Tudomány
Tudomány Klub nyílt Magyarkanizsán
Betűméret:             

A belgrádi Tudománynépszerűsítő Központ (Centar za promociju nauke - CPN) Leskovac, Čačak, Niš, Užice, Knjaževac, Kragujevac, Smederevo, Kruševac, Nagykikinda és Szabács (Šabac) után Magyarkanizsán is megnyitotta a Tudomány Klubot, amelynek a Regionális Szakmai Pedagógus- továbbképző Központ (RSZPTK) biztosított méltó helyet.

A Tudomány Klubok megnyitásával a szerbiai szakmai pedagógus-továbbképző központok és a szakmai továbbképző központok, amelyekből a magyarkanizsaival együtt összesen 12 van az országban, új és színvonalas tartalommal bővülnek és hozzájárulnak a tudomány meg a tudományos kutatás népszerűsítéséhez. A tizenkettedik klub néhány napon belül Novi Pazarban nyílik meg. A magyarkanizsai klub keddi ünnepélyes átadásán megjelent Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár is.

A klub megnyitása alkalmából Magyarkanizsa község, a belgrádi Tudománynépszerűsítő Központ és a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ együttműködési megállapodást írt alá, amelyet Fejsztámer Róbert polgármester, Nemanja Đorđević, a belgrádi központ igazgatója és Varjú Potrebić Tatjana, a RSZPTK igazgatója látott el névjegyével.

„Nagyon szép nap ez a mai a hat éve fennálló központunk számára. Attól függetlenül, hogy az általános iskolában ma volt az utolsó tanítási nap, szívesen fogadták meghívásunkat, hogy a diákok egy része itt töltse napját intézményünkben. Amint azt láthatjuk, a roppant érdekes műszerek és berendezések mellett ők maguk is elhozták saját tudományos kreációikat, úgyhogy egy látványos kiállítási anyag is össze tudott gyűlni. Központunk udvarában rövid időn belül felépítünk egy pavilont, de már készülnek azok a modellek is, amelyeket kinti körülmények között is elhelyezhetünk, és aminek remélhetőleg turisztikai vonzata is lesz majd” – nyilatkozta a megnyitót követően Varjú Potrebić Tatjana, a központ igazgatója.

A Tudománynépszerűsítő Központ igazgatója, Nemanja Đorđević elmondta, hogy a 12 Tudomány Klub hálózata iránt már Magyarországról is érdeklődnek, mert kiváló kezdeményezésnek tartják.

„Sokrétű tevékenységünk sorában nagyon fontos helyet foglalnak el a Tudomány Klubok. Mivel a szakmai pedagógus-továbbképző és hasonló központok nagyszerű munkát végeznek pedagógusainkkal, úgy gondoltuk, ebbe a tevékenységbe be kell kapcsolni a tudományok népszerűsítését is, hogy a diákok közvetlenül, első kézből, tanáraiktól, a Tudomány Klubokban kapják meg a legérdekesebb információkat. A klubokat mi rendeztük be, mind egyformán, de a továbbiakban más jellegű segítséget is tudunk nyújtani, akár előadások, akár ismert kutatók szerepeltetése formájában. Szerbia már elfogadta a 2020-ig érvényes tudományos-technológiai stratégiát, amelynek egy részét mi már meg is valósítottuk.”

Magyarkanizsa önkormányzata széleskörű támogatásáról biztosította a Tudomány Klub működését – hallottuk a polgármestertől, Fejsztámer Róberttől.

„Csak arra tudom biztatni a pedagógusokat, hogy a jövőben minél gyakrabban hozzák el a tanulókat ebbe a Tudomány Klubba, elsősorban annak érdekében, hogy a gyerekek megismerjék a tematikai újdonságokat, hogy foglalkozhassanak azzal, ami érdekli őket, mivel szerintem minél több hasznos információt nyújtunk nekik, minél tágabbra nyitjuk látókörüket, minél többet fektetünk be akár ily módon is az oktatásba, annál nagyobb lehetősége lesz Magyarkanizsa községnek a megmaradásra, a fejlődésre. Az önkormányzat és a magam részéről is csak üdvözölni tudom a Tudomány Klub létrejöttét és nagyon remélem, hogy pár éven belül kialakul majd itt egy olyan fiatalokból álló csoport, amely éppen itt szeretett bele a tudományos munkába, és idővel, majd ha magasabb tudományos fokozatokat is elérnek ezek a tehetségek, nem felejtik el, hogy itthon, Magyarkanizsán kapták meg hozzá az alapokat.”

„Nagyszerű kezdeményezésnek tartom a belgrádi központ tudománydecentralizációra törekvő elképzeléseit, hisz a diákok vonatkozásában a Tudomány Klub kiváló lehetőségeket kínál arra, hogy a gyerekek és a fiatalok közelebbi kapcsolatba kerüljenek a tudománnyal és szinte játékos módon ismerkedjenek meg mindazzal, ami az iskolában vagy az interneten, netán a médián keresztül csupán száraz tananyag vagy olvasnivaló lenne számukra” – mondta Nyilas Mihály, tartományi oktatási titkár és kormányalelnök. „Noha a Tudomány Klub nem tartozik a formális oktatás szférájába, titkárságunk fontosnak tartja az ehhez hasonló kezdeményezések támogatását, mert a klub tevékenységét és az általa kínált lehetőségeket nagyszerűen fel lehet használni a formális oktatás céljaira, sőt segíthet a tehetségek kibontakozásában is. Pályázatainkon mindenesetre indulhatnak a klubokat működtető központok vagy civil szervezetek is.”

A Tudomány Klub emeli a gyermekekkel folytatott munka, a pedagógus-továbbképzés és a község lakossága számára a RSZPTK által nyújtott szolgáltatások színvonalát. A központ biztos abban, hogy az intézmény ezáltal olyan tartalmakkal bővül, amelyek előmozdítják és támogatják alapvető tevékenységét, ugyanakkor a közösség javát is szolgálják, hiszen a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ tevékenységének a mottója is így hangzik: Az oktatásba történő beruházásokkal a jövőnket építjük.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A téma a közeljövő talán egyik legsúlyosabb egészségügyi válsága: a kórokozók világszerte ellenállóbbak lesznek a gyógyszerkészítményekkel szemben, sőt a hatásukra még fertőzőbbé is válhatnak. Pál Csaba negyedszer nyerte el az Európai Kutatási Tanács (ERC) támogatását melynek kapcsán a sikeres pályázat...
2024. ÁPRILIS 15.
[ 10:59 ]
A "mesterséges fotoszintézis" vegyipari hasznosításáról publikáltak cikket a Nature lapcsalád Nature Catalysis című rangos tudományos folyóiratában a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói, Janáky Csaba és munkatársai - közölte honlapján a felsőoktatási intézmény, melyet az MTI szemléz. A cikk szerint...
2024. ÁPRILIS 13.
[ 7:59 ]
Mihail Kornyijenko űrhajós, Alekszandr Linnyik tesztpilóta és Gyenisz Jefremov sztratonauta a világon elsőként hajtott végre ejtőernyős ugrást a sztratoszférából az Északi-sarkra - közölte az orosz RuVDS webszolgáltató vállalat. "Az ejtőernyősök elérték a tábort" - közölte a vállalat a...
2024. ÁPRILIS 12.
[ 22:01 ]
Beolvasás folyamatban