Gazdaság
Szerbiában novemberben 7,5 százalékos volt az éves infláció

Szerbiában novemberben éves szinten 7,5 százalékos volt az infláció, míg októberhez viszonyítva 0,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak - közölte a szerbiai statisztikai hivatal adatait a szerbiai közszolgálati televízió a kedd reggeli híradójában.

Az utóbbi egy hónapban az élelmiszerek és az alkoholmentes italok 1,5 százalékkal, az utazás és a szállítás pedig 1,3 százalékkal drágult, míg a vendéglátó- és szálláshelyek 1,2 százalékkal növelték meg áraikat, és ennyivel emelkedett a lábbelik és a ruhaneműk ára is. A bútorok és háztartási eszközök ára egy hónap alatt 0,8 százalékkal emelkedett, míg a közműszámlák és az üzemanyag ára 0,6 százalékkal.

Az előző év ugyanezen hónapjához képest a friss zöldségek ára 23,8 százalékkal, a húsé 22,6 százalékkal, a gyümölcsé pedig 18 százalékkal emelkedett, míg az energiahordozók 13,6 százalékkal drágultak.

A központi bank három százalékos inflációt irányoz elő, amelytől mindkét irányban másfél százalékkal lehet eltérni. A szerbiai nemzeti bank hétfői közleménye szerint az infláció az idei év végén és a következő év elején lesz a legmagasabb, és várhatóan 2022 közepére tér vissza a célhoz.

Az infláció visszaszorítása érdekében a szerb kormány november végén két hónapra korlátozta az alapvető élelmiszerek árát. A kabinet a kristálycukor, a tej, a napraforgóolaj, a liszt, valamint a sertéshús árának emelését tiltotta meg azzal, hogy ezek ára nem haladhatja meg a november 15-i szintet. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Magyarország első helyen végzett a GlobalCapital Bond Awards díján. Egy héten belül ez a második nemzetközi elismerés a sikeres adósságkezelésért - írta a pénzügyminiszter csütörtök reggel a Facebook-oldalán. Varga Mihály ismertette, a kibocsátók, befektetők, valamint piaci szereplők szavazatai alapján...
2022. JÚNIUS 30.
[ 8:08 ]
Számtalan akadály vár a közeljövőben a globális agrár-élelmezési rendszerekre, többek között a gyarapodó világnépesség fenntartható ellátása, a klímaválság hatásai és az ukrajnai háború gazdasági és az élelmezési láncot érintő következményei – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete...
2022. JÚNIUS 29.
[ 17:33 ]
Az ukrajnai háború kezdete óta mintegy 10 ezer orosz állampolgár költözött Szerbiába. Leginkább az IT szektorban dolgoznak, és általában Belgrádban, Újvidéken, Nišben és Kragujevacon telepednek le. Közel 1.300 cég alakult ezeken a településeken, a becslések szerint viszont még ennél is több lesz. A szerbiai...
2022. JÚNIUS 28.
[ 16:33 ]
Beolvasás folyamatban