Sport
SAKK: Hazai győzelem Orom IV. Sakkbajnokságán
Bujić Csaba 6,5 ponttal nyerte meg a hétfordulós rapid sakkversenyt
Betűméret:             

Orom helyi közössége szervezésében a Zengő Tájház hangulatos teraszán tartották meg szombat délután Orom IV. Sakkbajnokságát. Míg az első három versenyen 15, 19 illetve 16 résztvevő indult, 20 sakkozó ült asztalhoz., hogy eldöntse, ki lesz a falu idei bajnoka. 2014-ben és 2015-ben Juhász Bence, 2016-ban pedig Farkas Sándor bizonyult a legjobbnak. A 2x15 perces gondolkodási idővel lebonyolított rapid versenyt Farkas Tibor, magyarkanizsai nemzetközi mester vezette le.

A sakkbajnokság fő szervezője Olajos Győző volt, aki természetesen maga is a sakktáblához ült, a fordulók közötti szünetben elmondta, hogy az idei sakkbajnokságra az oromiak mellett zentai, tornyosi, kevi, felsőhegyi, bajsai, magyarkanizsai, horgosi és tóthfalusi sakkozók neveztek be. Akadtak közöttük versenysakkozók, de teljesen amatőrök is, akik pusztán hobbiból sakkoznak. A verseny legidősebb résztvevője maga a főszervező, a legfiatalabb pedig a 11 éves tóthfalusi Kalmár Alex volt.

A legjobb három sakkozó elismerő oklevélben és tárgynyereményben részesült, a legjobb ifjúsági illetve legsikeresebb helybeli versenyző pedig különdíjat kapott.

„Oromon nincs sakk klub, bár történtek már kezdeményezések annak megalakítására, így a versenynek sincs saját költségvetése. Megszervezését a helyi közösség támogatja, a díjakat pedig különféle felajánlásokból kapjuk. Ezek leggyakrabban sakk-könyvek, de előfordul, hogy oromi helytörténeti kiadványokat adományozunk az arra érdemes versenyzőknek.” - mondta Olajos Győző.

A délután 2 órakor kezdődött sakkversenyen izgalmas, gyakran bizonytalan kimenetelű játszmák alakultak ki, tulajdonképpen csak az utolsó fordulóban dőlt el, ki nyeri a versenyt, ami végül is a kora esti órákig tartott. Az eredményhirdetés előtt az oromi zeneiskolások muzsikáltak a résztvevőknek.

Miután Farkas Tibor összegezte a hét fordulóban elért eredményeket, kiderült, hogy Orom idei sakkbajnoka a helybeli Bujić Csaba lett, aki a hét forduló során 6,5 pontot gyűjtött be. A képzeletbeli dobogó második fokára a maga 5,5 pontjával a tornyosi Kalmár Róbert állhatott fel, a harmadik helyre pedig az 5 pontos felsőhegyi Kaszás György került. A további sorrend: Branko Mrzić (Magyarkanizsa) 5 ponttal, Barna József (Felsőhegy) és Kőrösi Nándor (Bajsa) 4,5-4,5 ponttal. Négy-négy pontot szerzett a kevi Kis Bicskei Vendel és a főszervező, Olajos Győző. Az oromi Cifra Milán, a horgosi Körmendi János és a felsőhegyi Ősz Szabó Ferenc 3,5-3,5 pontig jutott el. Három pontja lett a legfiatalabb résztvevőnek, a tóthfalusi Kalmár Alexnek, akárcsak a magyarkanizsai Pilisi Lukácsnak, a bajsai Bacsa Zoltánnak és Lakatos Attilának valamint az oromi Bognár Lukácsnak. A sort négy oromi sakkozó zárja, ők Berényi Ferenc (2,5 pont), Kelemen Frigyes (2), Nyilas István (1) és Rövid József (0).

A legsikeresebb oromi résztvevőnek egyértelműen a győztes Bujić Csaba bizonyult, a legjobb ifjúsági versenyzőnek járó különdíjat pedig a kis Kalmár Alex kapta meg, aki Farkas Tibor versenybíró tanítványa.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kék Oroszlánok címmel késszült dokumentumfilm a TSC labdarúgó klub jelenéről és múltjáról. Az alkotást telt ház előtt mutatták be szerdán este a Miznah Zobnatica Resort szálloda konferenciatermében. A közel egy órás film a topolyai labdarúgóklub 110 éves fennállásának legnagyobb sikereit mutatja be. A hazai...
2024. MÁJUS 16.
[ 12:37 ]
A cserepesi (Bački Sokolac) Strahinja Bukvić teljesítette a normát és ott lesz párizsi paralimpián. 200 méteren indulva kvótát szerzett a párizsi paralimpiára a Szegeden zajló para kajak-kenu világbajnokságon. A Kajak Világszövetség (ICF) mindössze két nappal a világbajnokság vége és a 200 méteres kl2 B döntőjében...
2024. MÁJUS 14.
[ 20:15 ]
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette 26 fős keretét a németországi labdarúgó Európa-bajnokságra, illetve öt tartalékot jelölt meg. Az olasz szakvezető június 7-éig módosíthat a névsoron. A magyarok június 15-én kezdenek Kölnben a svájciakkal, majd június 19-én következik a...
2024. MÁJUS 14.
[ 17:08 ]
Beolvasás folyamatban