Bácskában, számomra nagyon fontos, hiszen kollégáim, barátaim, mint kiadóvezetőnek a szerzőim élnek ebben a közösségben, és végre zentaiként elmondhatom, hogy nem az foglalkoztat, hogy irigylem, amiért a Zentai csata festménye Zomborban és nem Zentán található" – nyilatkozta a kitüntetett.

A zombori Petar Konjović Zeneiskolában megejtett díjátadó ünnepségen bemutatták Beszédes István Kokon című verseskötetét, amely, hála dr. Draginja Ramadanski egyetemi tanárnak, műfordítónak, kétnyelvű könyvként jelent meg a zombori önkormányzat támogatásával, az idei díjról gondoskodó Bieliczky Károly Városi Könyvtár gondozásában.

"E könyv szerbre fordításához szerteágazó ismeretek szükségeltettek, jártasság az asztronómiában, a botanikában, a földrajzban, a zoológiában, de ami ennél is fontosabb, ismerni és szeretni kell a nyelvet, amelyről és amelyre fordítunk, továbbá a költőt és univerzumát. A felelősség óriási, hiszen a költő ikertestvéreként kell gondolkodnunk és éreznünk. E kötet üzenete, hogy a költő a leglehetetlenebb helyzetben is versel, akár alkut kötve, akár az életét kockáztatva" – hallottuk egyebek közt dr. Draginja Ramadanskitól.

Arra a kérdésre, hogy miért viseli a kötet a Kokon címet, Beszédes István az alábbi választ adta:

"A kokon egy szervezeti egység, amelyben a pók tojásai, petéi találhatók, egy sejtburok. A verseskötetnek is van egy burka, amelyen belül jó esetben van egy körforgás, tehát az utolsó vers találkozik valahol az elsővel. Az ember bőre is egy kokon-féleség, a kötetben szereplő Marszüasz szatírbőre is az, aztán az amfiteátrum alaprajza is ovális, és ilyen a glóbuszunk is, vagyis kokon alakú. Az illusztrációknak, Lázár Tibor képeinek egy része is ovális. Ez egy csendéletsorozat, amely vanitas motívumokat is tartalmaz, ami arról szól, hogy a hiúság az, amivel a leginkább szembe kellene szállnunk. Emellett ezeken a képeken is szerepel az emberi koponya, amelyet el tudunk képzelni úgy, hogy millió kis bogár, vagyis idea, eszme és rögeszme található benne, és ez egy kellemes tér a költészeti kísérletekre."

Az est keretében a zEtna Könyvkiadó által idén megjelentetett két új kötet is bemutatásra került, Ephemeria Silver, vagyis Fekete J. József Haláltanfolyam című könyve, továbbá Vasagyi Mária A Kruspér-udvar angyalai című kötete.

"A Kruspér-udvar tulajdonképpen a zombori Történelmi Levéltár épületéhez tartozó udvar, amelynek a peremén húzódnak a műtermek, és nem is egy novellám ezekhez a műtermekhez, főként az egyik műteremhez fűződik. Az utolsó novellámban az egyik angyal elszáll, ő maga a művész, aki nem hajlandó semmiféle diktatúrát elismerni, és a másik angyal ugyanebben a prózában a piactérnél lévő Napóra angyala, de vannak itt más angyalok is. Tulajdonképpen én nem csak az angyalokról szerettem volna írni, hanem Zombor és más bácskai városok tereiről, nem valami hodológiai szempontból meghatározott terekről, hanem mondhatnám azt, hogy van köztük kultikus tér is, olyan tér, több is, amelyeknek szellemük van, ezekről a szellemekről írtam az elsőtől az utolsó prózáig" – avatott be bennünket kötete tartalmába Vasagyi Mária, akitől azt kérdeztük, hogy szerinte vajon meddig őrződnek meg ezek a kultikus terek gyorsan változó világunkban?

"Ezt én is nagyon szeretném tudni, de azt is tudnunk kell tulajdonképpen, hogy nem csak létdimenzióban élünk, hanem bennünk is megvan tölcsérszerűen a négy dimenzió, és annak számtalan elágazása. Gondolhatunk a jövőnkre, vagy visszagondolhatunk az emlékeinkre. Az írókban, az alkotókban, sőt, minden egyszerű embernek a lelkületében megvan a belső négy dimenzió, és ha ezek a belső dimenziók meg tudják tartani ezeket a tereket és ezeket a számunkra kritikus helyeket, akkor az nagyon jó" – hangzott a válasz.

Az est folyamán többször is hallhattuk a zombori születésű, Spanyolországban élő zongoraművész, zenepedagógus, Székely István zongorajátékát. Mint mondta, számára is kellemes élmény visszatérni az első billentyűleütések helyszínére, s az örömöt megsokszorozta, hogy édesanyja könyvének a bemutatóját gazdagíthatta zongorajátékával.

"Egy kisebb koncertkörútra jöttem haza, egy hete vagyok itt, sokat gyakorolok a zombori zeneiskolában és azt vettem észre, hogy nagyon jó a hangulat, nagyon magas a színvonal. Most már van középiskola is, és megmondom őszintén, én szeretnék most itt középiskolás lenni. Tartottam egy kisebb mesterkurzust is. Tényleg nagyon szép élmény mindig visszajönni ide" – nyilatkozta Székely István.

A Berta Ferenc Zsebszínház tevékenysége újév után megszűnt, s most meglepetésként hatott, hogy mégis szervezőként vett részt a Herceg János Irodalmi Díj átadásának lebonyolításában. Fekete J. József író, irodalomkritikus, a Zsebszínház elnöke ezt a következőképp indokolta:

"Kétezer óta ítéljük oda a Herceg János Irodalmi Díjat. Tavaly, december 30-án a bírálóbizottság meghozta a döntését, viszont februárban már megszűnt a Zsebszínház működése, de úgy gondoltuk, ne maradjon kiosztatlanul a már odaítélt díj. Ehhez kerestünk társat, amit a zombori Bieliczky Károly Városi Könyvtárban megtaláltunk, és reményeink szerint a város támogatásával ez a díj így élni fog a továbbiakban is, azzal, hogy a Könyvtár átveszi az alapítói jogot."

E szándékot megerősítette Vladimir Jerković könyvtárigazgató is, aki egyebek közt elmondta, hét éve annak, hogy a Könyvtár udvarán Veljko Petrović és Laza Kostić mellett leleplezték Herceg János mellszobrát is. E három személyiség meghatározó szerepet játszott a város irodalmi múltjában és életében, és ahogyan létezik a Veljkovi Dani és a Dan Laze Kostića rendezvény, fenn kell maradniuk a Dunatáji Herceg János Napoknak is, amihez remélhetőleg a város is támogatást nyújt majd.

F. Cirkl Zsuzsa

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Elhunyt 80 éves korában Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja - tudatta a család vasárnap az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Eötvös Pétert türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 13:17 ]
Sziveri János emléknapot rendezett tegnap a költő nevét viselő Művészeti Színpad, immár 31. alkalommal gyűltek össze a költő ismerősei, tisztelői, hogy születésnapjához közeledve emlékezzenek rá. Két helyszínen koszorúztak. Elsőként Sziveri János mellszobránál mondott méltató beszédet Mák Andrea, a muzslyai...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 11:55 ]
Beolvasás folyamatban