Tükör
Magyarok a Barcáért
Betűméret:             

(Belgrádi tudósítónktól)

Tegnap este a belgrádi Ifjúsági Otthonban, a Magyarország belgrádi nagykövetségének kulturális szolgálataként működő magyar intézet, a Collegium Hungaricum szervezésében bemutatták Kocsis Tibor „Magyarok a Barcáért” című dokumentumfilmjét, amely a világhírű katalán focicsapat történetében jelentős szerepet betöltött magyar futballistákat mutatja be. A gránátvörös-kékek három magyar labdarúgójának, Kubala Lászlónak, Czibor Zoltánnak és Kocsis Sándornak a történetét dolgozza fel.

A szép számban megjelent közönséget a Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete köszöntötte, aki a filmmel kapcsolatban elmondta, hogy azok számára, akik szeretik a focit, Barcelona egy fogalom: egyenértékű a jó focival, a világsztárokkal. „Aki járt már Barcelonában az tudja, hogy ott minden a csapatról szól. E csapatnak van a legtöbb rajongója, a közösségi hálón több, mint száz millió ember követi. A magyar játékosok sokat tettek azért, hogy ez így legyen”, emelte ki a nagykövet.

A belgrádi díszbemutatón jelen volt maga Kocsis Tibor is. „Kicsit izgulok. Madzsari za Brcu.. ma van a szerbiai premier. Egy kultikus helyen ráadásul. Vajon hányan jönnek? Belgrád csodaszép, napsütés 28 fok” – jegyezte fel tegnap a rendező a bemutatót megelőzően a Facebook közösségi oldalon.

A rendező az alkotásáról beszélve elmondta, hogy soha nem gondolta volna, hogy egyszer egy olyan filmet fog készíteni, amelyben focisták lesznek a főszereplők. Elmondása szerint az ötletet a film készítéséhez egy katalán producer kollégája adta, amikor Kocsis számára addig ismeretlen magyar focistáról, a katalán hősről, félistenről beszélt neki. „Lázas kutatásba kezdtem, hogy ki az a Kubala. Rábukkantam életem talán egyik legcsodálatosabb történetére. Nekem ez a történet egyáltalán nem a fociról szól, hanem az emberi drámákról, a kitartásról, a küzdelemről és az álmok megvalósításáról, még a legnehezebb időkben is. Néhány hónappal ezelőtt ha megkérdeztünk volna egy Barca-rajongót, ki a csapat három csatára, azon nyomban azt mondta volna hogy Messi, Neymar és Suarez. Most egy olyan időbe térünk vissza, az 50-es évekbe, amikor a Barca csatársorát úgy hívták, hogy Kubala, Kocsis és Czibor. Három magyar”. A rendező bevallása szerint a három legendás játékos az ő életét is megváltoztatta, mert korábban nem érdekelte a futball, de élettörténetük és személyiségük hatására „megtanulta” szeretni és élvezni a focit.

Kevesen tudják Magyarországon és a Vajdaságban is, hogy az ötvenes évek spanyol csapatának legendás ikonját Kubala Lászlónak hívták. A nagyszerű játékos miatt építették fel a százezer férőhelyes, jelenleg is legnagyobb európai stadiont, a Camp Nout (magyarul Új Mező), amely 1957. szeptember 24-én nyílt meg. Később csatlakozott hozzá Kocsis és Czibor, akik együttesen meghódították a spanyolokat és a katalánokat.

A szerb feliratos, 85 perces dokumentumfilmet ma az újvidéki Művelődési Központban mutatják be 19 órai kezdettel, amelyen jelen lesz Kocsis Tibor rendező. A belépés ingyenes.

Tóth Elvira

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A húsvéti szent három nap - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:18 ]
A világ leggazdagabb emberei - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:44 ]
Eladták a Jugoszláviát - illusztráció
2024. MÁRCIUS 22.
[ 18:21 ]
Az oroszellenes szankciók kudarcot vallottak, és a nyugati pénzügyi elit Ukrajna vereségére számítva szívesen újítják fel a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - írta Gabor Steingart újságíró a Focus magazinban megjelent cikkében. "Minden jel arra utal, hogy a Nyugat elveszettnek látja a konfliktust, és...
2024. MÁRCIUS 14.
[ 12:22 ]
Vasárnap este kezdődik, és 2024. április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos. Az iszlám a mintegy 1,8 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, és ma...
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Szerbiában is, ahogy a világ jó néhány országában, a nemzetközi nőnapot ünneplik. Vagy megemlékeznek róla. Mert van, aki azt állítja, nincs azon mit ünnepelni, hogy a nők még mindig sok tekintetben egyenlőtlen helyzetben vannak a férfiakhoz viszonyítva. Mások szerint ebben a formában, globálisan egyetlen napon megünnepelni...
2024. MÁRCIUS 8.
[ 12:49 ]
Beolvasás folyamatban