Vajdaság
A földikutyától a horgosi paprikáig
Zentán bemutatták a nemzeti kincseinket bemutató és népszerűsítő honlapot
Betűméret:             

A földikutya, a horgosi paprika, a lepkegyűjtemény, a kupuszinai kulturális tér, a hagyományos morovici disznótor. Hogy mi a közös bennük? Az, hogy mindegyik a Vajdaságban élő magyarságra jellemző sajátosság, egyéni és közösségi érték.

Ezeknek az értékeknek a feltérképezésére, begyűjtésére és bemutatására vállalkozott az ertektar.rs című honlap, amelyet csütörtökön mutattak be a nyilvánosságnak a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet zentai székházában.

Gondi Martina, az intézmény igazgatója elmondta, a honlap kifejlesztése során az volt a céljuk, hogy az egy alulról építkező projektum legyen, azaz, hogy minél több helyi gyűjtő, egyesület, civil szervezet, helyi közösség kapcsolódjon be ebbe a munkába. Ennek megfelelően eddig 41 településen és közösségben kezdték meg a helyi koordinátorok a gyűjtést.

-- Ennek az a lényege, hogy ha ennek a projektumoknak a helyi szinteken működő egyének és szervezetek a fő hordozói, akkor ezáltal ők maguk is újra felismerik, és újra meg akarják mutatni, hogy mi az, ami az ő településüket jellemzi, ami valóban fontos, és kiemelkedő nemzeti értéket képvisel – nyilatkozta a Vajdaság Mának az igazgató.

A sajtótájékoztatón a projektum több helyi koordinátora is megjelent. Gogolák Gabriella, a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ elnöke elmondta, a településen már korábban is foglalkoztak hasonló jellegű gyűjtéssel, de amikor az értéktár bizottság a közelmúltban megtartotta ülését, akkor ők maguk is meglepődtek azon, mennyi olyan helyi érték és hagyomány van, amelyeknek eddig ők maguk sem voltak igazán tudatában. Kókity Erika, a bajsai Testvériség Művelődési Egyesület elnöke arról számolt be, hogy a helyi bizottság már összeállította a településre jellemző, már ismert rendezvények, épületek, tárgyak és hagyományok listáját, és most kezdik feltérképezni az új értékeket, mint amilyenek például az őshonos, védett, és máshol nem termő növények. Szécsi Zsolt, a program horgosi koordinátora a horgosi paprikát, a kishorgosi magtárt (mint a Délvidék egyik legrégebbi, és még mindig álló épületét), valamint a helyi templomot jelölte meg, mint a településre talán leginkább jellemző három legismertebb nemzeti kincset.

A honlapon található értékek listája a koordinátorok elképzelése szerint folyamatosan bővül majd, sőt, magán a honlapon bárki javaslatot is tehet arra vonatkozóan, hogy mi kerüljön fel rá. Erről már Varga Tamás, a VMMI munkatársa beszélt, aki röviden bemutatta a honlap működését és főbb tartalmi elemeit is.

A projektum támogatói a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Földművelésügyi Minisztérium, és a Bethlen Gábor Alap Zrt.

pék

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ég a nádas Csóka közelében - illusztráció
2024. MÁJUS 18.
[ 19:58 ]
Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője pénteken este Topolyán járt. Megtekintette a TSC Labdarúgó Akadémiát, melyet 2018-ban Orbán Viktor jelenlétében nyitottak meg. A sportlétesítmény 2018-ban a magyar kormány támogatásának köszönhetően nyitotta meg kapuit. Deutsch elismerően szólt az ott folyó munkáról, az...
2024. MÁJUS 18.
[ 7:52 ]
A Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ az elmúlt években több beruházást is megvalósított, illetve több IPA-program sikeres lebonyolítója volt. Ezekről tájékozódott pénteki látogatása során Fejsztámer Róbert polgármester. A Petőfi Sándor utca 44-ben működik a fogyatékkal élő felnőtt...
2024. MÁJUS 17.
[ 15:22 ]
Május 25-én rendezik meg a XII. Vajdasági Vágtát - a szilvásváradi Nemzeti Vágta előfutamát, melynek helyszíne az idén is a szabadkai Lóversenypálya lesz. A hagyományos futamok mellett most először tartják meg a Szabadkai és a Paraszt Vágtát. Az idei egyik vágtát Pásztor István emlékére és tiszteletére rendezik,...
2024. MÁJUS 17.
[ 12:23 ]
Beolvasás folyamatban