Vajdaság
Magyarkanizsa: 110 honosítási kérelem az idei második nyílt konzuli fogadónapon
Betűméret:             

A magyarkanizsai városházán ma délelőtt megtartott nyílt konzuli fogadónapon 110 honosítási kérelmet vett át a polgároktól a Szabadkai Magyar Főkonzulátus Szegedi Piroska konzulasszony vezette csapata.

A konzulasszony ezúttal is kihangsúlyozta, hogy a magyarkanizsai VMSZ-iroda által előkészített dokumentumokkal minden rendben volt, átvételük gond nélkül folyt le és jól működött a magyarkanizsai konzuli fogadónapok koordinátora, Nyilas Leonov Anita vezette helyi adminisztrációs gépezet is.

A honosítási kérelmek átadásának legfontosabb kritériuma a magyar felmenőkkel rendelkezést igazoló dokumentumok mellett a magyar nyelvtudás. Ezen a téren még mindig akadnak próbálkozások, de a magyarul alig vagy egyáltalán nem kommunikáló személyeket leginkább már a konzuli fogadónapon kiszűrik.

Szegedi Piroska ezúttal a jövőre esedékes magyarországi parlamenti választások kapcsán közölt fontos információkat a magyar állampolgárságot már megszerzett délvidéki magyaroknak.

“Mivel a magyarországi választásokon a külföldön élő magyar állampolgárok is részt vehetnek, jó ha tudják, hogy ezt a jogukat csak úgy érvényesíthetik, ha regisztrálnak a Magyar Választási Iroda honlapján. Egy másik lehetőség, hogy a Magyar Főkonzulátuson kitöltenek egy adatlapot, amit aztán el kell juttatni a választási irodához. A választói nyilvántartásba vétel híján szavazni senki sem tud. Fontos még megemlíteni, hogy a regisztráció tíz évre szól, tehát egy esetleges rendkívüli vagy a következő rendes választásra, netán népszavazásra az állampolgárnak nem kell újra regisztrálnia magát. És amiről gyakran elfeledkeznek a már regisztrált polgárok: ha bármilyen változás következett be családjukban, ami eltér a magyar illetékeseknél meglévő adatoktól, azt mielőbb jelentsék, mert a nem azonos adatok esetén is elveszíthetik választásra való jogukat.” - hangoztatta a konzulasszony.

Magyarkanizsán legközelebb április 4-én tart nyílt konzuli fogadónapot Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban