Vajdaság
Pásztor: A hatalmi koalíció elnökjelöltjét támogatjuk
Betűméret:             

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt nyilatkozta, pártja kész a tavaszi szerbiai elnökválasztáson a hatalmi koalíció jelöltjét támogatni.

“A mi álláspontunk az, s ezzel kapcsolatban egy hónappal ezelőtt Aleksandar Vučić kormányfővel is tárgyaltam, hogy jó lenne, ha a parlamenti többség megállapodna és egyetlen elnökjelöltet támogatna. Mi pártként készen állunk az ilyen tárgyalásokra és nincsenek semmiféle feltételeink ezzel kapcsolatban. Készen állunk arra, hogy az elmúlt két elnökválasztástól eltérően, ne legyen saját jelöltünk, hanem hogy támogassuk a parlamenti többség jelöltjét”, mondta Pásztor István a Vajdasági RTV Politbiro című adásának nyilatkozva. Hozzátette, meggyőződése, hogy a közös elnökjelölt kérdése “az elkövetkező egy hónapban terítékre kerül”.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Szerbia jelenlegi elnöke ismét a legmegfelelőbb jelölt lenne-e, Pásztor röviden csak annyit válaszolt, hogy Tomislav Nikolić elnök “a vajdasági magyarok számára jó elnöke volt Szerbiának”.

A VMSZ elnöke ugyanakkor úgy értékelte, nem lenne jó lépés, ha az elnökválasztással együtt ismét előrehozott parlamenti választásokat is tartanának. “Alapjában véve úgy vélem, nem jó minden évben választásokat tartani, mert ezzel fél év elveszik a parlamenti munkában, de az állam működésében is”, mondta.

Pásztor ugyanakkor elvetette azokat a találgatásokat, miszerint a VMSZ a rivális szervezet, a Magyar Mozgalom elnökét, Korhecz Tamást azért javasolta alkotmánybírónak, hogy kivonja őt a politikai életből.

“Engem ő nem zavart, s azt sem gondolom, hogy a Magyar Mozgalom az elmúlt hónapokban olyan politikai erővel rendelkezett, ami miatt ezt megtettem volna. Azt hiszem, hogy az ilyen jelentős funkcióra olyan személyt kell javasolni, aki erre a legmegfelelőbb. A lehető legjobb megoldást javasoltam, ami a látókörünkbe eső emberek szakmai felkészültségét illeti, s örülök, hogy elfogadta, az pedig, hogy mi lesz a Magyar Mozgalommal, legyen az ő gondjuk. Az MM ma nem képvisel számottevő politikai erőt, ugyanakkor úgy vélem, az Alkotmánybíróság nem játék, amivel megengedhetnénk, hogy bárki eljátszadozzon”, hangsúlyozta.

Pásztor, aki a tartományi képviselőház elnöke is, kijelentette, nem látja okát annak, miért ne fogadhatnák el a tartomány pénzeléséről szóló törvényt az előttünk álló évben.

“Úgy vélem, először is meg kell változtatnunk a tartomány illetékességét az Alkotmánybíróság álláspontja tükrében. Amikor megváltoztatjuk az illetékességet, akkor megállapodhatunk a pénzeléséről is. Ez most nem csak az én álláspontom, hanem koalíciós partnereink álláspontja is”, mondta Pásztor, hozzátéve, Szerbia Alkotmányának megváltoztatása a következő év utolsó negyedében esedékes, de várakozásai szerint a tartomány pénzelésének megoldása ettől függetlenül megtörténhet.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Dr. Pásztor Bálint a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában az önkormányzati és a helyi közösségi választásokról, a szabadkai és palicsi fejlesztésekről, valamint a szerb-magyar határátkelők munkaidejének bővítési terveiről is beszélt, számolt be róla a pannonrtv.com. Az önkormányzati és helyi közösségi...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 21:41 ]
Beolvasás folyamatban