Vajdaság
Szijjártó: Magyarország és Szerbia kapcsolatai történelmi csúcspontjukon vannak
Választások 2016: Magyarország külgazdasági és külügyminisztere a VMSZ elnökével találkozott Szabadkán
Betűméret:             

Rövid megbeszélés erejéig a Vajdasági Magyar Szövetség vendége volt Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, aki Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével közös sajtótájékoztatón számolt be az elhangzottakról. Szijjártó Péternek komoly erőfeszítései vannak abban, hogy jelenleg a magyar-szerb kapcsolatok régiós szinten is büszkeségre adnak okot ‒ jelentette ki a vendéglátó, Pásztor István, aki szerint rendkívül fontos többször hangsúlyozni a két ország közti jó viszony meglétét. Változó világunk számos kiszámíthatatlanságot rejt magában, ezért nekünk, vajdasági magyaroknak, de Szerbia minden polgárának különleges érték a magyar-szerb jó viszony ‒ fogalmazott a VMSZ elnöke.

Pásztor nyilatkozata szerint továbbá köszönetet mondott a magyar külgazdasági és külügyminiszternek a térség- és gazdaságfejlesztési programhoz nyújtott támogatásért, amely elsősorban a vajdasági magyar vállalkozói réteg érdekeit képviseli, de azon túl az ország teljes gazdaságának felvirágoztatásához is hozzájárul ‒ tette hozzá Pásztor.

A Vajdasági Magyar Demokrata Párttal és a Magyar Egység Párttal a Vajdasági Magyar Szövetség által fémjelzett lista az egyetlen magyar lista, amely indul a mostani választásokon ‒ tájékoztatta Pásztor István a kedden megtartott sajtótájékoztatón Magyarország képviselőjét. Céljuk, hogy megőrizzék politikai erejüket, továbbá programjaik, ambícióik mentén kívánnak partnerkapcsolatokat építeni azokkal, akik őket is el tudják fogadni, illetve a célkitűzéseikkel azonosulni tudnak ‒ fogalmazott a VMSZ elnöke.

Magyarország és Szerbia kapcsolatai történelmi csúcspontjukon vannak ‒ jelentette ki Szijjártó Péter Szabadkán. A két ország közötti jó viszony megteremtésében nagyra becsülik a VMSZ szerepét a jelenlegi kormánykoalícióban ‒ tette hozzá Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, aki szerint a legfontosabb kapcsot a két fél között a vajdasági magyarság jelenti, ezért érdekükben áll, hogy a kisebbségi politikai képviselet tartományi és nemzeti szinten is erőteljes maradjon. „Magyarországnak és Szerbiának is az az érdeke, hogy a vajdasági magyarság képviselete erős legyen és egységes” ‒ fogalmazott a miniszter, aki üdvözölte a hárompárti támogatással induló, a VMSZ köré tömörülő választási listát. A magyar kormány stratégiai partnere a Vajdasági Magyar Szövetség ‒ jelentette ki Szijjártó Péter, hozzátéve: ez a stratégiai szövetség tette lehetővé, hogy egy átfogó gazdaságfejlesztési koncepciót indítsanak meg a Vajdaságban ‒ mondta.

Szijjártó Péter továbbá örömtelinek nevezte, hogy öt év után ismét ülésezett a magyar-szerb vegyesbizottság, valamint megállapodtak a két ország közötti határátkelők számának növeléséről. Végezetül megerősítette: Magyarország mindig is elkötelezett támogatója volt Szerbia európai integrációs törekvéseinek. „Nem fogjuk hagyni, hogy akármelyik brüsszeli intézmény vagy tagállam blokkolja ezt az integrációs folyamatot. Szerbia megérdemli az uniós tagságot, és ebben nagyon nagy szerepe van annak a kormányzati együttműködésnek, amelynek a VMSZ is hatékony részét képezte az elmúlt esztendőkben” ‒ mondta Szijjártó Péter Szabadkán, ahol minden választót arra buzdított, hogy vegyen részt április 24-én az önkormányzati, tartományi és köztársasági voksoláson.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban