Tudomány
Felmérés: Ukrajnában a lakosság alig több mint fele használja az ukrán nyelvet a hétköznapi érintkezésben
Betűméret:             

Ukrajnában a lakosságnak mindössze 50,5 százaléka használja az ukrán nyelvet a mindennapi kommunikációban családtagjaival, illetve ismerőseivel - derült ki egy felmérésből, amelyet több neves ukrán szociológiai intézett végzett el közösen.

A SZOCISZ, a KMISZ, a Rejting és a Razumkov intézet által a nyáron végzett felmérés eredményét a Zerkalo Nyedeli ukrán hetilap ismertette. Ennek eredménye alapján az Ukrajnában élők 24 százaléka az orosz nyelvet használja a mindennapi érintkezésben. Ugyanennyien válaszolták azt a megkérdezettek közül, hogy nagyjából egyenlő arányban beszélnek ukránul és oroszul is családtagjaikkal, illetve ismerőseikkel.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy noha a kormányzati politikában jelentős az ukrán identitás növelésére vonatkozó törekvés, ez a nyelvhasználat tekintetében nem eredményezett változást az ukrán társadalomban. Kiemelkedő változás az elemzők szerint egyedül a fővárosban, Kijevben tapasztalható, ahol jelentősen megnövekedett azok száma, akik családon belül már ukrán nyelven beszélnek. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy nyilvános helyeken is áttérnének az ukrán nyelvre. Konkrét adatok erről nem kerültek nyilvánosságra.

A felmérés szerint az ország nyugati (97,2 százalék), illetve délnyugati részében (91,6 százalék) vannak a legtöbben, akik kizárólag ukránul beszélnek.

A felmérést a kutatóintézetek márciusban végezték, 14 ezer személyt kérdeztek meg, köztük az ország minden megyéjéből öt-ötszázat, ezer-ezer főt pedig Kijevben, valamint a kelet-ukrajnai Harkiv és az ország déli részén lévő Odessza megyében.

A 112.ua hírportál ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az ENSZ és az Euromonitor International nevű szervezet által idén áprilisban közzétett tanulmány szerint az orosz nyelven beszélők száma az elmúlt húsz évben a volt szovjet tagköztársaságok közül Ukrajnában csökkent a legdinamikusabban. Az adatok alapján Ukrajnában az orosz ajkú állampolgárok száma az 1994-es 33,9 százalékról 2016-ban 24,4 százalékra csökkent. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a mesterséges intelligencia európai közösségének létrehozását javasolta vasárnap az innovációs erőforrások jobb összehangolása érdekében. "Ez a projekt összehozná a legjobb kutatókat, a legjobb tudósokat, a legjobb start-upokat és a legjobb adatközpontokat közös elvek...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 15:40 ]
Kiderült, a metabolitoktól függ, hogy valaki mennyire fitten éli meg az idősebb kort. Ennek ismeretében a kutatók egy új vérvizsgálati módszert is kidolgoznak, amely akár már a harmincéveseknél meg tudja állapítani, milyen a biológiai életkoruk, és milyen betegségekre lehetnek emiatt hajlamosak. A Pittsburgh-i Egyetem...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:58 ]
A világjárvány idején a kutatók elsősorban a Covid tüdőkárosító hatásait vizsgálták. Azonban kiderült, a betegség gyakorlatilag az egész testet érintheti. Idővel az is kiderült, hogy melyik szervünk szenvedte el a legtöbb kárt a járványban, melyikhez köthető a legtöbb haláleset. Az egy évvel korábbi adatokhoz...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:06 ]
Beolvasás folyamatban