Tükör
Húszezer nevet tartalmazó adatbázis a kommunizmus áldozatairól
Betűméret:             
Húszezer személy adatait (nevét, foglalkozását, születési és elhalálozási idejét, ez utóbbi körülményeit illetve helyszínét) tartalmazza az az adatbázis, amelyet az 1944. szeptember 12-e után meggyilkoltak eltitkolt sírjait feltáró bizottság indított próbaútjára két és fél évi gyűjtőmunka után. A www.komisija1944.mpravde.gov.rs honlapon elindították az Áldozatok nyitott könyve projektumot, amely egyedülálló Európában, de lehet, hogy a világon is.
Egy olyan szoftverről van szó, amely révén területenként kereshető azon személyek neve, akik a felszabadulás után veszítették erőszakos módon életüket. A 35 ezernél is több személyből, amennyi ideiglenes nyilvántartásukban szerepel, eddig mintegy 20 ezer személy adatait vitték be, amelyek a már említett szoftver segítségével kikereshetők, mondta dr. Srđan Cvetković, az állami bizottság titkára a Politikának.
- Az adatbázis, amely egyelőre csak cirillbetűs verzióban érhető el, részletes adatokat tartalmaz az adott személyek nevéről, foglalkozásáról, nemzetiségéről, születési és elhalálozási idejéről, halálának körülményeiről, s ahol lehetséges, annak pontos helyéről, ahol meggyilkolták őket. Minden adat tartalmazza az adatforrást is, vagyis azok a polgárok, akik szeretnék megindítani hozzátartozójuk vagy ismerősük rehabilitálását, a honlapunkon keresztül juthatnak a legmegbízhatóbb információkhoz. Ez voltaképpen az egész projektum célja is, hogy legyen valamiféle "közszolgálat" ebben a vonatkozásban a rehabilitáció és a restitúció során, egy "nyitott könyv", amelybe adatokat is lehet feltölteni, megváltoztatni, kijavítani újabb vagy más források alapján - magyarázta Cvetković.
A rendszer több mint 20 kategóriában képes elkészíteni a kért jelentést: nemzeti hovatartozás, politikai meggyőződés, terület, elhalálozási idő, az áldozatok szociális struktúrája stb. alapján.
Mint dr. Cvetković megjegyezte, e páratlan vállalkozás tető alá hozói tisztában vannak azzal, hogy munkájuk során óhatatlanul és akaratlanul hibáznak, ellentmondásokba ütköznek, ezért lehetővé tették a polgárok számára, hogy a honlap tetején lévő "postaládán" keresztül közöljék észrevételeiket, illetve helyreigazításaikat. Így nem csak pontosabb lehet a nyilvántartás, de ki is egészülhet.
A bizottság a munkát korántsem tekinti befejezettnek, hiszen még legalább 200 olyan helyszínt kell feltárni, ahol bizonyíthatóan történtek tömeges kivégzések. "Csak valamennyi helyszín, s valamennyi kivégzett nevének közzététele révén lehet felmérni az antifasiszta- és polgárháború, valamint forradalom tragédiájának valódi méretit, elolszlatni az előítéleteket és az áldozatokkal, valamint kivégzésük okaival kapcsolatos tévhiteket", hangsúlyozta a Politikának adott interjújában dr. Srđan Cvetković.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A húsvéti szent három nap - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:18 ]
A világ leggazdagabb emberei - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:44 ]
Eladták a Jugoszláviát - illusztráció
2024. MÁRCIUS 22.
[ 18:21 ]
Az oroszellenes szankciók kudarcot vallottak, és a nyugati pénzügyi elit Ukrajna vereségére számítva szívesen újítják fel a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - írta Gabor Steingart újságíró a Focus magazinban megjelent cikkében. "Minden jel arra utal, hogy a Nyugat elveszettnek látja a konfliktust, és...
2024. MÁRCIUS 14.
[ 12:22 ]
Vasárnap este kezdődik, és 2024. április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos. Az iszlám a mintegy 1,8 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, és ma...
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Szerbiában is, ahogy a világ jó néhány országában, a nemzetközi nőnapot ünneplik. Vagy megemlékeznek róla. Mert van, aki azt állítja, nincs azon mit ünnepelni, hogy a nők még mindig sok tekintetben egyenlőtlen helyzetben vannak a férfiakhoz viszonyítva. Mások szerint ebben a formában, globálisan egyetlen napon megünnepelni...
2024. MÁRCIUS 8.
[ 12:49 ]
Beolvasás folyamatban