Szerbia
A parlamenti pártok képviselőivel tárgyalt ma Tomislav Nikolić
Betűméret:             

Tomislav Nikolić szerb államfő ma a parlamentbe bejutott pártok képviselőivel folytatott megbeszéléseket a kormányalakításra vonatkozóan. Csütörtökön már tárgyalt a Szerb Haladó Párt elnökével, s a mai konzultációkat követő sajtótájékoztatóján kijelentette, Aleksandar Vučićot bízza meg a kormányalakítással.

A mai megbeszélések után már világosabban látszik, mely pártok, illetve koalíciók akarnak a hatalmi többség tagjai lenni, s melyek vonulnának ellenzékbe, s melyek hagyták egyelőre nyitva a kérdést. Az eddigi hírek szerint a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) biztosan tagja lesz a hatalmi többségnek. Pásztor István, a párt elnöke a konzultációt követően ismételten kijelentette, a VMSZ folytatni kívánja az együttműködést az SNS-szel.

A Szerbiai Szocialista Párt (SPS) elnöke, Ivica Dačić szintén szeretné folytatni az együttműködést a haladókkal, ugyanis véleménye szerint továbbra is ez Szerbia érdeke, s csak Aleksandar Vučićon áll, hogy az SPS része lesz-e az új kormánynak.

A Bosnyák Demokratikus Közösség elnöke, Muamer Zukorlić kijelentette, pártja készen áll, hogy a hatalom része legyen.

A Liberális Demokrata Párt (LDP), amely a Szerbiai Szociáldemokrata Párttal (SDS) és a Vajdasági Szociáldemokrata Ligával (LSV) koalícióban indult a választásokon, nem zárkózik el az Aleksandar Vučićtyal való tárgyalás lehetőségétől. Čedomir Jovanović, az LDP elnöke elmondta, amennyiben Vučić felkeresi, nem utasítja el, s tárgyalni fog vele a kormányalakításról, ugyanakkor azt is leszögezte, számára nem az a fontos, hogy helyet kapjon a kormányban, hanem, hogy másfajta politikát folytasson. Ezzel nyitva hagyta a kérdést, hogy pártja része lesz-e a hatalmi koalíciónak. Véleménye szerint el kell dönteni, hogy Moszkva vagy Brüsszel felé megy-e az ország.

Az SDS és az LSV képviselői, Marko Đurišić és Đorđe Stojšić azonban világosan kijelentették, hogy nem kívánnak társulni a haladókkal. Boris Tadić és Nenad Čanak pártelnökök nem vettek részt a konzultáción.

A Szerb Radikális Párt (SRS) vezetője, Vojislav Šešelj nem tárgyalt az államfővel, helyette a párt tisztségviselői, Nemanja Šarović és Nataša Jovanović voltak jelen. A konzultáció állítólag mindössze fél percig tartott, mert a radikálisok elmondása szerint Nikolić elhagyta a termet, miután közölték vele, hogy nem akarnak Vučić kormányának részesei lenni, s felszólították a szerb elnököt, hogy „számos afférja” és „hamis egyetemi diplomája” miatt mondjon le.

A Demokrata Párt (DP) szintén nem akar koalícióra lépni a haladókkal, s Bojan Pajtić kijelentette, „meg sem fordul a fejében, hogy a részese legyen az SNS kormányának”.

Az Elég volt elnöke, Saša Radulović kijelentette, továbbította Nikolićnak pártja véleményét, miszerint Szerbiában nem létezik jogállamiság, a gazdasági helyzet igen rossz, a média állapota pedig aggasztó, valamint azt is leszögezte, hogy kételyei vannak a választások szabályosságát illetően.

A Szerbiai Demokrata Párt és a Dveri koalíciójának képviselői, Sanda Rašković Ivić és Boško Obradović szintén egyértelművé tették, hogy nem kívánnak kormányt alakítani a haladókkal. Boško Obradović elmondta, két kéréssel fordultak Tomislav Nikolićhoz. Az egyik, hogy állja útját a választási csalásoknak és szabálytalanságoknak, a másik pedig, hogy egy olyan személynek ajánlja fel a kormányfői tisztséget, aki nem olyan „eurofanatikus”, mint Vučić, hanem inkább Oroszország felé húz.

Sulejman Ugljanin, a Szandzsáki Demokratikus Akciópárt elnöke az államfővel folytatott megbeszélését követően kijelentette, pártját senki nem hívta meg a kormányba, de el is utasítanák az invitálást.

Riza Halimi, a Demokratikus Cselekvéspárt elnöke elmondta, az alapvető kérdés az, hogyan legyenek az albánok a parlamenti többség részesei, amelyre eddig még nem volt példa. Elmondása szerint az a kérésük, hogy jobban figyeljenek Dél-Szerbiára, ahol az albán lakosság nagyobb része él, s a kormány és a végrehajtó szervek változtassák meg hozzáállásukat a problémák megoldását illetően, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ana Brnabić, a Szerb Köztársaság parlamentjének elnöke április 26-án, pénteken 10 órakor írja ki a helyhatósági választásokat. A választás kiírásáról szóló határozatot Brnabić a parlament központi termében írja alá. A szerb parlament képviselői április 23-án fogadták el a helyhatósági választásokról...
2024. ÁPRILIS 25.
[ 13:52 ]
Szerbiában ma kezdődik a Roadpol nemzetközi forgalomellenőrzési akciója, melyet a belügyminisztérium közlekedési igazgatósága hajt végre május 1-ig, közölte Dejan Stević, az igazgatóság munkatársa, aki bejelentette azt is, hogy az említett napon 24 órás sebességmérést végeznek a legfontosabb útvonalakon. „Az...
2024. ÁPRILIS 25.
[ 11:14 ]
Márciusban takarékoskodtak leginkább az áramfogyasztással a polgárok, így a háztartások 54 százaléka kapott kedvezményt, míg egynegyedük, vagyis 830 ezer háztartás kapta meg a legnagyobb, 40 százalékos kedvezményt, közölte ma Dubravka Đedović Handanović bányászati és energiaügyi miniszter. Hozzátette: a racionális...
2024. ÁPRILIS 24.
[ 17:57 ]
Beolvasás folyamatban