Vajdaság
Magyarkanizsán is megnyílt a Prosperitati Alapítvány irodája
Az irodaavató utáni lakossági fórumra megteltek a városháza dísztermének széksorai
Betűméret:             

A Prosperitati Alapítvány sorrendben negyedik irodáját adták át kedden délután Magyarkanizsán. Korábban Szabadkán, Nagybecskereken és Zomborban nyíltak meg az alapítvány irodái, a hét végéig pedig megnyílik a maradék négy is, mégpedig Óbecsén, Temerinben, Topolyán és Zentán.

A pályázatok első körét, amely tíz támogatási lehetőséget kínál a fiatal családoknak, kis- és középvállalkozóknak valamint a mezőgazdasági termelőknek, január 31-én hirdették meg, a pályázati kérelmeket pedig március 1-től március 31-ig adhatják át az érdeklődők a Prosperitati irodáiban. A magyarkanizsai iroda a városházával átellenben, a Fő utca 2-es szám alatt, a volt Drogéria helyén nyílt meg.

Az új irodát dr. Menyhárt Attila, a Szabadkai Magyar Főkonzulátus vezető konzulja és ifj. Juhász Bálint tartományi gazdasági segédtitkár, a Prosperitati ügyvezetője adták át rendeltetésének. Az irodaavatón megjelent Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) köztársasági parlamenti frakcióvezetője, Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője, Nyilas Mihály tartományi kormányalelnök, Fejsztámer Róbert, a Prosperitati gazdasági szakértője, a Szekeres László Alapítvány igazgatója, Újhelyi Nándor, a VMSZ Intézőbizottságának tagja és Nyilas Leonov Anita, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke valamint a magyarkanizsai önkormányzat vezetői.

A Prosperitati Alapítvány pályázatán szerb és magyar állampolgársággal is rendelkezők vehetnek részt. Az első pályázati körben falusi házak, telkek, udvarok vásárlására nyílik lehetőség a fiatal vajdasági házaspárok vagy házastársi közösségben élők számára. A vállalkozók eszközbeszerzésre, szabványosításra és turisztikai fejlesztésekre kaphatnak támogatást. Az egyéni, bejegyzett mezőgazdasági termelők fóliasátrak, tenyészállatok és méhek, jégvédelmi hálók, mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök valamint öntözőrendszerek vásárlására illetve ültetvények telepítésére pályázhatnak.

Az érdeklődők minden információt megtalálhatnak az alapítvány www.prosperitati.rs nevű honlapján, de a Prosperitati területileg illetékes irodáiban is kaphatnak felvilágosítást az ott dolgozóktól. A magyarkanizsai irodában (amelyhez a törökkanizsai, csókai és nagykikindai pályázók is tartoznak) Kónya Farkas Hajnalka és Fekete Helga fogadja a feleket minden munkanapon 9 és 15 óra között. Az iroda telefonszáma 024/223-544.

Az irodaavatót követően a városháza dísztermében került sor a Prosperitati Alapítvány lakossági fórumára, amely iránt a korábbi helyszínekhez hasonlóan óriási érdeklődés nyilvánult meg. Az illetékesek tájékoztatták a polgárokat a pályázati lehetőségekről és a pályázati feltételekről, majd válaszoltak kérdéseikre is.

„A magyar kormány támogatása egy új lehetőség a vajdaságiaknak, és csak a vajdaságiaknak. Kormányunk nem akarja senkinek sem megmondani mit és hogyan csináljon, csupán segítséget kíván nyújtani azoknak a vajdasági embereknek, akik itt, a szülőföldjükön képzelik el a jövőjüket, akik minden nehézség ellenére a külföldre távozás helyett az itthon maradást választották és Vajdaságban akarnak egyről a kettőre jutni. Mindenkit arra biztatok, hogy ha elsőre nem is lesz sikeres a pályázatuk, mert nyilván mindenki nem nyerhet azonnal támogatást, ne adják fel! Várják meg a következő, nekik megfelelő kiírást és pályázzanak újra! Gondoljanak csak bele: ha Edison annak idején első nekifutásra feladta volna, hogy megalkossa a villanyégőt, ma itt gyertyafény mellett tartanánk a fórumot!” - hangoztatta köszöntőjében dr. Menyhárt Attila vezető konzul.

Pásztor Bálint parlamenti frakcióvezető felszólalásában elmondta, hogyan sikerült a Vajdasági Magyar Szövetségnek eljutnia addig, hogy Vajdaság, a Kárpát-medencében egyedüliként, kiérdemelje a magyar kormány óriási, 50 milliárd forintos, azaz valamivel több mint 160 millió eurós, három év futamidejű gazdaságfejlesztési támogatását.

„Néhány évvel ezelőtt, elsősorban saját szakértőire támaszkodva, a VMSZ kidolgozta gazdaságfejlesztési stratégiáját és a hozzá kapcsolódó akciótervet. Amikor a magyar kormány megismerte ezt a minden szempontból jól kidolgozott, komplex dokumentumot, úgy döntött, hogy anyagilag is támogatni fogja a vajdasági gazdaság fejlesztését. Köszönettel tartozunk ezért az anyaországnak. Emellett azonban büszkének kell lennünk arra, hogy a sok-sok nehézség ellenére megmaradtunk magyarnak a szülőföldünkön, nem mentünk el, nem olvadtunk be, nem mondtunk le magyarságunkról. Arra is büszkék lehetünk, hogy éppen mi, vajdaságiak részesültünk ebben a mindeddig példátlanul nagy értékű támogatásban, ahogyan arra is, hogy képesek voltunk kidolgozni egy olyan stratégiát, amit a magyar kormány is nagyra tudott értékelni. Ennek is köszönhető, hogy a VMSZ élvezi a magyar kormány bizalmát, amit az is alátámaszt, hogy rábízta ennek a nagy értékű projektnek a levezetését, menedzselését. Ezzel párhuzamosan a VMSZ a szerb kormánynál is kivívta tekintélyét, amit épp a szerb miniszterelnök egyik legutóbbi, újságíróknak adott válasza igazol. Azt kérdezték Aleksandar Vučićtól, mit szól ahhoz, hogy a magyar kormány ekkora összeggel támogatja a vajdasági magyarságot. A miniszterelnök nemes egyszerűséggel csak azt válaszolta, hogy nincs ellene semmi kifogása. Nem vagyok benne biztos, hogy adott esetben a román, a szlovák vagy az ukrán miniszterelnök is ezt válaszolta volna.” - mondta Pásztor Bálint.

Amint az a magyarkanizsai lakossági fórumon elhangzott, az elkövetkező három évben még sok pályázati kiírásra sor kerül, hiszen a most megjelentetett első körben a rendelkezésre álló eszközöknek mindössze 2 százaléka kerül kiosztásra. A második pályázati kört valamikor a nyár elején tervezi meghirdetni a Prosperitati Alapítvány.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Április 16. és június 13. között a Beodra (Karlova)-Zenta-Szabadka vasútvonalon a szerelvények csak Csókáig közlekednek. A Csóka-Szabadka-Csóka vonalon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat, közli a szerb vasúti társaság. A változás érinti a 10.40-kor Nagybecskerekről Szabadkára induló járatot, illetve a...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 11:21 ]
Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikáért, demográfiáért és a nemek közötti egyenlőségért felelős titkár ma 30 nőnek adott át szerződést, akik sikeresen szerepeltek az ingatlanvásárlásra kiírt pályázaton, melynek összértéke 54 millió dinár volt. A pályázat célja a nők helyzetének javítása és gazdasági...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 19:19 ]
Kedden további 15 energiahatékonysági szerződést kötöttek meg a topolyai önkormányzattal a kedvezményezettek. Szatmári Adrián községi elnök további 15 támogatási szerződést írt alá a tavaly kiírt pályázatra jelentkező polgárokkal. Az energiahatékonysági pályázat legutóbbi körében olyan háztartások is...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 18:48 ]
Beolvasás folyamatban