Kultúra
Megkezdődött a 65. Kanizsai Írótábor
Betűméret:             

A hagyományokhoz híven az írótábor népkerti emlékművének, majd a városháza előtti parkban álló szoborpáros, Koncz István költő és Dobó Tihamér festőművész szobrának megkoszorúzásával csütörtökön délután megkezdődött a Kárpát-medence legnagyobb múltra visszatekintő irodalmi rendezvénye, a Kanizsai Írótábor.

Megnyitóbeszédében Bordás Győző író, újságíró, a szervező bizottság elnöke a Kanizsai Írótábor évtizedekre visszanyúló érdemei mellett szólt az írók, a költők, a műfordítók méltánytalanul alacsony támogatásáról is, ami az évek múlásával egyre kifejezettebb.

„Nemrégiben egy nemzetközi költészeti fesztivált tartottunk Újvidéken, amelyen tíz ország alkotói vettek részt. A vendégek elmondták, hogy náluk teljesen természetes, hogy vannak alkotótáborok, vannak pályázatok, hogy normálisan, elfogadható körülmények között tudnak dolgozni, sőt szabad íróként akár rádiódráma-írásból is meg tudnak élni. Most ha belegondolunk, hogy nálunk ebből semmi sincs, akkor felvetődik a kérdés, hogy miért. Azt hiszem végső ideje lenne az ország kulturális vezetésével erről párbeszédet folytatni. A folyóiratainkat egyre kevésbé pénzelik, már-már szinte lehetetlenné válik megjelentetésük, de könyvkiadásunk is gondokkal küzd. Az anyaország támogatása nélkül még nagyobb gondban lennénk, ezért hálásak is vagyunk neki a segítségért, ami azonban nem elegendő ahhoz, hogy egy normális irodalmi illetve kulturális életet tudjunk itt élni.”

A megnyitót követően a Dobó Tihamér Képtárban bemutatásra került a Koncz István válogatott verseiből összeállított Csönd és lázadás című kötet, amely a költő születésének 80. és halálának 20. évfordulója kapcsán látott napvilágot a Forum Könyvkiadó gondozásában. A verseket Virág Ibolya, a Koncz-hagyaték gondozója válogatta össze, az illusztrációkat Sagmeister Péity Laura képzőművész készítette, a szerkesztői feladatokat pedig Brenner J. János látta el. A könyvbemutatót megelőzően a képtárban megnyílt a könyv illusztrációiból készül kiállítás is.

Kanizsai ősz volt a címe annak a dokumentumfilmnek, amelyet a könyvbemutató után mutattak be az érdeklődőknek. A film és a filmet megelőző televíziós filmösszeállítás készítői, Kartag Nándor és Gobby Fehér Gyula az egykori kanizsai írótáborok világát tárta a nézők elé, azokat az időket, amikor még az írótábor alapítói, közöttük Sulhóf József, Fehér Ferenc vagy Urbán János is ott szürcsölgette a reggeli kávéját az irodalmi találkozó törzshelyének számító, jobb sorsra érdemes népkerti Vigadó teraszán.

A 65. Kanizsai Írótábor pénteken délelőtt a község általános iskoláiban sorra kerülő János vitéz című programmal folytatódik, az Ifjúsági Otthonban pedig Mesterségem címere elnevezéssel irodalmi tanácskozásra kerül sor. Még a délelőtt folyamán az oromi Arany János Általános Iskolába látogat Rakovszky Zsuzsa Kossuth-díjas magyar író, költő és műfordító. Délután elsőként a vajdasági könyvkiadók mutatkoznak be, majd a középiskola előtt fiatal vajdasági írók, Tékiss Tamás, Bíró Tímea és Losoncz Márk részvételével megrendezésre kerül a Szemtől szembe elnevezésű, hagyományos utcai író-olvasó találkozó. A nap zárásaként Berényi Emőke és Fehér Dorottya beszélget majd Rakovszky Zsuzsával, a 65. Kanizsai Írótábor díszvendégével.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt Louis Gossett Jr. - illusztráció
2024. MÁRCIUS 29.
[ 15:45 ]
Kedden Belgrádban 69 éves korában rövid betegség után elhunyt Slađana Milošević énekes, avangárd művész, a 80-as évek jugoszláv újhullámának egyik ikonja, akit a szerbiai zenei életben a rock hercegnőjeként emlegettek. Aleksandra Slađana Milošević 1955. október 3-án született Belgrádban, 1977-ben tűnt fel a...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 17:57 ]
A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában megrendezett kiállítás közönségét Kovács Nádi Karolina, a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózatának a kézművességgel megbízott munkatársa köszöntötte, aki elmondta, hogy a békéscsabai akkreditált tojásíró tanfolyamot nemrég elvégző Tarjai Zita Katalin...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 19:50 ]
Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Beolvasás folyamatban