Gazdaság
Adókedvezményeket kérnek a szerbiai szabadúszók

Az alkotmányosságot és törvényességet védő egyesület (UZUZ) úgy véli, törvényileg szabályozni kellene a szabadúszók (freelancer) státuszát, azután pedig ki kell dolgozni egy olyan adózási modellt, amely lehetővé teszi és ösztönzi az embereket, hogy ebben a szektorban dolgozzanak.

Másfelől, az állami szervek emlékeztetik a szabadúszókat, hogy korábban is kötelesek voltak adót fizetni, s fontos, hogy időben törlesszék törvényes kötelezettségeiket, s hogy az idei és a jövő évre vonatkozóan már kaptak kedvezményeket az IT-szektorban.

„Senki nem gondolja úgy, hogy nem kell adót fizetni, de reális alapokon kell nyugodnia. Nagyon fontos, hogy felismerjük ennek a közösségnek a sajátosságait, s megértsük, hogy olyan munkáról és pénzről van szó, amely könnyen elmehet Szerbiából, s vele együtt az emberek is, akik ilyen munkát végeznek” – áll az egyesület közleményében.

Az egyesület petíciót is kezdeményezett az adócsökkentés érdekében, s az első héten már több mint 18 ezer aláírás gyűlt össze, jelenleg pedig egy szakértői csoport megalakításán dolgoznak. Miután összegyűlt 30 ezer aláírás és megírták a javaslatot, átadják a kérelmet Siniša Mali pénzügyminiszternek.

Az Adóhivatal egyébként a közelmúltban felszólította a programozókat, idegennyelvtanárokat, grafikai tervezőket, YouTubereket, influenszereket és mindenkit, aki külföldről valósít meg bevételt, hogy rendezze kötelezettségeit az adókat és járulékokat illetően, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A várt csökkenés helyett emelkedett az amerikai feldolgozóipar és szolgáltatóipar teljesítménye novemberben, a kompozit teljesítményindex pedig öt és fél éves csúcsot ért el a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének előzetes adatai alapján. Novemberben a feldolgozóipari...
2020. NOVEMBER 23.
[ 16:39 ]
Az a cél, hogy Szerbia elegendő jó minőségű energiával és energiaforrással rendelkezzen, de regionális energetikai csomópont is legyen, valamint megkerülhetetlen útvonal az energia és az energiaforrások átvitele terén. Ezért van szükségünk a transzbalkán folyosóra, a Balkán Áramlat gázvezetékre, de...
2020. NOVEMBER 23.
[ 8:30 ]
Miközben a közelmúltig szinte minden technológiai újítás, amit használunk, a Szilícium-völgyből származott, most új kihívó jelent meg. A TikTok sikere jelzi, hogy a kínai technológia is felnőtt a feladathoz. A közelmúltban hirtelen a TikTok lett az egyik legnépszerűbb közösségi médium, különösen az ifjúság...
2020. NOVEMBER 23.
[ 7:37 ]
Beolvasás folyamatban