Kultúra
Penovác Endre festőművész kiállítása Budapesten
Betűméret:             

Nem térkép e táj... címmel nyílt meg Budapesten Penovác Endre vajdasági festőművész kiállítása kedden a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galériájában. A tárlaton a festő 1994 és 2014 között készült olajfestményeit, akvarelljeit és rajzait láthatja a közönség.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke köszöntő beszédében felidézte, hogy a Kárpát-haza Galéria létrehozásának fontos célja volt a külhoni magyarság kortárs művészetének bemutatása. Penovác Endre délvidéki festőművész ötödikként állít ki a galériában - tette hozzá.

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy a nemzetstratégia elméletének és gyakorlatának szerves egysége valósul meg a kutatóintézet munkájának köszönhetően, amelynek sokszínűségéhez járul hozzá a Kárpát-haza Galéria működése.

Mint elmondta, Penovác Endre képeit a vajdasági környezet inspirálja, témáit pedig a természetből meríti. A két darabból álló olajképeken élesen elkülönül a valóságosan ábrázolt ég és a horizont a repce-, pipacs- és napraforgómezőktől - tette hozzá.

Feledy Balázs művészeti író megnyitó beszédében kiemelte: a nemzetstratégiai intézet galériája hiánypótló szerepet tölt be azzal, hogy a diaszpórában élő magyar művészek közül választja kiállítóit, a Forrás Művészeti Intézet szakmai háttérmunkájával. Eddig erdélyi, kárpátaljai és felvidéki művészeknek volt lehetőségük a bemutatkozásra.

A művészeti író hangsúlyozta, hogy a Vajdaságból érkező Penovác Endre személye és művészete hosszú idők óta ismert és elismert a kortárs magyar képzőművészetet kedvelők és értők körében. Rendszeresen állít ki a vásárhelyi őszi tárlaton, Veszprémben, Csongrádon és Baján. Budapesten sem előszört láthatók a képei.

Művészetének meghatározó eleme az alföld-élmény, a nagy síkságok és a messzibe vesző horizontok. Alkotásain a táj élményét hitelesen és mélyen átérezve dolgozza fel és jeleníti meg sajátos kortárs formanyelvén. Minden képen a vajdasági tájat vagy annak részletét ábrázolja és a kiállítás címével - Nem térkép e táj... - is szülőföldjére utal - tette hozzá Feledy Balázs.

A megnyitó moderátora, Takács Bence Ervin előadóművész meglepetésként topolyai költő, Terék Anna KülFöld című versét mondta el, a zenei részben pedig Dresch Mihály működött közre.

Penovác Endre 1956-ban született Tornyoson. Az újvidéki Képzőművészeti Akadémia festő szakán 1984-ben diplomázott. 1983-ban részt vett a trieri Európai Művészeti Akadémia munkájában. Tagja a Vajdasági Képzőművészek Egyesületének. Közel száz önálló és csoportos kiállításon vett részt itthon és külföldön, alkotásait több díjjal jutalmazták, köztük az I. Jugoszláv Tájképbiennále nagydíját érdemelte ki 1998-ban. Könyvborítókat és illusztrációkat is készít. Topolyán él. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Rolling Stones vasárnap este Houstonban kezdte meg amerikai turnéját. Észak-Amerika 16 városában is színpadra állnak Mick Jaggerék. Ahogyan azt már tavaly bejelentették, 2024 a nemrég megjelent, Hackney Diamonds című albumuk népszerűsítésének jegyében telik. A Variety cikke szerint a törzstagok, így a korábban...
2024. ÁPRILIS 29.
[ 19:02 ]
Urbán András rendező legutóbb Pintér Béla Parasztoperáját rendezte a Szarajevói Nemzeti Színházban, korábban szintén a boszniai fővárosban Örkény István Tótékját állította színpadra, az idén pedig további magyar szerzők, Végel László és Tasnádi István darabjait tervezi bemutatni a Nyugat-Balkán országaiban. ...
2024. ÁPRILIS 28.
[ 19:39 ]
Kiosztották a legrangosabb magyar könnyűzenei elismeréseket, a Fonogram-díjakat. Rúzsa Magdi karrierje során immáron a harmadik díját kapta. Idén 21. alkalommal osztotta ki az év Fonogram-díjait a MAHASZ. A 25 tagú szakmai zsűri tizenkét plusz egy hazai, továbbá hat külföldi kategóriában szavazott. Az év hazai modern...
2024. ÁPRILIS 28.
[ 11:04 ]
Beolvasás folyamatban