Vajdaság
A vajdasági kormány 11 millió dinárral támogatja a budapesti Tökölyanum könyvtárát
Betűméret:             

A tartományi kormány több mint 11 millió dinárt különített el a Tökölyanum, a budapesti Sava Tekelija Alapítvány könyvtárának felújítására.

Az együttműködési szerződést Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke és Lukijan budai ortodox püspök látta el kézjegyével. A budapesti Tökölyanumban ugyanakkor ma tartották a Matica srpska galériája 170 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepséget.

“A mai jubileumot itt, a Tökölyanumban ünnepeljük, a rendkívül jó magyar-szerb kapcsolatok különösen jó légkört teremtenek ehhez. A két ország vezetőinek államfői bölcsessége mellett ezek a kapcsolatok történelmünk évszázadok óta való egybefonódásának eredményei is”, üzente Mirović.

Lukijan budai püspök beszédében azt hangsúlyozta, hogy az “elmés szerbek az évszázadok során olyan alkotásokat hoztak létre, amelyek útmutatóul szolgálnak a jövőt nézve nemzetünk, de az általános civilizáció számára is”.

Az évforduló alkalmából rendezték meg a Szerb művészet 10 képben című kiállítást, továbbá az egykori budai szerb templomot és Arsenije Teodorović oltárképét felidéző vetítést. (021.rs)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Dr. Pásztor Bálint a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában az önkormányzati és a helyi közösségi választásokról, a szabadkai és palicsi fejlesztésekről, valamint a szerb-magyar határátkelők munkaidejének bővítési terveiről is beszélt, számolt be róla a pannonrtv.com. Az önkormányzati és helyi közösségi...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 21:41 ]
Beolvasás folyamatban