Kárpát-medence
Tovább gyengült a Most-Híd a pozsonyi parlamentben

Tovább gyengült a Most-Híd szlovák-magyar párt a pozsonyi parlamentben, miután hétfőn újabb képviselő lépett ki a legkisebb szlovák kormánypárt frakciójából, így néhány napon belül már a második ember hagyja el Bugár Béla pártjának képviselői csoportját.

Hétfőn Katarína Cséfalvayová, a pozsonyi törvényhozás külügyi bizottságának elnöke jelentette be távozását a Most-Hídból és annak parlamenti frakciójából. Döntését azzal indokolta, hogy a párt és frakció megszűnt olyan platformnak lenni, amelyben át tudná ültetni az általa vallott értékeket. Hasonlóképpen érvelt a frakcióból való távozását már pénteken bejelentő Martin Fedor, aki egyebek mellett azt nehezményezte, hogy "stratégiai fontosságú biztonsági dokumentumok" elfogadását nem sikerült átültetni. Fedor és Cséfalvayová is a karakteres euroatlantista politika képviselője volt, és korábban már mindketten más pártokat is megjártak.

A Most-Híd párt támogatottsága közvélemény-kutatások szerint már több hónapja a parlamentbe való bejutáshoz szükséges 5 százalék alatt van. A vegyes pártra ez elmúlt néhány hétben egyébként is rájár a rúd, hiszen egyik oszlopos tagja, a párt volt Európai Parlamenti képviselője, Nagy József nemrég jelentette be, hogy nem indul a párt színeiben a jövő februárra kitűzött parlamenti választásokon, néhány napja pedig a párt által jelölt környezetvédelmi miniszter, Solymos László közölte: lemond a pártban betöltött funkcióiról.

Bár Cséfalvayová távozásával a szlovák kormánykoalíció képviselőinek száma 74-re csökkent és ezzel a koalíció kisebbségbe került a 150 fős pozsonyi törvényhozásban, egybehangzó elemzői vélemények szerint ez egyelőre nem okoz majd gondot a koalíciónak, mivel frakción kívüli képviselők egy csoportja már huzamosabb ideje a koalíciót támogatva szavaz.

"Nem számítok a kormány bukására, tekintettel a közelgő parlamenti választásokra, ez a koalíció vélhetően végigkormányoz majd" - mondta a téma kapcsán Pavol Babos, a TASR, közszolgálati hírügynökség által megszólaltatott politológus. Egy a szlovák hírügynökségnek nyilatkozó másik szakértő, Daniel Kerekes szerint, a Most-Híd frakciójából kilépő képviselők döntése mögött leginkább az állhat, hogy a frakcióban maradást kockázatosnak ítélték saját további politikai karrierjük szempontjából, tekintve, hogy kérdésessé vált, hogy Bugárék pártja bejut-e a parlamentbe a következő választásokon.

Ezért vélhetően nem kell meglepetésre számítani kedden délelőtt sem, amikor a törvényhozás a Peter Pellegrini, miniszterelnök ellen benyújtott ellenzéki bizalmatlansági indítványról voksol majd. Ez egyébként már a sokadik a kormányfő ellen benyújtott hasonló indítvány a jelenlegi választási ciklusban. A mostani - kétszer is elnapolt - indítványt arra hivatkozva terjesztette elő ellenzéki képviselők egy csoportja, hogy Pellegrini nem menesztette az igazságügyi tárca államtitkárát, a később önként távozott Monika Jankovskát.

Az államtitkár szlovák sajtóközlések szerint a múltban több SMS-t váltott a nagyvállalkozó Marián Kocnerral, akit a rendőrség azzal gyanúsít, hogy ő rendelhette meg a tavaly lelőtt újságíró, Ján Kuciak és jegyese meggyilkolását. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kelemen Hunor szerint magyarnak lenni Magyarország határain kívül kihívás és feladat, de ugyanakkor öröm is. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az egyik közösségi portálon románul is feliratozott videoüzenetben mondta el gondolatait a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Felidézte: a határ...
2020. JÚNIUS 2.
[ 16:11 ]
A közös történelem során még soha nem volt olyan jó a magyar-szlovák együttműködés, mint jelenleg - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten. Szijjártó Péter Ivan Korčok szlovák kül- és Európa-ügyi miniszterrel tárgyalt, majd a megbeszélést követő sajtótájékoztatón kiemelte: a magyar...
2020. JÚNIUS 2.
[ 14:50 ]
Péntek éjfélkor zárult a Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett Miénk a város! online játék, amelyben rekordszámú versenyző, több mint 2500 külhoni gyerek vett részt. A játékot nyolcadik éve hirdeti meg a Nemzetpolitikai Államtitkárság, idén a szokásos őszi kezdés helyett már áprilisban elindult a...
2020. JÚNIUS 2.
[ 14:42 ]
Beolvasás folyamatban