Kárpát-medence
Tánczos Barna: Az RMDSZ megvédi a székely zászlót
Betűméret:             

Székelyföld volt, van és lesz, a székely zászlót továbbra is használni fogja, az RMDSZ megvédi a magyar emberek érdekeit, a közösség szimbólumait - jelentette ki Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora kedden arra reagálva, hogy a botránykeltéseiről elhíresült Diana Sosoaca szenátor hétfőn a székely zászló kitűzése ellen rendezett kirohanást a román parlament felsőházában.

"Valahányszor nemzeti, közösségi szimbólumainkat támadják, vagy Székelyföld létét kérdőjelezik meg, a magyar közösség egy részét támadják. Amikor ezt a parlamentben teszik a szélsőséges szervezetek, akkor az etnikai konfliktuskeltés a cél, a magyar közösség lejáratása a szándék" - idézte Tánczos Barnát az RMDSZ sajtóirodájának közleménye.

A Hargita megyei szenátor leszögezte: a magyarok nemzeti jelképei és közösségi szimbólumai nem képezik vita tárgyát: a magyar közösség alkotmányos joga identitása kifejezése és annak megélése.

"Székelyföld zászlaját továbbra is használni fogjuk, bárkit zavarjon ez, mert ez hozzátartozik identitásunkhoz. A parlamentben és minden fórumon megvédjük a magyar emberek érdekeit és szimbólumainkat, akkor is, amikor szélsőséges hangulatkeltők a szenátushoz méltatlan viselkedéssel támadnak minket" - mondta Tánczos Barna.

Az RMDSZ közleménye felidézte, hogy a nacionalista szólamokkal parlamenti képviselethez jutott, a többi párt által szélsőségesnek nevezett Románok Egyesüléséért Szövetségből (AUR) kizárt, és a parlamentben rendszeresen botrányt keltő Diana Sosoaca független szenátor hétfőn "ellenséges, agresszív és hisztérikus hangnemben" a székely zászló kitűzése ellen szólalt fel. Erre reagálva Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor kifejtette: a székely zászlót továbbra is a törvényeknek megfelelően fogja kitűzni ez a közösség. Sosoaca ezt követően hangos kiabálással támadt az RMDSZ frakciójára, megkérdőjelezve Székelyföld létét, viselkedése miatt meg kellett szakítani az ülést.

Az incidens után Tánczos Barna arra hívta fel a figyelmet: a szenátusban olyan szabályokra van szükség, amelyek a demokratikus vitát, nem pedig egy közösség nyilvános megbélyegzését segítik elő.

"Egy demokratikus térben, egy demokratikus intézményben nincs helye az ilyen hisztériáknak. Őszintén hiszek minden demokratikus intézmény és minden történelmi régió fontosságában. Ezért megoldást kell találunk arra, hogy egyszer és mindenkorra az ilyen stílusú vitákat és helyzeteket kiiktassuk a parlamenti munkafolyamatokból" - idézte az RMDSZ szenátorát a szövetség közleménye. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
ISTVÁN tELEKI
2023. NOVEMBER 25. [ 11:59 ]

IGEN AMAGYAROKAT MINDEN OLDALRÓL TÁMADJÁK,MERT FÉLNEK HOGY AZ ELRABOLT TERÜLETEK EGY SZÉP NAPON VISSZA KERÜLNEK AZ IGAZI TULAJDONOSHOZ!!!


A legfontosabb identitásképző elemünk a magyar nyelv - fogalmazott Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a Magyarságkutató Intézet Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpontja IV. Magyar nyelvjárások napja - Nyelvjárásváltozások és közösségi identitásformák című konferenciájának pénteki megnyitóján. Szili...
2023. DECEMBER 1.
[ 16:49 ]
A globális kitettség ellenszerét egy, a közös érdekeknek megfelelő, regionális együttműködés biztosíthatja - fogalmazott Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fóruma (KMVNF) megalapításának 4. évfordulója alkalmából rendezett elnökségi ülésen. ...
2023. NOVEMBER 30.
[ 17:34 ]
Az Európa Tanács javaslatai alapján Ukrajna módosíthatja a nemzeti kisebbségeket érintő, jogszűkítő törvényeit. Ez az jelenti, hogy a 2017-es oktatási, a 2019-es nyelvtörvény és a 2022-ben megszavazott nemzeti közösségek jogait szabályozó rendelet is átíródna, és pozitív változásokat tartalmazna a magyarok számára...
2023. NOVEMBER 29.
[ 20:42 ]
Beolvasás folyamatban