Tükör
Svédország és Finnország csatlakozna a NATO-hoz?
Stockholm és Helsinki védelempolitikai doktrínaváltást fontolgat
Betűméret:             

A jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget Moszkva általi annektálása növelte a már korábban is meglévő aggodalmat Svédországban és Finnországban, amelyekben azt fontolgatják, hogy semlegességüket feladva az Egyesült Államok vezette NATO-hoz forduljanak-e területük védelmének biztosítására és az orosz szomszédság jelentette fenyegetés ellensúlyozására - olvasható a Reuters brit hírügynökség szerdán közzétett elemzésében.

A két szomszédos európai uniós országban hasonló vita bontakozott ki az utóbbi időben. A mintegy kétszáz éve független Svédországban arról folyik a polémia, hogy szükséges-e doktrínaváltás a védelempolitikában, a helsinki kormány pedig, amely a hidegháború idején önként vállalt semlegességet, nemrégiben nyílt vitát hirdetett a NATO-hoz való csatlakozásról.

A katonai szövetségről folytatott diskurzus rávilágít a térségben uralkodó nyugtalanságra, amelynek következtében többen a katonai kiadások növelését szeretnék elérni, valamint azt, hogy szorosabb legyen a védelmi együttműködés a két ország között. A NATO-tagság mindazonáltal továbbra is távolinak tűnik, a lakosság ugyanis mindkét államban meglehetősen szkeptikus a szövetség nyújtotta előnyöket illetően és tart a nemzetközi elköteleződés költségeitől.

A csatlakozás költségeit valóban nehéz lenne előre felmérni, például nem tudni pontosan, hogy mit jelentettek Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő szavai, amelyek szerint Finnország vagy Svédország NATO-tagsága "válaszra" kényszerítené Moszkvát.

Bár az utóbbi évtizedek során mindkét állam kerülte a konfliktust Oroszországgal, a krími események óta jelentősen felerősödtek az aggódó hangok Skandináviában. Az orosz hadsereg a napokban a finn határ közelében gyakorlatozott, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik volt tanácsadója pedig nemrégiben úgy vélekedett, hogy az államfő Ukrajna után legközelebb talán Finnországra vet szemet - írta a Reuters.

Tavaly néhány orosz repülőgép célzottan Stockholm és kelet-svédországi célok ellen hajtott végre gyakorló repülést, a svéd légierő későn reagált a közeledő gépekre és ezért Litvániából indultak a körzetbe dán NATO-gépek. Ahogy ez a példa is mutatja, a két északi állam még így, a szövetséghez való csatlakozás nélkül is számíthat némi védelemre az Európai Unió tagállamaitól és az Egyesült Államoktól.

A finn és a svéd fegyveres erők együttműködtek a katonai szövetséggel Afganisztánban és együttműködnek a másik három észak-európai állammal is (Dániával, Norvégiával és Izlanddal), amelyek mind a NATO tagjai. Más közös műveleteket is végrehajtottak: egyebek mellett svéd vadászrepülőgépek is segítették a felkelőket három évvel ezelőtt Líbiában, márciusban pedig részt vettek egy közös NATO-hadgyakorlaton Norvégiában, az orosz határ közelében. Néhány politikus ugyanakkor amellett érvel, hogy ennél is tovább kellene menniük.

Anders Borg svéd pénzügyminiszter például a védelmi költségvetés növelésére szólított fel, mondván, hogy Moszkva viselkedése az utóbbi időben még kiszámíthatatlanabbá vált. Svédország a stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) adatai szerint jelenleg a hazai össztermék (GDP) 1,2 százalékát költi védelmi kiadásokra az ezredfordulón regisztrált 2 százalékkal szemben.

A NATO-hoz való csatlakozásnál valószínűbb, hogy Helsinki és Stockholm az ukrajnai válság következtében aktívabb szerepet fog vállalni az öt észak-európai országot tömörítő Északi Védelmi Együttműködés (NORDEFCO) szervezetében. A svéd kormány nemrégiben két vadászrepülőt vezényelt a Balti-tengeren található, kiemelt fontosságú Gotland szigetre.

Bár Finnországban sokan gyanakvással tekintenek Oroszországra, a Vörös Hadsereg elleni harcok emléke pedig máig az ország nemzeti identitásának kulcsfontosságú részét képezi, a választók többsége mégis attól tart, hogy ha háborúra kerülne sor, akkor is egyedül maradnának, ha tagjai lennének a NATO-nak.

Svédország is meglehetősen tartózkodónak mutatkozik a nemzetközi politikában, Fredrik Reinfeldt kormányfő még annak a jelentőséget is elbagatellizálta, hogy Oroszország katonai gyakorlatokat hajtott végre országa ellen, mondván, "Moszkvának nem áll szándékában és nem is képes svéd területeket megtámadni".

A felmérések azt mutatják, hogy a svéd és a finn társadalom túlnyomó többsége ellenzi a NATO-tagságot, mindössze a svédek harmada és a finnek ötöde csatlakozna a szövetséghez. "A csatlakozásnak nincs társadalmi támogatottsága, Svédország szabadabban mozoghat, ha nem tagja a NATO-nak" - mondta Peter Hultqvist, a stockholmi parlament védelmi bizottságának elnöke, majd hozzátette, továbbra is él az a beidegződés, hogy a béke megőrzésének az a legjobb módja, ha távol maradnak a katonai szövetségektől.

Biztonságpolitikai szakértők szerint a NATO-hoz való csatlakozás nemcsak a katonai agresszió, hanem például a kibertámadások és a gázellátás megszakítása ellen is védené a két északi államot. Ennek ellenére kevesen gondolják komolyan, hogy Helsinki és Stockholm a közeljövőben csatlakozhat a védelmi szövetséghez. "A krími események legalább azt az álláspontot megerősítették, amely szerint nem szabad tovább mérsékelni a katonai kiadásokat" - mondta Ian Anthony, a SIPRI elemzője.

Még a NATO-tagság egyik legfőbb támogatója, Alexander Stubb finn Európa-ügyi miniszter is azon véleményének adott hangot, hogy ez most nem a megfelelő idő a csatlakozásra, mivel jelenleg különösen feszült a Finnország és Oroszország közötti kapcsolat. "Nem akkor kellene belépni, amikor zord az idő, hanem akkor, amikor süt a nap, és most nem ez a helyzet" - tette hozzá. (MTI/Reuters)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Föld napja - illusztráció
2024. ÁPRILIS 22.
[ 7:57 ]
Irán drón- és rakétatámadása Izrael ellen nyílt agresszió, de nem ez a konfliktus kezdete – olvasható a Wall Street Journal cikkében, amelyet a Mandiner ismertetett. Az írás szerint ez annak a háborúnak az eszkalációja, amelyet Irán már hónapok óta folytat Izrael ellen közel-keleti „megbízottjain” keresztül. A...
2024. ÁPRILIS 15.
[ 18:20 ]
A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Sokan nem tudják, hogy nem csak József Attila született ezen a napon, hanem a kassai születésű Márai Sándor is. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, iskolai szavalóversenyekkel...
2024. ÁPRILIS 11.
[ 19:05 ]
A mai nap (öröm)híre Szerbiában: jön a Louis Vuitton! Az egyik belgrádi bulvárportál egyenesen így címezte a remek hírt: Louis Vuitton Szerbiába jön! Vučić elnök minden hölgyet boldoggá tett. De tényleg. Mert azért ez valóban nem mindennapi hír lehet, ha már az ország elnöke azon melegében, még Párizsból, a...
2024. ÁPRILIS 9.
[ 18:13 ]
Beolvasás folyamatban