Kárpát-medence
Nacsa: A kárpátaljai magyarság mindig számíthat Magyarországra

A kárpátaljai magyarság mindig számíthat Magyarországra - jelentette ki Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt frakciószóvivője pénteken az MTI-nek annak kapcsán, hogy rászoruló családoknak és a helyi iskolában tanuló gyermekeknek vitt adományt és ajándékcsomagokat Tiszakeresztúrra, valamint találkozott a helyi magyarság képviselőivel.

Nacsa Lőrinc elmondta: a látogatással azt szeretnék üzenni, hogy a kárpátaljai magyarság mindig számíthat Magyarországra. Ahogy eddig, továbbra is minden nemzetközi fórumon felszólalnak az ottani magyarság jogfosztása ellen.

Kitartanak álláspontjuk mellett Ukrajna NATO-hoz való közeledésének ügyében is - jelezte a frakciószóvivő.

Sajnálatosnak nevezte, hogy az ukrán politika nem értéket lát a kárpátaljai magyarságban, hanem problémát. Hangsúlyozta: a leghatározottabban elutasítják az ukrán közéletben megjelenő magyarellenes politikai megnyilvánulásokat, és minden erejükkel azon lesznek, hogy a kárpátaljai magyarságot és intézményeiket támogassák.

Nacsa Lőrinc közölte: a magyar parlament minden segítséget megad a magyar kormánynak, hogy ezt a missziót teljesítse.

Kitért arra is: látják, hogy szükség van a támogatásra, és ha ez a politikai és anyagi segítség nem érkezne az anyaországból, sokkal rosszabb lenne a helyzet.

A KDNP-s politikus reményének adott hangot, hogy az ukrán politika megváltozik, és nemcsak szavakban, hanem tettekben is végre a kárpátaljai magyarság mellé áll; a kisebbségi jogok folyamatos megsértése befejeződik, és rendezett, normális életet lehet majd élni.

"Mi egy sikeres Ukrajnában vagyunk érdekeltek, ahol a kárpátaljai magyarok is megtalálhatják számításaikat" - fogalmazott Nacsa Lőrinc.

Kitért arra is, hogy rengeteg magyarországi közösség, testvértelepülés tart advent alkalmából gyűjtést a kárpátaljai magyarság számára, és ezek is megérkeznek az elkövetkező napokban, hetekben. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Fennállásának 30. évfordulóját ünnepelte szombaton Kolozsváron a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), amelynek elnöke, Kelemen Hunor szerint a szövetség kihívásai a következő időszakban sem változnak, így a romániai magyarságnak meg kell őriznie identitását szülőföldjén, erős közösségként kell megmaradnia...
2020. JANUÁR 18.
[ 23:51 ]
Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) fúziójáról döntött szombaton Csíkszeredában a két párt küldöttgyűlése. Az új párt az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) nevet fogja viselni. A pártok határoztak arról, hogy az egyesült párt bejegyzési procedúráját az önkormányzati választások...
2020. JANUÁR 18.
[ 19:31 ]
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a következő egy hónapban 200-220 ezer támogató aláírást akar összegyűjteni a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által elindított, nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés sikere érdekében - jelentette ki szombaton Kolozsváron Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. ...
2020. JANUÁR 18.
[ 15:19 ]
Beolvasás folyamatban