Kárpát-medence
Több mint harminc erdélyi magyar település jelképeit fogadtatta el tavaly Bukarestben az RMDSZ

Több mint harminc erdélyi magyar település címerét, illetve zászlaját fogadtatta el tavaly a bukaresti kormánnyal a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), jogi garanciát szerezve a jelképek szabad használatára - derült ki a romániai szaktárca éves összegzéséből, amelyet kedden ismertetett az RMDSZ.

"Megsokszoroztuk a munkát ezen a területen, és kinyitottuk azt a fiókot, amely évekig zárva volt, amelyben a magyarlakta települések kérelmeit tartották" - idézte Cseke Attila fejlesztési és közigazgatási minisztert az RMDSZ közleménye.

Míg az RMDSZ kormányzati szerepvállalását megelőző évben Romániában összesen harminc zászló- és címerkérelmet hagyott jóvá a kormány, 2021-ben a szaktárca 112 címert és zászlót terjesztett be a kabinet elé. A tárcavezető kiemelte: ezek közül 35 az erdélyi magyar közösség sikere: két erdélyi megye és 33 erdélyi magyar település szabad címer- illetve zászlóhasználatára szereztek törvényes garanciát és idén folytatni fogják ezt a munkát.

"Az RMDSZ harcol a magyar közösség szabad szimbólum-használatáért. A kormány által hivatalosított címer, zászló garancia erre. Ezek a döntések azért fontosak, mert így senki nem veheti le a kitűzött lobogót, senki nem bírságolhat meg egyetlen magyar közösséget sem azért, mert szülőföldjének címerét, zászlaját büszkén, szabadon használja" - mutatott rá Cseke Attila.

A romániai önkormányzatok a fejlesztési és közigazgatási minisztériumnál kérvényezik a helyi szimbólumok elfogadtatását, miután a vexillológiai és heraldikai bizottsággal egyeztettek, és a helyi tanács döntött ebben a kérdésben. A szaktárca ezt követően a kormány elé terjeszti a szimbólumokat, amely határozatban erősíti meg ezek törvényes használatát.

Az RMDSZ kezdeményezésére 2021-ben a többi között Apáca, Barátos, Bogdánd, Csíkcsicsó, Csíkszentmárton, Csíkszereda, Érmihályfalva, Gyergyószentmiklós, Gyimesközéplok, Jedd, Kányád, Kerelőszentpál, Kézdiszentlélek, Kézdivásárhely, Kökös, Kommandó, Kovászna megye, Kovászna városa, Kraszna, Magyaró, Málnás, Mezőpetri, Mezőterem, Nyárádszereda, Sarmaság, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti, Székelyudvarhely, Szilágycseh, Szilágynagyfalu, Temes megye, Tusnád, Uzon, Vámosgálfalva és Végvár jelképeit hagyta jóvá a bukaresti kormány - emelte ki a közlemény. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az össznemzeti magyar összefogás ragyogó sikerének tartja a magyarországi országgyűlési választások eredményét az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke. Tőkés László a tanács sepsiszentgyörgyi tisztújító küldöttgyűlésén tartott beszámolójában elmondta: "A külhoni magyarság hálával tartozik...
2022. MÁJUS 7.
[ 16:16 ]
Lemondásra szólította fel Gálfi Árpádot, Székelyudvarhely polgármesterét a Szabad Emberek Pártja (POL) önkormányzati frakciója - közölte a Székelyhon.ro portál a frakció képviselőinek pénteki sajtótájékoztatója alapján. A 19 tagú önkormányzati testület 12 tagú frakciója azokból alakult, akik a...
2022. MÁJUS 6.
[ 19:27 ]
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnökévé választották pénteken, a szövetség kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) ülésén Balázs Attilát. A negyvenéves közgazdászt valamennyi jelenlévő képviselő támogatta. Balázs Attila egy éve megbízottként látta el az...
2022. MÁJUS 6.
[ 17:05 ]
Beolvasás folyamatban