Kárpát-medence
Magyar emlékek újulnak meg a Rómer Flóris Terv keretében
Vajdaságban két magyar vonatkozású emlék felújítása várható
Betűméret:             

Évente 200 millió forint áll rendelkezésre a Rómer Flóris Terv keretében a határokon túli, magyar vonatkozású emlékek megóvására, idén 53 helyszínen újulhat meg épített örökség - mondta a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára pénteki hontvarsányi sajtótájékoztatóján.

Puskás Imre kifejtette, hogy a kormány nemcsak a 2016. évi költségvetésben biztosította a 200 millió forintos keretet a Rómer Flóris Terv céljaira, hanem ez az összeg a következő években is rendelkezésre áll majd. Az épített örökség megóvása az egész Kárpát-medence területét érinti, nemcsak az egy tömbben élő vagy a szórványmagyarság esetében lehet pályázni a támogatásra, hanem - kiemelkedő érték esetében - azon települések is részesülhetnek benne, ahol már nem élnek magyarok.

Az év elején elindított programban 53 helyszín szerepel, összesen 117 millió forintos támogatással.

A helyettes államtitkár hozzátette: helyszínenként 500 ezer és 8 millió forint közötti támogatásban részesülhetnek a pályázók. Ez az összeg teljes felújításra nem elég, de lehetőség nyílik arra is, hogy több éven keresztül folyamatosan pályázzanak az érintettek.

Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója elmondta, hogy a demográfiai helyzet miatt sokfelé került végveszélybe a magyarság és az épített örökség is. Az alapítvány feladata a szakmai kontroll biztosítása a pályázóknak, nehogy értékek semmisüljenek meg a felújítások során.

Kassai Gyula, Barsi Református Egyházmegye esperese elmondta: a hontvarsányi templom újra régi fényében tündököl, ezzel is erősítve a környék magyarságát. Ma 47 gyülekezet található az egyházmegye területén, ez alig több, mint ötezer embert jelent. Ez a lélekszám száz évvel ezelőtt még 20 ezer körül volt. A 800 éves, Árpád-korból fennmaradt templom a környékbeli szórványmagyarság megmaradását fogja szolgálni.

Az esperes köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak a támogatásért, és reményét fejezte ki, hogy a kisebbségben élő magyarság érdekeiért további összefogás is megvalósul.

A Rómer Flóris Terv keretében a 2016. évi egyedi döntések révén Erdélyben 30, Kárpátalján 9, a Felvidéken 8, a Vajdaságban, Horvátországban és Szlovéniában pedig 2-2 magyar vonatkozású emlék felújítása várható. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Márton Áronra is emlékeznek a hatodik alkalommal megszervezett, Csíksomlyóra tartó pünkösdi lovas zarándoklat résztvevői, amely idén felvette Erdély népszerű püspökének nevét - jelentette ki Potápi Árpád János csütörtökön Gyergyószentmiklóson. A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára...
2023. MÁJUS 25.
[ 15:34 ]
Elfogadta Tőkés László fellebbezését a román legfelsőbb bíróság a volt püspök állami kitüntetését visszavonó elnöki rendelet megsemmisítése ügyében, és októberre tűzte ki a tárgyalás időpontját - ismertette a bírósági döntést csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Tőkés László és...
2023. MÁJUS 25.
[ 15:27 ]
Elindult a Boldogasszony zarándokvonat csütörtök reggel 900 utasával, immár 10. alkalommal a budapesti Keleti pályaudvarról Erdélybe, a csíksomlyói pünkösdi búcsúra. A szerelvény indulása előtt Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára arról beszélt: a zarándokvonat mindig...
2023. MÁJUS 25.
[ 10:19 ]
Beolvasás folyamatban