Kárpát-medence
Nacsa: A kárpátaljai magyarság mindig számíthat Magyarországra

A kárpátaljai magyarság mindig számíthat Magyarországra - jelentette ki Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt frakciószóvivője pénteken az MTI-nek annak kapcsán, hogy rászoruló családoknak és a helyi iskolában tanuló gyermekeknek vitt adományt és ajándékcsomagokat Tiszakeresztúrra, valamint találkozott a helyi magyarság képviselőivel.

Nacsa Lőrinc elmondta: a látogatással azt szeretnék üzenni, hogy a kárpátaljai magyarság mindig számíthat Magyarországra. Ahogy eddig, továbbra is minden nemzetközi fórumon felszólalnak az ottani magyarság jogfosztása ellen.

Kitartanak álláspontjuk mellett Ukrajna NATO-hoz való közeledésének ügyében is - jelezte a frakciószóvivő.

Sajnálatosnak nevezte, hogy az ukrán politika nem értéket lát a kárpátaljai magyarságban, hanem problémát. Hangsúlyozta: a leghatározottabban elutasítják az ukrán közéletben megjelenő magyarellenes politikai megnyilvánulásokat, és minden erejükkel azon lesznek, hogy a kárpátaljai magyarságot és intézményeiket támogassák.

Nacsa Lőrinc közölte: a magyar parlament minden segítséget megad a magyar kormánynak, hogy ezt a missziót teljesítse.

Kitért arra is: látják, hogy szükség van a támogatásra, és ha ez a politikai és anyagi segítség nem érkezne az anyaországból, sokkal rosszabb lenne a helyzet.

A KDNP-s politikus reményének adott hangot, hogy az ukrán politika megváltozik, és nemcsak szavakban, hanem tettekben is végre a kárpátaljai magyarság mellé áll; a kisebbségi jogok folyamatos megsértése befejeződik, és rendezett, normális életet lehet majd élni.

"Mi egy sikeres Ukrajnában vagyunk érdekeltek, ahol a kárpátaljai magyarok is megtalálhatják számításaikat" - fogalmazott Nacsa Lőrinc.

Kitért arra is, hogy rengeteg magyarországi közösség, testvértelepülés tart advent alkalmából gyűjtést a kárpátaljai magyarság számára, és ezek is megérkeznek az elkövetkező napokban, hetekben. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A nemzeti összetartozás éve jegyében került sor Budapesten a 22 éves Az Utazó magazin hagyományos díjátadójára, amelyen az olvasók szavazatai alapján 2019 legjobb turisztikai szolgáltatóinak teljesítményét ismerték el, első alkalommal a határon túli régiók legjobb magyar szálláshelyeit és éttermeit is díjazva. Az...
2020. JÚLIUS 30.
[ 17:16 ]
Klaus Iohannis román államfő szerint az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a parlamenti többség többi pártja - köztük a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) - szándékosan idézett elő egészségügyi válságot, hogy oka legyen bírálni a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségi kormányát. A PNL...
2020. JÚLIUS 30.
[ 15:40 ]
A terrorizmus vádjával elítélt székelyföldi Szőcs Zoltán feltételes szabadlábra helyezéséről döntött szerdán, első fokon a brassói bíróság. Az ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. Az ítélet nem jogerős, a hivatalos kiközlés utáni három napban fellebbezést lehet benyújtani...
2020. JÚLIUS 29.
[ 17:03 ]
Beolvasás folyamatban