Sport
KÉZILABDA: Egy hónap múlva kezdődik a magyarkanizsai nemzetközi torna
A BL-győztes macedón Vardar és a szlovén Gorenje helyett román és svéd csapatok a mezőnyben
Betűméret:             

Magyarkanizsán mához pontosan egy hónapra, augusztus 24-én veszi kezdetét a sorrendben 7. nemzetközi kézilabdatorna, amely ettől az évtől – új főszponzorának köszönhetően – az OTP Banka-Kanjiža Cup nevet viseli. A tornáról, amely az elmúlt hat év alatt nem csak Szerbia, hanem szélesebb régiónk legnagyobb ilyen jellegű sporteseményévé nőtte ki magát, hétfő délelőtt annak ötletgazdája és fő szervezője, Dukai Ferenc nyilatkozott a sajtó munkatársainak.

„Nagyjából három héttel ezelőtt írtuk alá a szerződést fő támogatónkkal, ami nagyon sokat jelent számunkra, egyrészt azért, mert az OTP Bank általában olyan rendezvényeket támogat, amelyek komoly nemzetközi színvonalat képviselnek, másrészt pedig azért, mert nem egyszerű dolog a mai világban komoly támogatót találni. Az idei kézilabdatornán két újoncot is megismerhetnek a kézilabda kedvelők. Azért kényszerültünk új csapatokat hívni, mert a szkopjei Vardar, a torna tavalyi győztese, amely később megnyerte a Bajnokok Ligáját is, nem tud eljönni, ugyanis BL-győztesként a magyarkanizsai torna idején Katarban játszik az Aranykupán. A Gorenje az utolsó pillanatban mondta le szereplését, mivel értesítették, hogy augusztus 29-én a SEHA-liga első fordulójának keretében a Celjével kell megküzdenie. Helyettük két olyan csapatot sikerült megnyerni tornánknak, akik kimagasló játékerőt képviselnek és akár meglepetésre is képesek lehetnek. Egyik újoncunk a svéd bajnokcsapat, az IFK Kristianstad, amely szintén főtáblás a BL-ben, ráadásul a MOL-Pick Szegeddel játszik egyazon csoportban, a másik pedig a romániai Székelyudvarhely KC, amelynek irányítását az idei évtől a Szeged korábbi edzője, Dragan Đukić vette át, aki sok kiváló horvát, szerb és bosnyák játékossal erősítette fel a csapatot. Az előbbiekből egyértelműen adódik, hogy ezúttal is itt lesz a MOL-Pick Szeged, amelyet népes szurkolótábor kísér minden évben a magyarkanizsai tornára, aztán a horvátországi Nexe és a belgrádi Partizan is, a hatodik csapat pedig az a török Bursa Nilüfer, amely három évvel ezelőtt, a tornán kívül már játszott bemutatómérkőzést városunkban. Időközben elkészítettük a csoportbeosztást és a mérkőzések időrendi sorrendjét is. Az A csoportban a MOL-Pick Szeged, a Nexe és a Partizan, a B csoportban pedig a Kristianstad, a Székelyudvarhely és a Bursa küzd meg a csoportelsőségért, ami a döntőt jelenti számukra. Az első mérkőzésre a Bursa és a Székelyudvarhely között augusztus 24-én, csütörtökön kerül sor, az utolsó, döntő mérkőzést pedig vasárnap, augusztus 27-én bonyolítjuk le, amit a díjak átadása és a záróceremónia követ. A csoportkörben a mérkőzések minden nap 18, illetve 20 órakor kezdődnek, a vasárnapi helyosztók viszont korábban kerülnek megrendezésre. Az ötödik helyért 11, a harmadik helyért 13, az első helyért pedig 15 órakor lépnek pályára a csapatok. Ami a belépődíjakat illeti, igyekeztünk családbarát összegeket meghatározni, hogy minél többen eljöjjenek ezekre a csemegének számító, színvonalas mérkőzésekre. A belépőjegy felnőtteknek a teljes torna idejére 650, hét éves kor feletti gyerekeknek pedig 450 dinár lesz. A napi jegyért a felnőtteknek 300, a gyerekeknek 200 dinárt kell fizetniük. A torna hivatalos mérkőzései mellett lesznek bemutató jellegű meccsek is, amelyeken a Partizan és az Orosháza lép pályára, illetve aznap szabadok lévén, a Nexe és a Nilüfer is lejátszik egy barátságos meccset.” - tájékoztatott Dukai Ferenc.

A főszervezőtől megtudtuk még, hogy a tornától függetlenül Magyarkanizsán már hétfőtől teljes a kézilabda-nagyüzem, ugyanis tíznapos előkészületekre a városba érkezett Szeghalom 16 éven aluli leánycsapata, július 31-től augusztus 19-ig pedig itt edzőtáborozik a MOL-Pick Szeged utánpótlás korosztálya is. Két váltásban 120 ifjú szegedi kézilabdázó készül majd Magyarkanizsán a következő bajnoki idényre.

Mindezzel még nem ér véget a kézilabda idény a városban, mivel készülőben vannak a szerződések, amelyek értelmében szeptember és október folyamán több utánpótlás válogatott is Magyarkanizsára jön előkészületekre.

Dukai Ferenc elmondta azt is, hogy mivel a magyarkanizsai sportcsarnok hossza nem felel meg a nemzetközi előírásoknak, a termet legalább 5 méterrel meg kellene hosszabbítani. Ehhez már megkapták a helyi önkormányzat és a polgármester jóváhagyását, sőt, tartományi képviselőházi elnöki minőségében Pásztor István is támogatja az elképzelést, így adott a remény, hogy a beruházás befejeztével a magyarkanizsai sportcsarnokban hivatalos Európa-bajnoki és világbajnoki utánpótlás selejtezőket is meg lehet majd rendezni.

A tájékoztató befejezéseként Dukai Ferenc felkérte a polgárokat, elsősorban a sportbarátokat arra, hogy minél többen jöjjenek le a nemzetközi kézilabdatorna mérkőzéseire, szurkoljanak, buzdítsák a csapatokat, hiszen ha kissé karikírozva is, de - lásd a Vardar példáját - akár azt is mondhatnánk, hogy aki a magyarkanizsai tornát megnyeri, az potenciális BL-győztessé lép elő! Tömeges jelenlétükkel a szurkolók egyúttal azt is bizonyítanák, hogy Magyarkanizsa – ahogyan régen – ma is egy igazi sportszerető város.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Fellobbant az olimpiai láng - illusztráció
2024. ÁPRILIS 16.
[ 20:28 ]
Világos Adriana topolyai klubhoz igazolt - illusztráció
2024. ÁPRILIS 15.
[ 19:19 ]
Emmanuel Macron francia államfő szerint a párizsi nyári olimpia Szajnára tervezett megnyitó ünnepségét a Stade de France labdarúgó-stadionban tarthatják meg, ha a biztonsági kockázatot túl magasnak ítélik. Az eredeti terv szerint a francia fővárost átszelő folyó hat kilométeres szakaszán tartják a megnyitót, melynek...
2024. ÁPRILIS 15.
[ 17:52 ]
A TSC a szuperligás alapszakasz utolsó mérkőzésén 3:2 arányban alulmaradt Újvidéken a Vojvodina ellen. A bajnokság a rájátszással folytatódik. Vojvodina a TSC ellen az alapszakasz utolsó fordulójában 3-2-re győzött a a Szerb Szuperligában. Félidőben 2:0 volt az állás a Vojvodina javára. Zukić és Campbell volt...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 22:07 ]
Mindkét elődöntő meglepetést hozott Monte-Carlóban: az első két kiemelt, azaz Novak Đoković és Jannik Sinner is kikapott. Legyőzőik közül azonban csak Sztefanosz Cicipasz tudta átmenteni jó formáját a döntőre, amelyet vasárnap simán nyert meg Casper Ruud ellen. Sztefanosz Cicipasz úgy érkezett Monte-Carlóba, hogy 2023...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 19:15 ]
Beolvasás folyamatban